Comentarii, întrebări şi răspunsuri 2710


Comentariile sunt afișate începând cu cele mai recente.


Întrebărilor le vom răspunde în cel mai scurt timp cu putință.


Orice comentarii ofensatoare și cele ce nu au legatură cu serviciile medicale, oferite de cabinetul nostru, vor fi șterse.


Acest site are drept scop informarea corectă a paciențiilor în legătură cu serviciile de asistență stomatologică oferite de cabinetul nostru, în conformitate cu codul deontologic al medicului dentist


Aceste pagini nu sunt monitorizate în timp real!
Pentru urgențe sau programări vă stăm cu drag la dispoziție, de luni până sâmbătă, de la 8.00 la 20.00, la numerele de telefon:

Telefon: +40722463368

Telefon: +40735498977

Telefon: +40314313113

Telefon: +40314212847

 Email

Website: www.draristide.ro



Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2.710 gânduri despre “Comentarii, întrebări şi răspunsuri

  • Pruteanu Diana

    Buna. Saptamana aceasta am fost la dentist, sa-mi elimin o carie mica de pe un molar, carie care nu a atins nervul, asa mi-a spus medicul. Dupa aplicarea unui pansament calmant, timp de doua zile, mi s-a pus o plomba definitive, din aceea care se intareste la UV. Dar simt o presiune in zona, aceasta nedeterminand durere decat in foarte mica masura. Si aceasta presiune e constant pe timpul zilei. Ca sa nu o mai simt, trebuie sa mananc. Ori sa nu calc dinte pe dinte mai mult timp.

    • dr.aristide Autor articol

      Bună ziua! Situația pe care o descrieți este una relativ comună după aplicarea unei plombe definitive, chiar dacă caria nu a ajuns la nerv. Iată ce ar putea cauza această presiune și ce pași ar fi bine să urmați:

      Presiunea resimțită după plombare:

      Contact ocluzal incorect: Este posibil ca plomba să fie ușor prea înaltă, iar dintele plombat să intre în contact mai devreme decât ceilalți dinți când mușcați. Acest lucru poate cauza o senzație de presiune constantă și, în timp, poate duce la disconfort sau chiar inflamarea ligamentelor care susțin dintele.
      Sensibilitate dentară: După curățarea cariei și aplicarea plombei, dintele poate fi sensibil pentru o perioadă scurtă din cauza manipulării. Această sensibilitate se manifestă uneori ca o ușoară presiune.
      De ce presiunea dispare când mâncați? În timpul masticației, distribuția forțelor pe dinți poate „relaxa” temporar zona afectată, diminuând senzația de presiune. Acest efect poate fi și psihologic, deoarece atenția este distrasă de la disconfortul resimțit.

      Ce ar trebui să faceți?

      Reveniți la medic: Dacă presiunea persistă, ar fi indicat să solicitați o ajustare a ocluziei (mușcăturii). Medicul stomatolog poate verifica dacă plomba este prea înaltă și să corecteze acest aspect.
      Monitorizați senzațiile: Dacă presiunea nu se agravează și nu se transformă în durere, este posibil să fie doar o reacție temporară a dintelui la tratament. Totuși, dacă disconfortul persistă mai mult de 1-2 săptămâni, consultați din nou medicul.
      Evitați încărcarea excesivă a dintelui: În această perioadă de adaptare, evitați să mestecați alimente dure sau lipicioase pe partea respectivă.
      Ce altceva să aveți în vedere? Dacă senzația de presiune este însoțită de o durere persistentă la cald, rece sau la presiune puternică, acest lucru poate indica inflamația nervului sau o altă problemă, iar medicul ar trebui să fie informat.

      Recomand să nu vă faceți griji prea mari, dar să verificați mușcătura cu dentistul, deoarece aceasta este cea mai frecventă cauză pentru simptomele descrise de dumneavoastră.

  • Dana I

    Buna ziua! In ultimele saptamani, am avut de “reparat” trei dinti cu carii minore, molari. In general, cei pe care i-am intrebat mi-au spus ca sunt prea panicata, si am toleranta zero la durere.. Pe de alta parte, va intreb de ce, cand pui un pansament, calmant, banuiesc, apar dureri spontane, mai ales seara, si and pui o plomba definitive, medicii sustimn ca aceasta n-ar trebui sa doara? Pansamentele astea, stiu ca ar trebui sa fie schimbate la 24 – 36 ore, daca nu, provoaca dureri ca un “scormonit” in masea. Indiferent de faptul ca, daca ciocanesti intr-una, doare sau nu..

    • dr.aristide Autor articol

      Bună ziua! Înțeleg preocupările dumneavoastră și vă voi explica mai detaliat ce se întâmplă.

      Durerile spontane după aplicarea pansamentului: Pansamentele dentare conțin de obicei substanțe calmante, cum ar fi eugenolul, care ajută la reducerea durerii și inflamației. Totuși, dacă nervul dintelui este afectat (din cauza unei carii profunde sau a unei sensibilități crescute), este posibil să apară dureri spontane, mai ales seara, când fluxul sanguin crește în zona capului și accentuează presiunea asupra nervului dentar. Aceste dureri sunt frecvente în cazul în care există inflamații sau procese carioase aproape de pulpă (nerv).

