Comentarii, întrebări şi răspunsuri 2180


Dr Aristide Dan - medic dentist, specializare implantologie

Comentariile sunt afișate începând cu cele mai recente.


Întrebărilor le vom răspunde în cel mai scurt timp cu putință.


Orice comentarii ofensatoare și cele ce nu au legatură cu serviciile medicale, oferite de cabinetul nostru, vor fi șterse.


Acest site are drept scop informarea corectă a paciențiilor în legătură cu serviciile de asistență stomatologică oferite de cabinetul nostru, în conformitate cu codul deontologic al medicului dentist


Aceste pagini nu sunt monitorizate în timp real!
Pentru urgențe sau programări vă stăm cu drag la dispoziție, de luni până sâmbătă, de la 8.00 la 20.00, la numerele de telefon:

Telefon: +40722463368

Telefon: +40735498977

Telefon: +40314313113

Telefon: +40314212847

 Email

Website: www.draristide.roLasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2.180 gânduri despre “Comentarii, întrebări şi răspunsuri

 • Melissa Radu

  Buna ziua, am început o lucrare protetica totală pentru partea de sus, metalo-ceramica. După amprentare, am primit după o săptămână, scheletul metalic al lucrării.La proba de fixare pe dinți, lucrarea nu putea intra corect, părea că este prea strâmtă. Dr.a polizat-o puțin, apoi a renunțat și a trimis-o la laborator. Aici, am înțeles că și tehnicianul a polizat, dar fără a mă proba după fiecare manevră. Am primit lucrarea și când am probat-o era prea largă, mi-a căzut în gură. Am trecut de la o extremă la alta. In acest caz, după cimentare și în timp, lucrarea va face un joc de mișcare, se va infecta, se va descimenta mai ușor, ce viață va avea lucrarea ? Există posibilitatea de a micșora diferența de spațiu dinte-lucrare ? La următoarea probă (acum este la șlefuit și aplicat ceramica) cum să abordez această situație cu doctora, căci între noi este o relație foarte bună. Vă mulțumesc !

  • dr.aristide Autor articol

   Buna ziua!
   Va rugam sa profitati de relatia foarte buna pe care o aveti cu doamna doctor, pentru care va admiram si va felicitam, si sa discutati aceste temeri cu dumneaei. Nu are de ce sa se supere. Temerile pacientilor sunt firesti si medicii sunt instruiti sa gestioneze aceste lucruri.

   Nu exista o reteta universala care sa functioneze in toate cazurile – micicle „artificii” tehnice care pot fi facute in astfel de cazuri – cand lucrarea si-a pierdut frictiunea din cauza adaptarilor excesive sunt diferite de la caz la caz de aceea nu va putem da noi, un raspuns ancorat in realitate, fara sa vedem exact despre ce este vorba.

   Solutia ideala – in cazul unei lucrari noi este refacerea metalului – de aceea se fac aceste probe intermediare – pentru cazul in care ceva nu merge cu trebuie sa poata fi refacut fara ca „risipa” sa fie prea mare.
   Daca se continua cu aplicarea straturilor de ceramica pe un metal a carui frictiune s-a pierdut retentia lucrarii risca sa fie compromisa si – in cazul descementarilor repetate sa trebuiasca refacuta in intregime, de la capat.

 • Nely

  Bună ziua! Mi am facut o lucrare dentară mi a cimentat o provizoriu și mi a spus sa revin sa mi o comenteze definitiv cand vad eu ca se mișcă. E normal așa?

  • dr.aristide Autor articol

   Buna ziua!
   Nu este normal sa tratati cu neincredere medicul in grija căruia vă aflați.
   Relația medic-pacient trebuie sa fie una de deplina incredere altfel, intregul plan de tratament are de suferit.

   O lucrare cimentata provizoriu poate fi descementata mai devreme de a incepe să se desprindă singură și recimentată definitiv insa aceasta descementare nu este una confortabila pentru pacient de aceea, mulți dintre noi, alegem sa așteptăm ca lucrarea să se mobilizeze singura.

