Comentarii, întrebări şi răspunsuri 1584


Comentariile sunt afișate începând cu cele mai recente.

Întrebărilor le vom răspunde în cel mai scurt timp cu putință.

Paginile de comentarii nu sunt monitorizate în timp real, de aceea, pentru urgențe sau programări, vă rugăm să apelaţi:

 

0722463368
0735498977
0314313113

Orice comentarii ofensatoare și cele care nu au legatură cu serviciile medicale, oferite de cabinetul nostru, vor fi șterse.

Acest site are drept scop informarea corectă a paciențiilor în legătură cu serviciile de asistență stomatologică, în conformitate cu codul deontologic al medicului dentist.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1.584 gânduri despre “Comentarii, întrebări şi răspunsuri

 • Andra

  Buna ziua! La cat timp dupa tratarea problemelor dentare se poate face o albire cu laser?Mentionez ca necesit 2 obturatii,relativ simple(zic eu) si 2 extractii(maselele de minte in partea de jos care dor ingrozitor) Multumesc

  • dr.aristide Autor articol

   Buna ziua,
   Albirea dentara este un act cosmetic.

   Durerea reprezinta o urgență medicală.

   Ordinea tratamentelor stomatologice ar trebui sa fie:

   1. Asanarea cavitatii bucale, extracția molarilor de minte (dacă investigațiile clinice si radiologice confirma indicația de extracție)
   2. Aplicarea de obturații provizorii acolo unde este cazul
   3. Albirea dinților
   4. Executarea obturațiilor coronare definitive in ton cu noua culoare obținută în urma albirii dinților.

   Mai multe informatii pe aceasta tema gasiti in articolele de mai jos:

   https://draristide.ro/albirea-dintilor/

   https://draristide.ro/alegerea-culorii-lucarilor-protetice/

   Dr. Dan Aristide

   • Andra

    Va multumesc pentru raspuns!Voi efectua o radiografie dentara pt molarii de minte,insa eu inclin pentru extractie deoarece cariile sunt mari

 • Oana

  Buna ziua! De curand am fost la medicul stomatolog cu o durere cumplita de masea. In ziua respectiva mi a pus o solutie pe maseaua, chemandu ma peste 3 zile din nou la cabinet sa inceapa sa mi curete canalele. In cea de a doua sedinta a inceput sa mi curete canalele, iar la final mi a pus o solutie care sa i permita sa le largeasca mai mult. A treia sedinta a facut acelsi lucru, iar la cea de a patra cand a inceput sa curete unul dintre canale ma durea foarte tare,ceea ce era ciudat dupa spusele dansului. Imi puteti spune o parere in lagatura cu motivul acelei dureri? Recunosc ca m a speriat putin nesiguranta dansului care nu stia ce se intampla si faptul ca mi a pus acea solutie fara sa stie care i motivul acelei dureri.
  Multumesc anticipat!

  • dr.aristide Autor articol

   Coroanele dentare pot fi refăcute dacă implantul si bontul protetic sunt in regulă.
   Pot fi mai multe cauze care sa determine ”ruperea” unei coroane protetice.
   Cele mai des întâlnite situații sunt: adaptarea necorespunzatoare in ocluzie sau prezența unui corp dur in alimente (bob de sare grunjoasa, fir de nisip, etc)

   Dr. Dan Aristide

 • Andreea

  Bună ziua,
  Acum 2 săptămâni mi-a fost extrasă o măsea, după părerea mea aceasta se vindecă, adică gingia începe să se „închidă”, doar că azi am observat deasupra locului respectiv ca o bucățică de carne roșie, poate să fi făcut infecție?

  • dr.aristide Autor articol

   Este posibil.
   Scenariul cel mai probabil este cel de – țestut de granulație restant

   Pentru un diagnostic de certitudine si tratament va rugam sa vizitați medicul stomatolog.

   Dr. Dan Aristide

   • Andreea

    Țin să menționez că e situată undeva unde chist de sânge nu prea era și gingia în locul respectiv nu se închisese. Nu doare, nici nu sângerează, doar că mă îngrijorează, iar la un control nu pot merge decât luni.

