Coroana dentara din zirconiu 39


Coroana zirconiu pret, descriere, variante. 

coroana zirconiuTehnologia modernă de prelucrare a zirconiului (scanare, frezare, sinterizare) permite fixarea unor standarde, foarte exigente din punct de vedere estetic si funcțional, la costuri rezonabile. 

În paleta de coroane dentare, pe cele din  zirconiu vi oferim în trei variante:

 • Varianta economică, coroana zirconiu pret eco-line la 1200 lei/elementul.
 • Varianta multilayer, coroana zirconiu pret multilayer 1400 de lei/elementul
 • Varianta anatomică, coroana zirconiu pret anatomic la 2000 lei/elementul.

Lucrările protetice sunt realizate prin tehnologia Cad-Cam din materiale de cea mai bună calitate.

Tehnologia Cad-Cam este cea mai nouă tehnologie de realizare a bonturilor implantare și a coroanelor dentare din zirconiu pe principiul imprimantelor 3D.

Execuția acestor lucrări este controlată, pe toata durata, de computer, în acest fel șansele apariției erorilor sunt nule.

Indicaţii

coroana zirconiu anatomicZirconiul este un material utilizat tot mai des în stomatologie care a apărut destul de recent.
Posedă proprietăţi excepţionale şi poate fi folosit pe scară largă în tratamentul edentaţiilor sau a altor tipuri de leziuni ale coroanelor dentare.

Zirconiul este de fapt un material ceramic ce imită cu mare fidelitate aspectul natural al dinţilor şi este prelucrat prin sisteme computerizate.
În stomatologie nu se foloseşte zirconiul pur ci combinaţia de oxid de zirconiu.

Zirconiul este folosit în protetica dentară, ramură ce se ocupă cu redarea aspectului şi funcţionalităţii arcadelor de la nivelul cărora s-au pierdut dinţii.

Protetica dentară este o ramură veche stomatologiei şi de-a lungul anilor s-au descoperit materiale care au proprietăţi mecanice şi estetice remarcabile.
Astfel, în ziua de azi, fiecare material folosit de protetica dentară, fie că este vorba despre acrilat, metal, ceramica clasică sau oxid de zirconiu, are indicaţii clare şi poate fi folosit în anumite situaţii pentru protezarea spaţiilor edentate.

Utilizare

Coroana dentara din zirconiu se foloseste în următoarele cazuri:

 • Fracturi dentare – cel mai frecvent, în urma accidentelor, se produc fracturile dentare, ce interesează în special grupul frontal, datorită poziţiei anterioare în raport cu craniul.
  După severitatea impactului şi implicit gradul de afectare al dinţilor, soluţiile de tratament variază.
 • Pierderea vitalităţii dintelui – vitalitatea dintelui se poate pierde în urma unor procese carioase extinse ce produc deschiderea camerei pulpare şi denaturarea nervului.
  De asemenea, traumatismele care se soldează cu fracturi dentare profunde sau forţe prea mari generate asupra dintelui pot să producă aceleaşi efecte asupra vitalităţii pulpare.
  In urma pierderii vitalităţii dintelui şi a unei părţi din structura acestuia, ţesuturile ce rămân sunt fragile, putând să se fractureze în orice clipă.
  De aceea, restaurările prin lucrări protetice din zirconiu ajută la redarea morfologiei dar şi a esteticii dinţilor.
 • Malpoziţii dentare – înghesuirile sau modificările de formă şi poziţie ale dinţilor au ca indicaţie tratamentul ortodontic.
  Dacă din varii motive, acest tip de tratament nu poate fi aplicat, defectul se poate corecta cu ajutorul coroanelor din zirconiu.
 • Protezarea implanturilor dentare – implantul este acea lucrare protetică ce se inseră în os, cu scopul de a reproduce rădăcina pierdută în urma extracţiei unui dinte.
  Astfel, implantul rămâne în os iar pentru porţiunea coronară, vizibilă, este necesară confecţionarea unei piese protetice.
  Materialul ideal pentru asta este zirconiul, datorită proprietăţilor mecanice şi chimice si estetice desăvârşite.

coroana zirconiu integralCoroana zirconiu reprezintă cea mai nouă tehnologie în materie de estetică dentară şi cea mai potrivită pentru a obţine un zâmbet ideal.