 • Vasile

  Buna ziua!Am si eu urmatoarea problema:Am o problema cu un dinte de mai multi ani ma deranjeaza,l am tratat si retratat cu diverse metode gen laser,+microscop si tot ma doare din ce in ce mai tare.Sunt nevoit sa fac tratamente la infinit lucru pe care nu mi l pot permite.Ce variante de tratament exista pentru acel dinte?general vorbind

    • dr.aristide Autor articol

     Medicii care v-au facut interpretarea acelui CT sunt in masura sa va vorbeasca despre alternativa implantului,
     Pentru ca aceasta alternativa sa poata fi luata in considerare trebuie indeplinite o serie de conditii, legate de oferta osoasa si de particularitatile extractiei.
     Nu avem cum sa determinam, prin corespondenta, daca aceste conditii sunt indeplinte sau nu, oricat de mult ne-am dori sa va ajutam.

 • Gabriela

  Buna mi-am pus și eu proteze fixe sus și jos dar sus am niște goluri pe unde ami intra mâncare pot da fac ceva sa scap de acele goluri sa nu mai între mâncarea

  • dr.aristide Autor articol

   Buna ziua!
   Mâncarea intră și printre dinții noștri naturali.
   Dacă în cazul dvs, particular, poate fi făcut ceva sa ameliorăm acest lucru, se poate stabili în urma investigațiilor clinice.
   Pentru programari vă stam la dispoziție la:
   Telefon: +40722463368

   Telefon: +40735498977

   Telefon: +40314313113

   Telefon: +40314212847

 • Felicia

  Buna seara .
  Am avut 3 dinți puși din ceramica mi ia scos pentru curățare ,și aveam ceva probleme ,emana un miros neplăcut .Vroiam sa vă întreb dacă mai poate să îmi pună la loc tot dinți aia pe care i-am avut ,sau trebuie să îmi facă alți,?Va rog sa îmi răspundeti !!

  • dr.aristide Autor articol

   Bună seara!
   Ne întrebați pe noi, dacă un alt coleg de-ai nostri, care vă lucrează, vă poate face o anumita manoperă!?
   V-am răspunde cu mare drag dacă am cunoaște situația exactă, altfel, tot ce putem face, este să vă prezentăm caracteristicile generale pe care elementele constitutive ale unei lucrari protetice trebuie sa le aiba ca aceasta sa poata fi recimentata:
   – bonturile protetice își fi pastrat intergitatea de forma si volum
   – tratamentele endodontice sa fie bune
   – adaptarea juxtamucozală a lucrării protetice fie bună
   – lucrarea protetică sa isi fi pastrat integritatea
   Mai multe informatii despre recimentarea coroanelor dentare gasiti aici: https://draristide.ro/recimentarea-coroanelor/

   Sugestia noastra este sa intrebati medicii in grija caror va aflati daca ”poat să vi-i pună la loc” sau nu.

 • Geanina

  Am uitat sa mentionez ca pe partea dreapta am o hemipareza din cauza unui tratament de canal facut cu depasire care a atins un nerv si a provocat o durere extrema care a cuprins toata partea dreapta si ceafa,fapt care a dus la complicatii cerebrale si Orl destul de grave si de atunci medicii mi au interzis asemenea proceduri.Nu stiu cum as putea rezolva problema cu incisivii deoarece riscurile sunt mari.

 • Geanina

  Buna ziua!Va contactez cu urmatoarea problema.Incisivii centrali au fost tratati pe canal acum 3 ani.De atunci i am retratat la microscop in repetate randuri fara rezultat,avand dureri in continuare.Am fost la ff multe controale unde mi s a spus ca Rx ul arata ceva suspect dar cand am facut CT nu a aparut nimic.Sincer nu mi permit sa fac tratamente o data la 2 luni pt ca sunt ff scumpe si coroanele aferente la fel ca sa le dau jos din luna in luna.Intrebarea mea este:ce se poate face in cazul in care tratamentele la miscroscop recurente se dovedesc ineficiente?

  • dr.aristide Autor articol

   Bună ziua!
   Trebuie determinată etiologia durerii.
   Tratamentul se stabilește după.