 • Andra

  Bună ziua! În urmă cu 2 săptămâni am dat jos o coroană superioară, care fusese fixată cu 10 ani în urmă. Gingiile începuseră să sângereze când foloseam dușul bucal. Am parodontoza de foarte mulți ani, acum având 55 de ani. La incisivii de jos am făcut o intervenție chirurgicala cu adiție de os, și sunt fixați cu o punte. Aceștia nu mă deranjează, nu sângerează. Problema este la cei de sus, în stânga mai am doar un premolar și un canin, în dreapta mai am un incisiv, un canin și 2 premolar. Cei din stânga încă sângerează ușor. Am făcut radiografii și mi s-a spus că rădăcinile sunt ok, drept urmare am purces la amprentarea lor pentru o nouă coroană. Întrebarea mea este:trebuie să aștept vindecarea gingiilor și apoi să fixam coroana sau putem fixa coroana și continuam tratamentul gingiilor ulterior? Vă mulțumesc!

  • dr.aristide Autor articol

   Bună ziua,

   Vă rugăm să urmați indicațiile medicului dumneavoastră curant.
   Dumnealui este cel in masură să vă indrume, nu noi, prin corespondență, pe internet.

   Dacă doriți o consultație la cabinetul nostru vă stăm, cu drag, la dispoziție in Bucuresti, Bulevardul Alexandru Obregia nr. 3, bl M2, sc A, ap. 5, parter.

   Programarile se fac, din timp, la unul dintre numerele:
   0722463368
   0735498977
   0314313113

   Dr. Dan Aristide

  • dr.aristide Autor articol

   În funcție de tipul de coroană ales prețul poate fi 700×15=10500 lei (coroana ceramică/zirconiu Eco-Line) sau 850×15=12750 lei (coroana ceramică/zirconiu Anatomic)

   La acest preț se adaugă costurile tratamentelor preprotetice, dacă vor fi necesare.

   Planul de mai sus este unul cu caracter general și exemplificativ.

   Pentru situația dumneavoastră clară sunt necesare investigații clinice si radiologice în urma cărora veți primi planul de tratament în scris.
   Acesta va cuprinde costurile exacte, etapele de realizare, durata și alternativele.
   Despre coroanele de ceramica/zirconiu găsiți informații detaliate aici:
   http://www.draristide.ro/coroana-zirconiu

   Dr. Dan Aristide

 • Adina

  Buna dimineata!

  As dori raspuns la doua intrebari, daca se poate!

  1-O coroana ceramica sau o punte se monteaza doar pe implanturi sau si pe bonturi metalice existente deja in gura pacientului?

  2-O proteza superioara pe capse se poate monta in aceleasi conditii expuse la intrebarea nr 1?

  Multumesc

  • dr.aristide Autor articol

   Bună dimineața,

   O coroana dentară poate fi pusă atât pe implanturi dentare cât și pe propriile rădăcini.

   O proteză pe capse poate fi realizata atat pe implanturi dentare cât și pe propriile rădăcini restante.

   Implanturile dentare reprezintă o anchiloză (sunt fixe în os) pe când dinții naturali au un anumit grad de mobilitate fiziologica de aceea nu este recomandat ca la realizarea puntilor dentare sau a protezelor scheletate sprijinul sa fie mixt.

   Cu alte cuvinte este indicat sa realizam elementele protetice fie doar pe implanturi fie doar pe rădăcini restante.

   Cu prietenie,
   Dr.Dan Aristide

   • Adina

    Multumesc mult!

    Pacat ca aveti cabinetul extrem de departe de locuinta mea(sect 6),fiind constienta ca ptr o lucrare mai complexa sunt necesare mai multe sedinte