De-a lungul timpului, medicina dentară, împreună cu una din ramurile cele mai importante, protetica dentară, au încercat să utilizeze materiale dintre cele mai durabile şi estetice, pentru a oferi pacientului atât un confort psihologic cât şi durabilitate.

Oxidul de zirconiu a fost introdus în medicina dentară pentru a înlocui metalul, rezistent la rândul lui însă inestetic.
Spre deosebire de metal sau de acrilat zirconiul este biocompatibil cu ţesuturile din jur, astel că nu dă reacţii de corp străin sau alte tipuri de iritaţii.
Rezultatele estetice sunt incontestabile deoarece zirconiul, prin translucenţa lui, poate fi cosmetizat şi adaptat astfel încât să fie identic cu ţesuturile pe care le înlocuieşte.

Lumina străbate coroana zirconiu în acelaşi mod în care străbate şi dintele natural.

Este necesar ca edentaţiile să fie protezate cât mai timpuriu, pentru a se evita o serie de probeleme precum :

 • Atrofia osoasă – scăderea în volum a oaselor se produce odată cu înaintarea în vârstă, gradual. Osul este stimulat de existenţa dinţilor pe arcade astfel că odată cu pierderea acestora, se pierd şi stimulii. Rezultatul constă în reducerea dimensiunilor osoase, nefavorabile protezării.
 • Dificultăţi în exercitarea funcţiilor – masticaţia, unul din cele mai importante procese pentru a asigura organismului nutrienţii de care are nevoie, este îngreunată la pacienţii edentaţi.
  Aceasta poate să ducă pe mai departe la tulburări ale întreg sistemului digestiv, din cauză că hrana nu este triturată şi procesată cum ar trebui.
  Fonaţia poate să sufere şi ea, mai ales în cazul pronunţiei consoanelor care necesită ca limba să se sprijine pe dinţii din faţă.
 • Modificări ocluzale – edentaţia parţială, situaţia clinică în care lipsesc doar o parte din unităţile dentare, duce la modificări ce se repercută asupra dinţilor restanţi. Astfel, există riscul de a apărea tulburări de ocluzie cu transmiterea nefirească a forţelor dezvoltate în timpul masticaţiei.
  Forţele nocive dezvoltate vor genera mobilitate dinţilor afectaţi dar şi dureri la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare.
Avantaje

Există o serie de avantaje ale utilizării coroanelor de zirconiu, dintre acestea le amintim pe următoarele :

 • Estetica – pacienţii sunt în primul rând interesaţi de aspectul lucrărilor protetice, uneori chiar înainte de funcţionalitatea lor.
  De aceea, zirconiul este preferat de cei care au pretenţii estetice deosebite, prin naturaleţea pe care acesta o conferă lucrării protetice.
 • Durabilitatea – coroanele de zirconiu necesită o investiţie financiară mai mare decât în cazul omologilor din metal sau din acrilat, însă rezultatele sunt mai bune în timp şi în ceea ce priveşte rezistenţa.
  Zirconiul nu înglobează apă precum acrilatul iar prin procesul tehnologic de fabricaţie computerizat, dobândeşte o mai bună adaptare şi rezistenţă la factorii locali şi de mediu ce tind să descimenteze sau să fractureze lucrarea.
 • Biocompatibilitate o condiţie esenţială a materialelor utilizate în protetică este biocompatibilitatea, caracteristica coroanelor dentare de a fi acceptate de țesuturile din jur şi de a nu produce reacţii secundare.

Zirconiul devine astfel material de elecţie în numeroase situaţii clinice datorită calităţilor şi a avantajelor menţionate mai sus.

