Tratamentul arsurilor de la nivelul cavității bucale


O mușcătură într-o felie fierbinte de pizza vă poate cauza arsuri la nivelul palatului dur, o înghițitură de cafea fierbinte sau o mușcătură din alimentele proaspăt scoase din cuptor vă pot arde limba. Cavitatea bucală are multe țesuturi delicate care pot fi sensibile la alimente și băuturi fierbinți. Arsurile minore nu necesită tratament, dar pot fi dureroase, de aceea există câteva remedii care vă pot ușura această senzație.

Primul pas care trebuie realizat este scăderea temperaturii în cavitatea bucală, de aceea este recomandat să se consume ceva rece, cum ar fi un pahar de apă cu gheață sau lapte. Fluxul de salivă este esențial pentru a ne asigura că bacteriile nu dăunează mai mult zonei. Cel mai bine este să stați departe de alte alimente și băuturi fierbinți, care vor irita și mai mult zona afectată.

După ce ați scăzut temperatura în cavitatea orală, este bine să clătiți cu un amestec de apă sărată. Adăugați o linguriță de sare într-un pahar de apă călduță. Distribuiți această soluție ușor în toată gură, apoi scuipați-l. Puteți repeta această etapă de 3-4 ori pe zi. O clătire cu apă sărată acționează ca un antiseptic natural care poate reduce inflamația și durerea, ajutând la ameliorarea simptomelor de arsură.

Dacă considerați necesar puteți lua medicamente împotriva durerii, potrivite pentru dumneavoastră și recomandate de medic. De asemenea, mierea sau aloe vera pot ajuta la vindecarea mai rapidă a leziuni provocate.

Epiglota, situată posterior în cavitatea bucală, este cea care vă acoperă traheea, ca atunci când înghițiți, alimentele să nu ajungă acolo. Arsurile la nivelul gurii devin mai grave dacă epiglota este inflamată sau umflată după arsură. Acest lucru este deosebit de important la copiii mici, deoarece căile respiratorii sunt mai înguste și sunt mai susceptibile de a fi blocate de această inflamare. Dacă observați că respirația vă este îngreunată, este bine să apelați la un specialist care vă va examina cu atenție epiglota. Cicatrizarea la colțurile gurii poate duce, de asemenea, la complicații, inclusiv incapacitatea de a deschide gura cât de larg este nevoie, care poate afecta aspectul, aportul nutrițional și calitatea vieții.

Leziunile produse prin arsură la nivelul cavității bucale se vindecă de obicei complet în aproximativ o săptămână. Pentru a accelera procesul de vindecare, este important să urmați câteva sfaturi, cum ar fi: evitați alimentele și băuturile acide, cum ar fi roșiile, sucul de portocale și cafeaua, evitați alimentele picante, produsele cu mentă sau scorțișoară (încercați să treceți la o pastă de dinți fără aromă), evitați alcoolul și produsele din tutun.

Dacă și după o săptămână încă simțiți un disconfort la nivelul cavității bucale, este posibil să vă confruntați cu glosodinia sau sindromul gurii care arde. Aceasta nu are o cauză vizibilă și este asociată adesea cu alte boli, precum diabeteul. Diagnosticul este greu de realizat, fiind necesare mai multe investigații. Dacă observați că senzația de arsură se prelungește și nu cedează la remediile enumerate mai sus, prezentați-vă la un medic pentru a avea parte de o consultație amănunțită.