 • Anca

  Buna ziua, am si eu o problema cu o măsea, care nu-mi da pace nicicum, e vorba de ultima măsea, dreapta, jos (înaintea maselei de minte), mi-a căzut plomba care o avusesem pusă in urma cu vreo 13-14 ani, nu m-am dus la timp la stomatolog, asa ca, una dintre rădăcini, mi s-a stricat rau. Doctorul mi-a plombat-o definitiv, dupa ce a curatat-o, insa dupa o zi sau 2, a început sa ma doară rau, mi-a scos plomba, mi-a pus un tratament in ea, zicând-mi ca s-a infectat rădăcina maselei, iar daca ma doare, sa-l scot, m-a durut a 2-a zi, dar n-am putut nicicum sa-l scot, din nou, am fost la el, mi-a pus un altul, apoi din nou, la fel, pe urma am stat 2 saptamâni fără nimic, dupa ce mi-a scos tratamentul (îmi puneam doar vata in măsea înainte de masa) m-am dus, din nou a repetat aceleași proceduri de vreo 3 ori, dar degeaba, la fel începea sa ma doară a 2-a zi, asa ca, mi-a scos maseaua, si mi-a replantat-o (aceeași) inapoi, spunându-mi ca are rădăcinile bune. Cand mi-a scos, acul acela, care l-a introdus pe rădăcini, intr-una dintre ele, nu ieșea nicicum, pe cealaltă parte, pur si simplu, se invartea maseaua pe el, a încercat si cu ceva ac mai mare, insa, la fel, asa ca, a „pilit” o parte din ea, cam un sfert, a curatat-o, si mi-a reintrodus-o din nou, insa, am citit pe net, de ceva „cape”, parca, care trebuiau folosite, pt imobilizarea maselei, pt aprox. 3 saptamâni. Unde veneau puse acelea? Pt ca nu cred ca a folosit, decât înăuntru in ea, a pus ceva „bete” cu capătul roșu, surplusul l-a cauterizat, si a plombat peste, insa dupa ce mi-a repus maseaua, a spus ca sunt gata. Eu marți, 24.04, împlinesc 3 saptamâni, de cand mi-a replantat-o si încă nu pot mesteca pe ea, decât ceva extrem de moale, câteodată nici atât, daca nu mestec pe ea, nu ma doare, decât uneori, dimineața, insa, încă este ușor mobila, deși de prins, mi se pare ca s-a prins destul de ok, a-s spune eu, insa nu sunt doctor. Întrebarile mele sunt: e normal sa nu pot mânca încă pe ea, dupa atâta timp? Si sa fie putin de tot, mobila? Nu trebuia stomatologul sa o imobilizeze cumva? Scuzati-mi „romanul”, si va multumesc anticipat pr răspunsurile acordate. O zi frumoasa!

  • dr.aristide Autor articol

   Bună ziua,
   În cazul în care nu sunteți mulțumită de medicul dumneavoastră curant căutați un alt medic.
   Relația medic-pacient trebuie sa se bazeze pe încredere deplină și pe respect reciproc.
   În lipsa acestora actul medical va avea de suferit.

   Nu pot analiza munca colegului meu prin corespondență, pe internet sau în vreun alt fel.

   Exista un cod al medicilor care ne impiedică sa facem acest lucru.
   Acest cod deontologic îl puteți consulta aici.

   Capitolul 3, Art. 24

   Pentru informații referitoare la serviciile stomatologice oferite de cabinetul nostru va stam, cu drag, la dispozitie.

   Dr. Dan Aristide

   • Anca

    Nu e vorba ca nu sunt multumita, deoarece mi-a facut mai multe lucrări, si foarte multor cunoscuți, rude de familie etc., l-am recomandat, dupa care am auzit doar păreri de bine. Si el s-a comportat frumos întrebărilor de fiecare data, nu am ce reproșa, doar ceream o a 2-a opinie, din cele descrise mai sus. Multumesc!

 • Ioana adriana mihaltan

  Buna am și îo o întrebare?am o funda de 5 masele de porțelan partea de jos stânga mă doare rău și mi se umfla făcut 10 zile de antibiotic și după acea nu am mers la dentist în 3 zile am fost la fel cu dureri umflătura ce pot sa am?multumesc

  • dr.aristide Autor articol

   Nu este normal să luați antibiotic după ureche sau sa cautati tratamente prin corespondență, pe internet.

   Va rugam să vizitați medicul dentist.

   Diagnosticul și planul de tratament se fac în urma investigațiilor clinice și radiologice.

   Cu prietenie,
   Dr. Dan Aristide

 • Alex

  Acum ceva timp mi am pilit 3 dinti din fata , mi i am imbracat in plastic si de 2 zile ma doare cand apas pe varfu dintelui , mama spune ca am stat in curent si poate de asta …

  • dr.aristide Autor articol

   Va rog sa vizitați medicul dentist.
   Simptomele descrise de dumneavoastră se pot agrava.
   Diagnosticul se pune în urma investigațiilor clinice și radiologice nu prin corespondență.
   Consultația vă este oferită gratuit,
   tot ce trebuie sa faceți este sa va programați.