      De ce o plombă definitivă nu ar trebui să doară? În mod normal, după ce dintele este curățat corespunzător și se aplică plomba, nu ar trebui să existe durere, deoarece materialul de plombare sigilează dintele și elimină factorii care cauzau inflamație (cum ar fi bacteriile sau alimentele). Totuși, dacă dintele nu a fost curățat complet sau dacă există o presiune excesivă pe plombă (muscătura nu este corect ajustată), acest lucru poate duce la durere.

      Pansamentele trebuie schimbate la timp? Da, pansamentele temporare sunt soluții provizorii și, dacă sunt lăsate prea mult timp, pot cauza disconfort. Substanțele din pansament pot irita pulpa dentară, mai ales dacă există un proces inflamator subiacente. De aceea, este recomandat ca acestea să fie schimbate conform indicațiilor medicului, iar tratamentul definitiv să fie finalizat cât mai repede.

      Ce să faceți mai departe?

      Discutați cu medicul dumneavoastră despre sensibilitatea pe care o resimțiți. Este posibil să fie necesar un tratament suplimentar, cum ar fi devitalizarea nervului (dacă inflamația a avansat).
      Evitați alimentele fierbinți, reci sau foarte dulci, care pot accentua sensibilitatea.
      Dacă durerea persistă, cereți o a doua opinie pentru a evalua dacă tratamentele anterioare au fost realizate corespunzător.
      Nu sunteți „prea panicată” — durerea dentară este un semn că ceva nu este în regulă, iar investigațiile suplimentare sunt întotdeauna justificate.

  • Costache Elena

    Bună ziua! Am avut o carie mică, la primul molar, lângă al doilea molar – căruia i se scoase nervul, apoi fusese plombat și el. Referitor la primul molar, medicul stomatolog nu a constatat că e nevoie de tratament de canal / omorâre nerv, și a lucrat în smalțul molarului, undeva în exteriorul canalului, apoi mi-a pus o plomba, cu ciment oblișnuit (a spus el), zicându-mi să nu mânânc o oră jumate. Spunea ca acel ciment se prinde bine, în condițiile în care nu e nevoie ca locul să fie uscat bine, fără pătrundere de salivă. Problema e că, la fel ca înainte de plombare, și azi, la o zi după plombare, simt locul ca și cum ar fi foarte puțin mentolat, ori dulceag, după ce mă trezesc, la câteva zeci de minute. Durerea nu e. Doar această senzație a unui lucru străin acolo. Ce s-a întâmplat? Ar fi fost mai ok, cu o altfel de plombă?

    • dr.aristide Autor articol

      Bună ziua! Senzația de „mentolat” sau „dulceag” pe care o descrieți după plombare poate avea mai multe cauze, dar de obicei nu este un motiv de îngrijorare imediată.

      Iată câteva explicații și sugestii pentru situația dvs:

      Posibile cauze:

      Materialul plombei:

      Cimentul folosit (probabil ciment ionomer de sticlă sau un alt tip de ciment temporar) poate elibera anumite substanțe, cum ar fi fluorul, care protejează dintele. Uneori, acest lucru este perceput ca un gust dulceag sau mentolat.
      Acest tip de material este adesea utilizat pentru sigilarea cariilor mici, mai ales în cazuri unde nu este necesar tratament de canal.

      Adaptarea post-obturare:

      După plombare, e normal să simți o ușoară schimbare, mai ales dacă plomba a modificat forma suprafeței dintelui.
      În primele zile, limba și creierul percep plomba ca pe un „lucru străin,” dar această senzație dispare treptat.

      Sensibilitate temporară:

      Chiar dacă nu a fost nevoie de tratament de canal, zona dentinei (stratul mai moale sub smalț) poate fi expusă în timpul lucrării. Asta poate genera o sensibilitate subtilă sau senzații ciudate.

      Saliva și flora orală:

      După lucrările stomatologice, pot exista modificări temporare în microbiota gurii, iar interacțiunea dintre materialul plombei și saliva poate duce la gusturi sau senzații diferite.

      Recomandări:

      Monitorizare:

      Senzația descrisă ar trebui să dispară în câteva zile sau săptămâni.
      Dacă însă persistă mai mult de 1-2 săptămâni sau se agravează (sensibilitate la cald, rece sau presiune), e bine să revenoți la medic pentru o reevaluare.

      Alte tipuri de plombă:

      Pentru un confort mai mare pe termen lung, medicul ar putea recomanda o plombă din compozit (rășină). Acestea sunt mai estetice și au o rezistență mai mare, dar sunt mai sensibile la procesul de aplicare (zona trebuie să fie bine uscată).
      Igienă orală corespunzătoare:

      Continuă să te speli pe dinți de două ori pe zi și să folosești ață dentară pentru a menține zona curată.
      Când să mergi din nou la medic:
      Dacă apare durere spontană sau persistentă.
      Dacă simți o sensibilitate crescută la temperaturi sau presiune.
      Dacă plomba se simte instabilă sau se fisurează.
      Momentan, situația dvs pare în limite normale, dar nu ezitați să consultați medicul dacă ceva nu se simte în regulă. 😊