   Vă invităm in cabinetul stomatologic să încercăm să stabilim cauza durerilor dvs.
   Va rugam să aduceti orice investigații radiologice aveți la dvs. și o copie după fișa dvs cu tratamentele efectuate pe acei dinți din care să reiasă substanțele folosite pentru sigilarea canalelor.

   Costul unei consultatii este de 100 de lei.

   Programarile se fac din timp, la:

   Telefon: +40722463368

   Telefon: +40735498977

   Telefon: +40314313113

   Telefon: +40314212847

   • Geanina

    Am efectuat tratamente la ff multe clinici in Bucuresti si in orasul meu natal unde nu mi s a facut nicio fisa si n as putea suna la fiecare sa intreb.Durerile nu se explica caci Ct ul si Rx ul e normal.Din ce stiu s a folosit con de gutaperca si pasta de canal.Nu cred ca sunt alergica intrucat mai am tratamente endodontice care nu mi au fat prbleme niciodata.La unul dintre incisivi am facut si rezectie si degeaba.Ar fi implantul o solutie alternativa?

 • Andra

  Buna ziua!Am cei 4 incisivi din fata sub lucrare de zirconiu,lucrare ce a fost facuta in 2019.In decembrie 2020 s au infectat toti,iar cei 2 centrali au suferit un drenaj endodontic,obturandu i apoi cand durerile cedasera.Acum iar am durere si nu mai stiu ce sa fac.Se infecteaza permanent si niciun tratament de canal nu functioneaza desi au fost facute in mod repetat la microscop.Ce alternative mai sunt?Nu mai fac fata.

  • dr.aristide Autor articol

   Buna ziua!
   Va rugam sa va programati pentru un consult.
   0722463368
   In urma investigatiilor clinice si radiologice veti primi un diagnosic si un plan de tratament scris.
   Acest plan va cuprinde etapele de tratament, costurile si alternativele.
   Costul unei consultatii este de 100 de lei.

 • Roxana

  Bună ziua. Ma confrunt cu o problema dentara. Am o coronita din zirconiu pusa la 3 dinții din fata. Dinții de sub lucrare au fost lucrați la microscop corect. În luna august anul trecut a fost pusa lucrarea. Am avut ocluzie și s-au efectuat șlefuiri repetate la coroana. Am presiune mare pe dinții din fata de lângă lucrare, dureri f mari. Am făcut ct arata bine. Am făcut ct la cap nu am probleme. Măselele de minte sunt în regula și nu au exercitat presiune în atâția ani. Am consultat 5 stomatologi nu am primit un raspuns concret ca să pot aceasta problema apăsătoare. Va multumesc

  • dr.aristide Autor articol

   Buna ziua!
   Din pacate nu va puten oferi consultatii prin corespondenta.
   Va rugam sa va programati pentru un consult. În cadrul acestuia, in urma investigatiilor clinice si radiologice veti primi un diagnostic, un plan de tratament precum si alternativele.

 • Cami

  Bună ziua!Am mâncat câteva alune și mi-a căzut pivotul la care eram operata acum 2ani.Am fost la stomatolog ,l-a cimentuit ,dar acum am abces și sunt umflata foarte rău pe partea dintelui.D.stomatolog mi-a zis sa iau antibiotic.Iau de 2 zile,dar mă umflu la fata mai rău și a crescut și abcesul.Ce pot sa fac? Mulțumesc.

 • Cristian

  Buna ziua. Mi-a fost pusa o coroana insa a ramas acel ciment intre dinti si un pic pe dintele de langa. cum pot scoate acel ciment acasa? Multumesc

  • dr.aristide Autor articol

   Buna ziua!
   Exista o varietate larga de cimenturi dentare.
   Unele dintre ele nu pot fi indepartate acasă ci in cabinetul stomatologic.
   Nu cunoastem tipul de ciment folosit in cazul dvs.
   Va rugam sa va adresati medicului stomatolog care va cimentat lucrarea pentru a obtine informatiile pe care le cautati.