   Dr. Dan Aristide

 • Andreea

  Bună ziua,
  Acum 3 zile mi s-a extras o măsea. A durut puțin și acum doare și este puțin umflată gingia. Întrebarea mea este: după 3 zile există riscul ca acel cheag de sânge format să se desprindă? Și dacă se întâmplă asta ce ar trebui să fac? Și cum aș putea preveni desprinderea acestuia

  • dr.aristide Autor articol

   Bună ziua,
   Da, exista riscul sa îl pierdeți dacă traumatizați zona respectiva, dacă sugeti de acolo sau dacă îl dislocați cu vârful limbii.

   Chiar dacă pierdeți cheagul, vindecarea își va urma cursul dinspre osul alveolar către suprafața, „per secundam”.

   În acest caz va dura mai mult pana se va închide complet, în jur de o luna.

   Cu prietenie,
   Dr. Dan Aristide

 • Paul Nicolaescu

  Buna ziua.AM O MARE RUGAMINTE SI ANUME:
  Am de 2 sapt.proteze dentare din portelan.Cea de sus S-A ASEZAT F>BINE ,INSA CEA DE JOS IMI PROVOACA LEZIUNI PE AXILAR SI IMI SCAPA DINGURA>AM MERS DE 5 ORI LA MEDIC.NICI NU POT MANCA CU EA! CE SA FAC????ESTE SI GREA!
  VA MULTUMESC!
  Nic.

 • Raluca

  Buna ziua . As avea nevoie de un detartraj si de tratat 2 carii de colet (din care am inteles de pe internet asa se numesc pentru ca sunt pe lateralul maselelor ,la baza gingiei. Cam cat ar costa? Este dureros? Am nevoie de o radiografie ?

  • dr.aristide Autor articol

   Buna ziua,
   Pretul detartrajului este de 200 de lei pentru intreaga gura.
   Pretul obturatiilor coronare incepe de la 100 de lei, in functie de complexitatea acestora.

   Indicatia de radiografie o veti primi de la medic, in urma consultatiei.
   Interventiile se fac sub anestezie astfel incat nu veti simti disconfort.
   Lista de servicii si preturi o puteti consulta aici: https://draristide.ro/preturi-dentist/

 • Mihaela

  Buna ziua,

  Am o plomba de aproximativ 10 ani la molarul 1 si dupa o durere de o saptamana am apelat la un medic la care nu am mai fost. Plomba a fost scoasa si intr-adevar pe un canal nervul nu este mort. Cateva lucruri insa imi produc neliniste; in primul rand faptul ca a tot bagat acele pe acel canal unde nervul nu este scos, fara anestezie si fara un spray care sa amorteasca, asa cum am facut la toate plombele pana acum, evident este insuportabila durerea iar dansul imi spune doar sa nu mai misc(este involunar si nu pot controla asta). In al 2-lea rand m-am trezit cu hipoclorit de sodiu pe gat fara sa stiu asta, eram intr-o pozitie orizontala, astfel incat am inghit, nu a folosit aspirator sau altceva pentru protectia mea, considerand ca nu e o problema insa gatul meu este iritat. Dansul nu este deloc comunicativ si nu spune niciodata ce va face. As dori sa stiu daca este corect cum procedeaza dansul. Momentan urmeaza alte sedinte la care mi-e frica sa mai merg. Va multumesc!

  • dr.aristide Autor articol

   Bună seara,

   În cazul în care nu sunteți mulțumită de medicul dumneavoastră curant căutați un alt medic.
   Relația medic-pacient trebuie sa se bazeze pe încredere deplină și pe respect reciproc. În lipsa acestora actul medical va avea de suferit.

   Nu pot analiza munca colegului meu prin corespondență, pe internet sau în vreun alt fel.

   Exista un cod al medicilor care ne impiedică sa facem acest lucru.
   Acest cod deontologic îl puteți consulta aici.

   Capitolul 3, Art. 24

   Pentru informații referitoare la serviciile stomatologice oferite de cabinetul nostru va stam, cu drag, la dispozitie.

