Etapele aplicării faţetelor dentare


Etapele aplicării faţetelor dentare

Fatetele dentare sunt piese protetice unidentare, reprezentate de o foiţă fină de ceramică, compozit sau oxid de zirconiu, realizate prin colaborarea cu laboratorul de tehnică dentară. In ultima perioadă, pentru o precizie crescută şi o estetică impecabilă, laboratoarele de tehnică dentară utilizează tehnologia CAD-CAM System, de scanare şi frezare a piesei dintr-un bloc cermic.
Lucrarea obţinută se cimentează apoi pe suprafaţa vizibilă a dinţilor, în special pe cea a dinţilor frontali.

Faţetele pot fi de două feluri:
  • Prima categorie de faţete, cele clasice, se obţin prin prepararea în prealabil a dinţilor.
    Se va şlefui o cantitate redusă din smalţul dentar, în funcţie de morfologia dar şi de alte particularităţi ale dintelui (discromie).
    Această metodă este indicată în cazurile în care este nevoie de o schimbare dramatică a aspectului dentar dar şi în cazul dinţilor voluminoşi sau vestibularizaţi unde aplicarea faţetelor după o preparare minimă sau chiar fără preparare ar duce la supradimensionarea volumui dentar.
  • A doua categorie sunt faţetele pentru care nu este necesarea prepararea dintelui şi care sunt utilizate pe dinţii mici ce prezintă spaţii interdentare.
    Avantajul acestei metode este conservarea ţesutului dentar, astfel că nu există riscul ca pacientul să prezinte sensibilitate dentară ulterioară preparării excesive.
Etape

Etapele necesare preparării dinţilor şi aplicării faţetelor sunt următoarele :

Prima şedinţă :
  • Se va realiza consultaţia de către medicul specializat în acest tip de lucrări protetice.
    În cooperare cu pacientul, se va alege tipul de faţetă dar şi dinţii care necesită această terapie.
  • Inainte de a alege tipul de preparare şi numărul de faţete, se va stabili dacă pacientul se pretează pentru acest tip de lucrări protetice. Această înseamnă că pe plan local, pacientul trebuie să pastreze o igienă locală riguroasă iar morfologia dinţilor trebuie să permită aplicarea de faţete.
    Suprafeţele dintelui trebuie să fie integre, fără lipsă de substanţă. În caz contrar, se va schimba planul de tratament şi se vor alege soluţii terapeutice adecvate.
  • După ce s-au curăţat profesional suprafeţele dentare, se începe cu şlefuirea propriu-zisă a dinţilor, mai exact a suprafeţei vizibile a dinţilor, cea la nivelul căreia va fi aplicată faţeta. In cazul în care aplicarea de faţete se va realiza fără preparare prealabilă, se va trece direct la amprentare.
  • Amprentarea faţetelor este una dintre cele mai importante etape în vederea obţinerii unui produs rezistent în timp. Această etapă trebuie realizată cu multă răbdare şi cu materiale de calitate înaltă. După efectuarea amprentei, se încheie prima şedintă. Se poate aplica o lucrare provizorie, mai ales în cazul dinţilor care au fost şlefuiţi considerabil.
A doua şedinţă :
  • Se pot aplica faţetele, în mod obligatoriu provizoriu, pentru a vedea adaptarea la tesuturile moi.
  • Dacă totul arată precum a fost anticipat, se poate trece la curăţarea suprafeţei dentare şi la pregătirea acestuia în vederea aplicarea faţetelor.
  • Se fixează faţetele şi apoi pacientul poate să le folosească imediat după cimentare.

Prin respectarea indicaţiilor medicului stomatolog în ceea ce priveşteşte igiena locală dar şi utilizarea faţetelor, acest tip de tratament poate să se prezinte foarte bine în timp.