 • Slobodan radu

  Mă numesc Slobodan Radu am 62 ani și doresc un plan de tratament și un cost. V am trimis panoramica pe email.Mulțumesc

  • dr.aristide Autor articol

   Bună ziua!

   Din păcate nu vă putem oferi consultații prin corespondență, oricât de mult ne-am dori acest lucru.
   Consultațiile se fac în cadrul programărilor, în cabinetul stomatologic, nu prin corespondență.

   În urma investigațiilor clinice, coroborat cu cele radiologice veți primi un plan de tratament ce va cuprinde diagnosticul, planul de tratament, etapele de executie, costurile si alternativele.
   Costul unei consultații este de 100 de lei.

   Pentru programări, vă stăm la dispoziție de luni până sâmbătă, de la 8.00 la 20.00 la numerele:

   Telefon: +40722463368

   Telefon: +40735498977

   Telefon: +40314313113

   Telefon: +40314212847

 • Jeanina

  Buna ziua!As vrea sa va cer o parere in legatura cu tratamentul endodontic la microscop facut prin coroana.Eu am un astfel de retratament facut prin coroana in decembrie si acum am sesizat o jena.As vrea sa va intreb daca facut prin coroana este la fel de eficient tratamentul?sa stiu cum sa procedez pe viitor

  • dr.aristide Autor articol

   Buna ziua!
   Atat vizibilitatea cat si accesul instrumentarului este mai facila atunci cand coroana este indepartata.
   Cand o manopera este mai facila sansele ca aceasta sa fie efectuata intr-un mod desavarsit cresc.

 • Lorena

  Buna! As dori sa ma luminati in legatura cu o problema. Mi am facut recent o lucrare a cate 9 dinti. Dupa 2 saptamani am observat un mic spatiu intre gingie si dintele imbracat. Nu inteleg de la ce poate fi. Cand domnul doctor mi.i a pus de proba nu s a vazut aceasta problema. Nu stiu la ce sa ma gandesc
  E posibil sa fi sarit portelanul? Multumesc pt eventualul raspuns!

  • dr.aristide Autor articol

   Buna ziua!
   Sunt mai multe posibile explicatii pentru situatia descrisa de dvs.
   Cea mai comuna este cea in care mucoasa gingivala a fost inflamata in timpul amprentarii, intre timp aceasta s-a vindecat si s-a retras.
   Explicatia de mai sus este una prezumptiva, pentru un diagnostic de certitudine va rugam sa va programati pentru un consult.

 • Andra

  Buna ziua!Va contactez si eu cu o intrebare putin mai ciudata poate.De curand am observat un click la deschiderea gurii numai dimineata.Facand o radiografie a articulatiei mi s a spus ca discul e atrofiat dar insa nu mi s a dat multe detalii.Eu as vrea sa va intreb daca acel disc in sine contine nervi care ar putea produce alte simptome.

  • dr.aristide Autor articol

   Buna ziua!
   Tulburările articulaţiei temporo-mandibulare sunt dureroase şi apar cel mai frecvent că urmare a unor traumatisme, a bruxismului sau pot fi cauza unei ocluzii dezechilibrate restaurări (plombe sau coroane) incorect adaptate ocluzal, edentaţii, migrări dentare.
   Pentru un dignostic de certitudine, nu unul prezumptiv va rugam sa va programati pentru un consult.

  • Alexa Cristina

   Am o lucrare dentara alcatuita din 7 dinti. Lucrarea are aprox 4 ani .In urma cu ceva timp in dreptul unui dintr a aparut o distantare de la gingie…..Am fost la medic …mi-a pus un mulaj si cand l-a dat jos ,s-a desprins si lucrarea intacta ,Dar dintele afectat a cazut…..Mentionez ca lucrarea dentara nu a suferiy nimic….Doamna doctor mi-a spus ca trebuie alta lucrare….Chiar nu se mai poate face nimic ?As vrea sa raman cu aceasta lucrare,bineinteles in locul dintelui cazut ,gasita o solutie

 • Cristina

  Buna seara ! Mi s_a pus u pivot metalic la o rădăcină dar am fost metalic i gura.,nu stiu daca se mai poate extrage ,doream sa_mi fac o coronita pe dintele incisiv.multumesc mult.