   Dr. Dan Aristide

 • Sereny Eniko

  Buna ziua,
  Numele meu este Eni si sunt insarcinata in saptamana 10. Azi am observant la plombe ca mi sau ingalbenit (mai degraba sunt portocali). Imi puteti spune ce se intampla si cum pot avea grija de dantura in timpul sarcini inafara de periajul zilnic?
  Multumesc

 • Eugen Ghionoiu

  Acum 3 luni mi sa spart coltul la ultima masea de sus.acum 3 zile au inceput dureri la ea.de 2 zile durerea sa mutat pe partea de jos.Nu am avut alte probleme pana acum si nu am carii.Am luat ketonal,aulin dar nu si fac efectul.5min ma doare 5 ma lasa durerea.Doar daca tin cateva secunde apa la locul dureri ma lasa ptr 5 min.Am fost la dentist dar concluzia a fost sa scoata maseaua sparta nu sa o repare.dar nu inteleg ca pe mine de 2 zile ma doare partea de jos.Care poate fi cauza si ce pot face?pana pot ajunge la un dentist bun

  • dr.aristide Autor articol

   Bună ziua,
   Diagnosticul și planul de tratament se stabilesc în urma investigațiilor clinice și radiologice, nu prin corespondență.

   Consultația vă este oferită gratuit. Va rugam sa va programați.
   Va stăm la dispoziție la numerele:

   0722463368
   0735498977
   0314313113

   Dr. Dan Aristide

 • Andreea

  Bună ziua,
  Acum un an mi s-a plombat un dinte, nu au existat dureri, până acum câteva zile când am început să simt o durere ușoară. Dintele a început să se carieze pe lângă plombă și în partea opusă.
  Ce îmi sugerați, să o plombez din nou sau să apelez la o coroniță?

  • dr.aristide Autor articol

   Buna ziua,
   Un dinte vital este idealul. De aceea trebuie intreprinse toate demersurile pentru a il pastra viu.
   Coroana dentara este un element protetic (o proteza), se recurge la aceasta solutie doar daca distructia coronara este prea mare si dintele trebuie devitalizat.
   Ce se poate face, concret, in cazul dumneavoastra, se stabileste in urma investigatiilor clinice si radiologice, nu prin corespondenta.

   Dr. Dan Aristide

 • Elena

  Buna ziua,

  Am rugamintea sa oferiti cateva detalii legate de conditiile de igiena din cabinet. Spatiul de lucru este sanitarizat dupa fiecare pacient? Sanitarizarea se face in prezenta pacientului? Descrieti va rog, sumar cum (daca) sunt igienizate scaunul si suprafata de lucru. Multumesc!

  • dr.aristide Autor articol

   Bună ziua,
   După fiecare pacient, în parte, spațiul de lucru este curățat.
   Scaunul, furtunele, piesele fixe sunt decontaminate prin aplicarea unui strat de Cavicid spray pentru 3 minute.
   Pregătirea scaunului și a instrumentarului se face, de obicei, înainte de a invita noul pacient(nu toți pacienții vor să vadă urmele actului medical anterior).
   În fața pacientului, medicul și asistentul își pun noile mănuși sterile si se desfac pungile sterile cu instrumentar: trusa și fiecare grup de freze sau de ace sunt împachetate separat.
   Fiecare punga, în parte, este marcata corespunzator: marker de steril și data la care a fost făcută sterilizarea.
   La solicitarea pacientului poate fi reluat pasul de decontaminare a fotoliului dentar dacă acesta dorește sa asiste.
   Întreg ciclul de sterilizare este prezentat aici:
   https://draristide.ro/sterilizare/

   Pentru orice alte informații va stăm, cu drag, la dispoziție.

   Dr. Dan Aristide

 • andrei

  Buna ziua!! O intrebare importanta pt mine inainte sa vin la un consult dn-ule doctor .. Imi puteti spune cam cat dureaza o lucrare din ceramica pe zirconiu de aproximativ 15-20 dinti ? Din momentul in care se ia mulajul ma refer dureaza mai mult de o saptamana ca tehnicianul dentar sa o faca? Multumesc ! O zi buna!

