Palatul dur si Palatul moale


Palatul dur și cel moale alcătuiesc bolta palatină. Palatul moale este așezat în partea posterioară a bolții palatine, în spatele palatului dur, care menține dinții și gingiile.

Palatul moale nu conține nici un os și se termină cu uvula. Uvula este o proiecție musculoasă cu care se termină palatul moale și este vizibilă atunci când o persoană își deschide gura.

Funcția uvulei este de a bloca cavitatea nazală atunci când o persoană mănâncă sau bea. Palatul moale cuprinde mușchi și țesuturi, care îl fac mobil și flexibil.

Când o persoană înghite, palatul moale separă complet cavitatea bucală de gât, ceea ce ajută la menținerea alimentelor în afara tractului respirator. Palatul moale este cunoscut și sub numele de palat muscular sau velum.

Palatul dur este situat în partea anterioară a bolții palatine și conține osul palatin.

Palatul dur constituie două treimi din palat. Oferă structură cavității bucale și oferă spațiul necesar mișcării limbii.

Deoarece palatul dur este o structură osoasă care funcționează în principal pentru a forma tavanul cavității orale, nu este capabil anatomic să se miște.

Funcţiile acestora sunt:

Rol în vorbire

Vorbirea este un proces extrem de complex care implică limba, buzele și palatul. Aceste structuri produc vorbirea dirijând fluxul de aer prin cavitatea bucală pentru a crea anumite sunete care formează cuvinte.

În cazul în care o persoană prezintă o despicătură de palat sau o altă tulburare a palatului, aerul poate fi eliminat prin nas, afectând astfel vorbirea. Discursul poate suna nazal sau anumite sunete pot fi eludate

Rol în respiraţie

Palatul moale separă cavitatea bucală și nasul, acționând ca o barieră între tractul digestiv și cel respirator. Această funcție permite unei persoane să respire și să mănânce în același timp. Cu toate acestea, oamenii nu sunt în măsură să înghită și să respire simultan.

Rol în deglutiție

Atunci când oamenii înghit, alimentele sau lichidele din gură ajung în esofag, după care în stomac. În timpul înghițirii, mai mult de 30 de mușchi și nervi lucrează împreună pentru a direcționa hrana către stomac, în loc de nas sau plămâni.

Când o persoană înghite alimente sau lichide, palatul moale se ridică pentru a sigila deschiderea căilor respiratorii.

În unele afecțiuni care vizează palatul, o persoană poate întâmpina dificultăți în vorbire, înghițire și respirație. Una dintre cele mai întâlnite afecțiuni o reprezintă despicăturile de palat.

Despicătura de palat apare atunci când tavanul cavității bucale nu se închide în momentul dezvoltării între a șasea și a noua săptămână de sarcină.

Unele persoane pot avea doar o parte a palatului deschis, în timp ce altele pot avea o deschidere pe întregul palat.

Acesată anomalie poate cauza probleme cu vorbirea și deglutiția, deoarece palatul nu mai poate separa tractul respirator de tractul digestiv. Unii bebeluși pot fi mult mai sensibili la infecții ale urechii, probleme de auz sau probleme dentare.

Medicii recomandă intervenția chirurgicală pentru a ajuta respirația, vorbirea, limbajul și auzul. Uneori, copiii despicătură de palat și/sau buză au nevoie de îngrijiri dentare speciale atunci când sunt mai mari.