  • dr.aristide Autor articol

   Buna, Cristina!
   Daca pivotul metalic poate fi extras, cu riscuri minime, se stabileste in urma investigatiilor, nu prin corespondenta.
   Pentru programari iti stam cu drag la dispozitie, de luni pana sambata, de la 8.00 la 20.00 la:

   Telefon: +40722463368

   Telefon: +40735498977

   Telefon: +40314212847

 • Jeanina

  Buna ziua!Prin ianuarie am avut un retratament de canal la un molar care din pacate nu a reusit,avand o depasire cam de 5 mm.Imediat dupa am avut dureri ff puternice ce m au determinat dupa o luna sa scot maseaua.O mare parte din dureri s au dus dupa dar nu de tot asa ca am revenit la medic care m a diagnosticat cu alveolita uscata,spunandu mi ca se vindeca de la sine dar ff greu.Intrebarea mea este ce pot face pt a o vindeca mai repede?Ar ajuta o sutura?Doare extrem la rece.

  • dr.aristide Autor articol

   Buna ziua!
   Nu avem cum sa apreciem, oricat de mult ne-am dori asta, prin corespondenta ce poate fi facut in cazul dumneavoastra.
   Pentru o apreciere aancorata in realitate va rugam sa va programati pentru un consult.

 • Ovidiu

  Buna ziua!Pe 8 martie mi am extras molarul 1.6 si rana s a inchis ff greu.Nici in ziua de azi nu e vindecata completa,mucoasa e fina si sensibila la stimuli rece si cald.Nu a fost facuta sutura.Rx ul e curat,am fost la control..Ce parere aveti?

  • dr.aristide Autor articol

   Buna ziua,
   Vindecarea plagii postextractionale pe care o descrieti se incadreaza in tiparul vindecarii secundare.
   Nu aveti motive de ingrijorare. Ar trebui, ca pe masura terecerii timpului, sensibilitatea la stimuli sa se amelioreze pana la disparitie completa.

   • Ovidiu

    Acolo a fost ceva mai complicat,cu o luna inainte de extractie am avut un retratament de canal nereusit,cu depasire mare de vreo 5 mm si imi dadea dureri mari asa ca am hotarat s o scot.Injectia din ziua extractiei a durut ff tare,medicul spunandu mi ca e inflamata zona si de aia e injectia asa dureroasa,ca e ca si cum as strapunge o vanataie.Abia acum a inceput sa ma lase durerile cat de cat ,zona era si amortita.Acum am inceput sa simt sensibilitatea la stimuli.Nu stiu de ce e atat de dureros…nici la maselele de minte nu a fost asa

   • Ovidiu

    Ce e aceasta vindecare secundara?Cu o luna inainte de extractie am avut un retratament de canal nereusit cu depasire mare de 5 mm care imi dadea dureri cumplite si m am hotarat s o extrag.Injectia din ziua extractiei a fost ff dureroasa tocmai din acest motiv al inflamatiei.Am avut dureri mari in tot acest timp+trismus,contractarea muschilor(medicul mi a zis ca de durere s au creat acele spasme).Abia acum ma simt ceva mai bine dar sensibilitatea la stimuli a reinceput acum.Nu mi explic ce poate fi.Am avut probleme cu masele de minte mult mai mari si nu s a intamplat asa…

    • dr.aristide Autor articol

     Vindecarea secundara apare pt leziunile cu lipsa de substanta, in cazul dvs. datorita pierderii cheagului de sange care s-a format sau ar fi trebuit sa se formeze postextractional.

     • Ovidiu

      Scuzati ca insist….durerea si sensibilitatea se simte mai mult spre premolarul vecin(dupa 1.6 cel extras acum nu mai am dinti)unde simt ca e si locul mai fin,iar cand ma uit in oglinda este o gaura roz.In general in cat timp de astupa avand in vedere ca a trecut o luna jumate?