 • Nita Dans

  Buna seara!Am si eu o intrebare, cat m-ar costa scoaterea unui implant Biotec introdus gresit ,pt ca la medicul la care am fost nu mai am curaj sa ma duc

  • dr.aristide Autor articol

   Buna seara,
   O astfel de manopera nu este una standard, costurile difera in funcție de complexitatea cazului.

   Consultatia va este oferita gratuit.
   In urma investigatiilor clinice si radiologice veti primi toate informațiile de care aveti nevoie:
   Costuri, tehnica, durata de executie, alternativele.

   Dr. Dan Aristide

 • Madalin

  Buna ziua,

  Va rog sa imi spune-ti pentru un implant dentar, in afara de costul implantului propriu-zis si a coronitei, ce alte costuri ar mai implica?

  • dr.aristide Autor articol

   Primul pas: Inserția implantului dentar costă 2000 lei, acest lucru include operația propriu-zisă și următoarele piese: implantul dentar, șurubul de acoperire, șurubul de vindecare și bontul protetic.

   Pasul doi: După 3-6 luni de la inserție are loc deschiderea implantului dentar care costă 100 lei/implant, acest lucru presupune montarea șuruburilor de vindecare sau a gingivaformelor.

   Etapa finală: După 1-2 săptămâni, de la montarea șuruburilor de vindecare, încep etapele protetice, pentru realizarea coroanelor dentare, ale căror costuri variază, în funcție de tipul de coroană dentară aleasă:

   – 550 lei – Coroană total fizionomică CrCo/ceramică (capă metalică acoperită în întregime de ceramică)
   – 700 lei – Coroană Zicroniu/Ceramică Eco-Line (capă de zirconiu acoperită de ceramică Ivoclar)
   – 850 lei – Coroană Zirconiu Anatomic (zirconiu frezat anatomic, cu finisaje din ceramică Ivoclar)

   Mai multe detalii gasiti aici:
   https://draristide.ro/implant-dentar-perfect/

 • Alexandra

  Buna ziua, Am o problema cu un dinte din fata, este jumatate plomba, jumatate dinte natural si de ceva timp a inceput sa ma doara + se vede diferenta de culoare dintre dinte si plomba. As vrea sa fac ceva cu acest dinte, Ce imi recomandati? doar schimbarea plombei ? plomba a fost pusa acum 4 ani.
  De asemenea, mai am si niste carii mici la cateva masele si as vrea sa le rezolv. M-ati putea ajuta cu aceste probleme,? sunt niste punctulete mici negre pe 3 masele

  • dr.aristide Autor articol

   Bună ziua,
   Vă rugăm să vă programați pentru un consult.
   Acesta și planul de tratament vă sunt oferite gratuit.
   Prin corespondență, din păcate, nu va putem ajuta.
   Pentru programari vă stăm, cu drag, la dispoziție la numarul 0722463368 de luni până sâmbătă de la 8.00 la 20.00.

   Dr. Dan Aristide

 • Marilena

  Stimate Domnule Doctor,

  Prima problema:
  Dantura mea este o problema veche si am ajuns in faza la care am decis sa o rezolv, macar partial. Dar sunt intr-o mare dilema. As avea nevoie de sfatul Dumneavoastra competent.
  In cazul in care am nevoie de refacerea intregii danturi a maxilarului superior (total 12 elemente), as dori sa stiu cum este mai bine:
  1. sa realizez o lucrare intreaga pentru toti cei 12 dinti;
  2. sa fac trei lucrari separate, una pentru incisivi si doua punti (stanga, dreapta) pentru canini, premolari si molari; sau
  3. sa imbrac incisivii independent, unul cate unul, iar caninii, premolarii si molarii pe lucrari separate.
  Va adresez aceasta intrebare din teama ca o lucrare atat de extinsa pe atatia dinti (12), exercita forte diferite de masticatie sau aparitia unor probleme la dintii de sub lucrare. Care sunt riscurile si avantajele celor trei situatii?
  Trebie sa amintesc faptul ca am diabet tip 2, si acesta este un factor ce ar putea slabi in timp, radacinile dintilor, existand riscul de a compromite toata lucrarea, care nu este deloc ieftina.
  Existand 3 lucrari independente, as fi nevoita sa refac doar 1/3 din lucrare.
  Este mai buna o lucrare unica pentru incisivi sau se pot imbraca unul cate unul?
  Stiu ca vizita la cabinet va fi edificatoare, dar raspunsul la intrebari imi este necesar pentru a ma determina sa iau o decizie, daca ma axez pe opinia medicului la care am fost sau mai pot apela la o alta opinie.

