Tratament microscop dentar
Tratamentele endodontice la microscop sunt metode de tratament stomatologic care implica utilizarea unui microscop special pentru a vizualiza interiorul canalelor radiculare ale dintilor si pentru a le trata cu mai mare precizie.
Acest tip de tratament poate fi necesar atunci cand infectiile sau leziunile din interiorul canalelor radiculare nu pot fi tratate prin alte metode, cum ar fi terapia canalara conventionala.
Utilizarea microscopului in acest tip de tratament poate oferi medicului o vizibilitate mult mai buna si o abilitate mai mare de a localiza si trata problemele din interiorul canalelor radiculare.
Acest lucru poate face tratamentul mai eficient si mai eficace, ceea ce poate ajuta la prevenirea pierderii dintelui si la imbunatatirea sanatatii orale a pacientului.
În general, tratamentele endodontice la microscop sunt considerate o procedură sigură și eficientă pentru tratarea problemelor din interiorul canalelor radiculare ale dinților.
Cu toate acestea, ca orice procedură medicală, pot exista anumite riscuri și complicații care trebuie luate în considerare înainte de a lua o decizie.
Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre toate opțiunile de tratament disponibile și să luati o decizie care vă este confortabilă.
Tratamentele endodontice se efectuează în momentul în care există o soluţie de continuitate între pulpa dentară şi cavitatea orală.
Cel mai adesea, în urma evoluţiei proceselor carioase netratate, se produce infiltrarea bacteriană a camerei pulpare.
În momentul în care procesul carios se apropie de camera pulpară, apare şi durerea.
Dacă încă nu se intervine asupra dintelui afectat, atunci procesul infecţios poate să evolueze şi să duca treptat la mortificarea pulpei.
Alte cauze care pot să ducă la necrozarea dintelui sunt:
Fracturile dentare – în urma traumatismelor, mai ales în rândul copiilor şi cu precădere în regiunea anterioară, se poate produce necrozarea dintelui. In acest caz, dintele poate fi salvat prin aplicarea unei obturaţii, dacă dimensiunea fracturii este redusă iar interesarea camerei pulpare minimă.
Unele substanţe locale sau care ajung pe cale generală la nivelul vaselor terminale ce asigură nutriţia dinţilor pot să producă fenomene de ischemie. Acestea se concretizează printr-o tulburare a vascularizaţiei dentare. Prin lipsa aportului de substanţe nutritive prin sânge, dintele poate să sufere necozare.
Pulpa dentară mortificată, necrozată se poate infecta, fenomen numit gangrenare. În aceste două situaţii, tratamentul de elecţie este reprezentat de extirparea nervului.
De-a lungul timpului, a exista o tendinţă în rândul medicilor de a optimiza tratamentele endodontice, de a creşte ratele de reuşită şi de a reduce complicaţiile.
Tratamentul endodontic constă în îndepărtarea pulpei dentare dar şi a ţesutului dentinar infectat de la nivelul rădăcinilor dentare.
Dinţii au un număr variabil de rădăcini dentare, între 1 şi 3, fiecare prezentând în majoritatea cazurilor un canal la nivelul căruia se află pulpa dentară. Conformaţia rădăcinilor este variată astfel că nu toate sunt drepte, astfel încât să se poată obţine un acces eficient şi rectiliniu în momentul extirpării pulpare. Unele rădăcini sunt curbate iar tratamentul endodontic se complică, necesitând intrumentar potrivi situaţiei clinice.
Microscopul operator a fost adaptat în ultimii ani asupra intervenţiilor şi în medicina dentară, cu predilecţie în endodonţie. Introducerea acestuia a dus la creşterea vitezei de lucru şi a eficienţei operatorii.
Microscopul prezintă unele caracteristici ce îl recomandă pentru tratamentele endodontice şi nu numai:
Magnificarea – imaginea asupra canalelor dentare poate să fie magnificată astfel încât medicul să observe în detaliu particularităţile acestora.
Aceasta se poate traduce într-o eficienţă mai mare de lucru, şedinţe mai scurte dar şi succes terapeutic crescut faţă de tehnica clasică, în care medicul nu avea o imagine clară, tridimensională a canalelor.
Lupele se folosesc pentru magnificare, fiind disponibile în diferite variante şi modele.
Iluminare a câmpului operator – microscopul oferă această posibilitate, de iluminare a regiunii asupra căreia se intervine, tot în scopul faciclitării muncii.
Proiectarea imaginii – medicul poate să proiecteze imaginea câmpului operator pe un ecran, astfel că îi va putea explica pacientului în timp real ceea se întâmplă, pentru mai bună întelegere şi comunicare.
Un ultim avantaj se referă la ergonomia oferită de microscop ce permite medicului să aibă o poziţie confortabilă. Toate acestea aduc un beneficiu calităţii vieţii medicului şi îi permite un control mai bun al instrumentelor.
Întrebări frecvente:
De ce mă doare, trebuie scos nervul?