      • dr.aristide Autor articol

       In functie de mai multi factori alveola (gaura care a ramas in urma extractiei) se vindeca complet intre 3 si 8 luni de la extractie.
       Daca extractia a fost cu pierdere a placii osoase exista posibilitatea ca, la nivelul respectiv sa ramana o „denivelare”.

       Asa cum puteti observa, in antetul paginii, aceasta este destinata pacientilor cabinetului nostru in legatura cu serviciile de asistenta stomatologica pe care noi le oferim, nu pentru consultatii prin corespondenta.

       Cu prietenie,
       Dr. Dan Aristide

 • Anghelache Nicoleta

  Buna ziua,am si eu o intrebare va rog mult sa ma lămuriți, daca am avut un pivot si dintele s a rupt la interior pereți dintelui, iar pivotul atinge gingia la interior este ok să se mai monteze s au sa mi i au adio?!Multumesc frumos!

  • dr.aristide Autor articol

   Buna ziua,
   Ideal este ca mucoasa se intre in contact doar cu tesut restant din radacina dvs.
   Daca totusi intra in contact, criteriile care vor determina evolutia in timp a pivotului respectiv sunt:
   – suprafata de contact intre pivot si mucoasa, cu cât este mai mica si mai superficiala, cu atat este mai bine.
   – tipul de material din care este realizat pivotul (ideal este sa fie din material inert d.p.d.v biologic, spre exemplu – zirconiu)

 • Virginia123

  Buna ziua,
  Am apelat la un medic stomatolog pt 4 coronite pt dintii din fata superiori din zirconiu cu ceramica EMAX, dar lucrarea a iesit complet gresita. Prea albi, prea lati, prea lungi, prea grosi, lucrarea este dintr o bucata. Au si un fel de arcuire ceea ce i a permis tehnicianului sa i faca asa lati si lungi. Eu sunt subtirica si alungita la fata deci am nevoie de ceva finut. Sunt curioasa daca trebuie refacuta lucrarea sau se poate reface cea existenta.

  • dr.aristide Autor articol

   Buna ziua!

   Nu putem modifica lucrari protetice executate de colegii nostri. Pentru astfel de servicii trebuie sa va adresati tot dumnealor.

   Noi va putem executa o lucarare noua, cu dinti de un alb natural, nu ostentativ – mai delicați, mai micuti, mai finuți, executati unul câte unul, nu dintr-o bucată.

   Cu prietenie,
   Dr. Dan Aristide

 • Anca

  Buna ziua,am ales sa îmi pun fațete acum 3 luni.Prima lucrare a Fost greșita și a trebuie sa o refacem.Apoi la 2 săptămâni de la lipirea fatetelor mi-a căzut 2 fațete pur și simplu.Le-am lipit din nou iar după 2 zile mi-a căzut iarăși.Întrebarea mea este dacă e normal asa ceva și dacă sunt îndreptățită sa dau doctorul in judecată pt a-mi primi banii inapoi ca sa pot sa îmi refac lucrarea in alta parte?

  • dr.aristide Autor articol

   Buna ziua!
   Acest site are drept scop informarea corectă a paciențiilor în legătură cu serviciile de asistență stomatologică oferite de cabinetul nostru, în conformitate cu codul deontologic al medicului dentist.
   Nu suntem in masura sa apreciem munca colegilor nostri sau sa va consiliem in interactiunea cu dumnealor.

 • corina

  Buna.Intrebarea mea este implanturile dentare se pun tot in acelasi loc unde a fost dantura ?eu am dantura ,maxilarul in afara.Dintii de sus is dusi in afara.Daca pun implanturi tot asa vor fii poziționati?

  • dr.aristide Autor articol

   Buna ziua,
   Dacă anumite condiții preprotetice sunt indeplinite, protezarea prin implanturi dentare poate urmari atat dezideratul estetic cat si cel functional cat mai aproape de ideal.
   Sunt pacienti care doresc sa isi reabiliteze apratatul stomatognat astfel incat sa nu se observe ca acesta este protezat, isi doresc sa fie cat mai aproape de cum erau inainte de a-si pierde dintii.
   Alti pacienti isi doresc o dantura cât mai aproape de ideal.

   Ambele scenarii sunt realizabile.