  A doua problema:
  Fiica mea este o persoana cu dizabilitati neuromotorii si are numeroase probleme stomatologice, datorate imposibilitatii tratarii unei astfel de persoane, ce nu poate coopera cu medicul stomatolog. Teama, in cazul ei, nu poate ii poate permite sa suporte interventii, decat sub anestezie (inhalosedare). As dori sa stiu ce sfat imi puteti da in legatura cu aceasta problema foarte complicata si eventual daca stiti de existenta unor centre in care se practica inhalosedarea.

  Va multumesc pentru rabdare si astept cu interes raspunsul Dumneavoastra.

  Cu aleasa consideratie,

  Marilena

  • dr.aristide Autor articol

   Buna ziua,
   Daca lucrarea se face solidarizata sau nu se stabileste de catre medic in urma investigatiilor.

   Planul de tratament dupa care se ghideaza medicul atuci cand alege o varianta sau alta urmareste: gradul de implantare al radacinilor, numarul de stalpi restanti, starea de sanatate parodontala, tipul lucraii protetice alese.

   Avantajele lucrarilor ce solidarizeaza mai multi stalpi protetici sunt reprezentate de rezistenta crescuta in timp (sarcina masticatorie este preluata de un numar mai mare de stalpi), priza este superioara celor individuale, sansele ca unul sau mai multi dinti sa migreze, in timp, sunt mai mici la fel si sansele sa se decimenteze sunt mai mici decat in cazul lucrarilor individualizate.

   Dezavantajele lucrarilor ce solidarizeaza mai multi stalpi protetici sunt de natura estetica, cele individualizate urmaresc, intocmai, anatomia dintelui.

   Tratamentul persoanelor cu dezabilitati se face, in mod ideal, in mediu spitalicesc nu in cabinete stomatologice pentru a putea fi asigurata anestezia generala, daca va fi nevoie.

   Dr. Dan Aristide

   • Marilena

    Domnule Doctor,

    Va multumesc mult pentru raspunsul prompt si pentru explicatii. Acum, am inteles de ce lucrarile ce integreaza mai multi dinti sunt de preferat celor individuale.
    Astept cu nerabdare sa se indrepte un pic vremea, pentru a face o programare la cabinetul Dvs.
    De asemenea, va multumesc si pentru sfatul legat de fetita mea.

    Imi mai permit sa va retin atentia cu o intrebare. Exista vreun tratament pentru paradontoza, care sa asigure o solidizare a radacinilor?

    Va mutumesc din suflet inca o data si astept cu nerabdare vizita la cabinetul Dvs.

    Cu aleasa consideratie,

    Marilena

    • dr.aristide Autor articol

     Parodontoza se tratează clasic prin detartraj supra și sub-gingival, lambou chirurgical și chiuretaj al pungilor parodontale, spălături cu clorhexidina și aplicarea de diverse colutorii bucale, după caz.
     Toate aceste tratamente nu fac decât sa amelioreze boala parodontală încetinind evoluția ei, nu o vindeca.
     Se recomanda o igiena bucală riguroasa pentru a conserva rezultatul tratamentelor și vizite regulate la medicul dentist pentru a monitoriza evoluția bolii.

     Dr. Dan Aristide

  • dr.aristide Autor articol

   Bună seara,
   O masea vie rezista mult mai bine, in timp, fata de o masea fara nerv.
   Maseaua fara nerv, pe masura trecerii timpului isi va schimba culoarea: mai intai se ingalbeneste apoi se face cenusie si devine friabila, casanta, cum este sticla.
   Riscul sa spargeti o masea devitala, in timpul actului masticator, este mai mare decat in cazul maselelor vii.
   Atunci cand curatam o carie incercam sa urmarim principiul minim invaziv, sa indepartam cat mai putin tesut dur (sanatos) si sa pastram vitalitatea dintilor.
   Uneori, cand caria este foarte profunda, cand caria a ajuns la nerv, trebuie facuta devitalizarea.

   In concluzie: este corect cum a lucrat medicul dumneavoastra.

   Dr. Dan Aristide