Cel mai probabil există o carie dentară care, netratată la timp, evoluează fie dureros fie in “liniște”. Această carie determină inflamația nervului (pulpei dentare).
Mai sunt și alte posibile cauze dar cu incidență mai redusă: fisură dentară, fractură dentară, inflamația țesutului înconjurător (parodontită marginală sau pericoronarită), perforație, avulsie dentară, etc.
Ce se poate face?
Vom aplica, cel mai probabil, tratamentul de canal (endodontic).
O să doară în timpul intervenției?
Nu trebuie sa vă speriați, cu ajutorul anesteziei totul decurge atraumatic. De cele mai multe ori tratamentele se fac într-o singură ședința și nu doare nimic.
O să mai doară, după aceea?
E posibil să apară un disconfort loco-regional, care cedează la analgezice, în funcție de patologia care este tratată și de tipul tratamentelor folosite. Acest disconfort, dacă apare, se va estompa de la o zi la alta pana cand o sa dispara complet.
Fiecare situație este diferită, dar medicul dentist vă va oferi instrucțiuni postoperatorii personalizate pe care trebuie să le urmați, iar timpul de recuperare poate fi puțin mai lung dacă ați suferit o intervenție chirurgicală endodontică.
Vă puteți administra, la indicațiile medicului, analgezice și antiinflamatoare pentru a reduce durerea și discomfortul eventual apărut.
Dacă durerile sunt intense și nu cedează la tratamentul medicamentos, este important să vă adresați imediat medicului care v-a tratat.
Cât timp o sa mă mai doară, după ce scot nervul?
Durata este variabila de la cateva ore la cateva zile, în funcție de patologia care este tratată și de tipul tratamentelor folosite.
Dacă i-am scos nervul nu o să mă mai doară niciodata?
Cu o îngrijire adecvată, dinții care au beneficiat de un tratament endodontic pot fi conservați pe arcadă o perioadă lungă de timp, dar este posibil ca acești dinți să se vindece în mod necorespunzător, cu apariția unor manifestări dureroase la câteva luni sau chiar la ani de la tratament.
Dacă se întâmplă acest lucru cu dinții tratați, aveți o a doua șansă de a salva dintele cu un retratament la microscop.
De ce sunt șanse să mai doară dacă nervul a fost scos?
Cauzele pot fi:
- Canalele sunt curbe și nu au putut fi curațate corespunzător tratamentul clasic de canal (tratamentul mecanic și chimic)
- Prezența unor canale radiculare suplimentare, cu o anatomie diferită, care nu au fost detectate și tratate inițial
- Întârziere în plasarea unei coroane de protecție pe dinte
- Contaminarea cu salivă în momentul realizării obturației de canal datorită izolării deficitare
- O infecție cauzată de o nouă deteriorare, de o coroană sau o obturație deteriorată expunând dintele la bacterii
- Apariția unor fisuri sau fracturi
Ce se poate face în situația asta?
Se execută retratamentul endodontic dar la microscop, astfel încât marja de eroare sa fie redusă cât mai mult cu putință.
Cum se face retratamentul la microscop?
Procedura de retratare endodontică a unui dinte constă în îndepărtarea obturației radiculare vechi, curățarea canalelor și permeabilizarea celor care nu au fost descoperite la prima intervenție endodontică.
De asemenea, se va îndepărta și infecția periapicală, dacă aceasta există. Se vor umple toate canalele pană la nivelul apexului, fară a-l depăși, cu o pastă de canal.
Dacă nici tratamentul la microscop nu rezolvă situația ce este de făcut?
Exista alternativa rezecției apicale sau, ca ultimă soluție, a extracției dentare.
Protezarea poate fi făcută, ulterior, prin punte dentară sau prin implant dentar.
De ce să îl retratez dacă nu a mers din prima, de ce nu il scot direct?
Progresele în tehnologia dentară au loc în fiecare zi, iar domeniul endodonției nu face excepție. Deci, atunci când decideți să refaceți tratamentul endodontic, medicul dentist poate folosi tehnici care nu erau disponibile atunci când inițial ați avut tratament pentru canalul radicular.
Cât mă costă?
Tratamentul la microscop începe de la 500 de lei și, în funcție de complexitatea cazului, poate ajunge pana la 800 de lei.
Ce fac mai departe?
Pentru a observa evoluția tratamentului, medicul vă va programa la un consult la 7 zile de la intervenție.
Tumefacția și durerile ar trebui să dispară în decurs de două săptămâni; cu toate acestea, este important să programați o întâlnire cu medicul dentist cât mai curând posibil pentru a acoperi dintele tratat fie cu o coroană, fie cu o obturație coronară.
Pentru programări vă stăm cu drag la dispoziție, de luni până sâmbătă, de la 8.00 la 20.00, la numerele de telefon:
Telefon: +40722463368
Telefon: +40735498977
Telefon: +40314313113
Telefon: +40314212847
Website: www.draristide.ro
# tratament microscop # tratament microscop