Vitaminele şi contribuţia acestora la sănătatea orală
Organismul este un complex format din toate structurile care asigură un echilibru ce permite funcţionarea în parametri normali. Cavitatea orală cu structurile componente are un rol deosebit de important participând la realizarea mai multor funcţii cum ar fi:
Fonaţia – prin aportul dinţilor, a limbii şi a ţesuturilor moi se realizează articularea sunetelor şi implicit, fonaţia. Un dezechilibru dentar duce la emisia de sunete neclare, şuierate sau dificultatea în vorbire.
Alimentaţia – cavitatea orală reprezintă primul segment al aparatului digestiv, implicat în prehensiunea, triturarea şi formarea bolului alimentar care va fi mai apoi transportat spre structurile inferioare ale tractului digestiv. Prin lipsa dinţilor, alimentele nu vor mai fi triturate corespunzător, astfel apare riscul ca resturi de dimensiuni mari să ajungă în stomac, îngreunând procesul de digestie.
Estetica – este o funcţie deosebit de importantă pentru pacienţi, atât pentru cei tineri cât şi pentru vârstnici, pentru că sporeşte încrederea, stima de sine.
Zâmbetele frumoase ale pacienţilor pornesc de la o bună sănătate orala si de la un protocol de igienă riguros.
Dinţii care prezintă probleme nu sunt deloc atrăgători, pot ascunde patologii serioase iar tratamentele dentare efectuate tardiv reduc şansele de menţinere a dinţilor la nivelul arcadelor dentare.
O dietă sănătoasă este aliatul principal în estetica și funcționalitatea dinţilor şi a întregii cavităţi orale, dar și pentru organism.
Cu toate acestea, uneori, din cauza timpului limitat, stresului sau a preferințelor ce țin de anumite alimente, pacienţii nu reușesc să îsi asigure aportul de vitamine zilnice, ceea ce poate cauza probleme la nivelul ţesuturilor dure şi moi.
Vitaminele implicate direct în menţinerea stării de sănătate orală sunt :
Vitamina A – are un rol important în dezvoltarea celulelor astfel că, în absenţa acesteia, procesul de vindecare este vizibil încetinit.
In cazul unor intervenţii asupra cavităţii orale, lipsa vitaminei A duce la o vindecare deficitară sau mult încetinită.
Pentru a se asigura aportul vitaminei A, se recomandă consumul de legume şi fructe de culoare portcoalie.
Vitamina B – întregul complet de vitamine B are un rol foarte important în modularea imunităţii.
Carenţa de vitamina B poate să ducă, prin scăderea imunităţii, la aparenţa candidozei orale, adică a depunerilor albicioase la nivelul mucoaselor.
De asemenea, lipsa aportului de complex de vitamine B poate sa determine apariţia de fisuri la nivelul colţurilor gurii.
Cerealele reprezintă o sursă bogată în vitamina B.
Vitamina C este strâns legată de sinteza colagenului, important în menţinerea elasticităţii şi troficităţii mucoaselor orale. De asemenea, lipsa vitaminei C în organism duce la sângerări prelungite şi determină sensibilitate gingivală. Citricele dar şi roşiile sunt surse bogate în vitamina C.
Vitamina D este deosebit de importantă în menţnerea sănătăţii structurilor osoase, în absenţa acesteia putând să apară chiar fracturile spontane. Vitamina D este direct legată de dezvoltarea unităţilor dentare.
Vitamina K este importantă în procesul de coagulare a sângelui, în absenţa acesteia producându-se sângerările excesive, greu de controlat prin mecanisme locale.
Este recomandat să se consume alimente variate, atent selecţionate, pentru a se asigura aportul tuturor nutrienţilor de care organismul are nevoie pentru o dezvoltare armonioasă.