Coroana dentară din zirconiu este o piesă protetică artificială, realizată cu ajutorul laboratorului de tehnică dentară şi înlocuieşte coroana dintelui natural.

In prepararea dintelui în vederea aplicării coroanei de zirconiu există mai multe etape ce se realizează prin strânsa colaborare între medicul stomatolog şi tehnicianul dentar.
Medicul stomatolog prepară dintele în vederea obţinerii spaţiului necesar aplicării coroanei iar tehnicianul, pe baza amprentei, realizează piesa protetică ce se va adapta intim la ţesuturile din jur.

Câteva exemple în care alegerea pacienților a fost ceramica/zirconiu sunt exemplificate aici: https://draristide.ro/cazuri 

coroana dentara din zirconiu anatomicÎntrebări și răspunsuri frecvente:

Ce garanție oferiți pentru coroana zirconiu?
Un an. Dacă spargeti, ciobiți, dacă se decimenteaza în primul an, coroana dentară din zirconiu vă este refăcută în mod gratuit.

Cat timp durează coroana de zirconiu?

Execuția coroanei dentare din zirconiu durează între 7 și 10 zile.
Durata de viață a unei coroane de zirconiu este de peste 30 de ani.

Ce culoare o sa aibă coroana dentara?

Alegerea culorii se face de către pacient, sub îndrumarea medicului.
Se urmaresc dinții restanți, dacă mai sunt, dacă nu tenul feței.
Mai multe detalii despre alegerea culorii găsiți aici


O sa ma doară coroana din zirconiu?

Nu, coroana din zirconiu nu o să vă doară.

O să se vadă ca e dinte pus, o sa fie diferență față de dinții mei?

Nu, nu o sa se observe ca este un dinte pus.

O sa imi cada?

Nu, nu o să vă cadă. Șansele ca o coroana din zirconiu să se descementeze sunt extrem de mici.
Dacă se întâmplă acest lucru coroana zirconiu poate fi, cu usurință, lipită înapoi.

Coroana dentara își va schimba culoarea, în timp?

Nu, nu coroana din zirconiu nu își va schimba culoarea in timp.

Mă mănâncă gingia după ce mi-ați pus coroana, este normal? In cât timp îmi va trece?

Senzația de corp străin pe care o resimțiți este firească.
Aceasta se va estompa pe măsura trecerii timpului. Poate dura de la c
âteva ore la câteva săptămâni.

Nu mai vorbesc la fel ca înainte. Este de la coroanele dentare?

Anumite consoane sunt pronunțate prin atingerea vârfului limbii de fața palatinală a incisivilor centrali superiori.
În cazul în care coroanele dentare au protezat acești dinți apare sezația de ”vorbit diferit”.
Nu vă faceți însă griji, este o etapă tranzitorie ce dispare după câ
teva zile, pe măsură ce vă obișnuiți cu noile coroane dentare.

Este zirconiu radioactiv?

Radiația emisă de zirconiu (3 mol% Y2O3-ZrO2) este, ca ordin de mărime, mai mică decât cea măsurată de obicei pentru apă, lapte, legume și carne (pe baza standardelor europene)

Care este diferența între cele trei tipuri de coroane de zirconiu ecoline, multilayer si cea anatomica?

 • Capa de zirconiu (nucleul coroanei) este subtire 0.5-1mm in cazul coroanei eco-line (economical-line) si este acoperita de mai multe straturi de ceramică pentru a reda forma finală, anatomia coroanei.
  Acest tip de coroana a fost gandit pentru a face coroanele din zirconiu cat mai accesibile pacientilor.
 • Varianta intermediara, zirconiu multilayer startul de zirconiu este mai gros, > 1mm, fiind nevoie de mai putine straturi de ceramica pentru a atinge forma finala a coroanei.
 • La varianta anatomică capa de zirconiu este groasă, apropiată de forma finală a coroanei dentare, straturile de cermică sunt doar de finisaj, asta înseamnă o rezistență sporită.

Mi-a căzut coronita unui dinte, a căzut întreagă, o pot fixa cumva cu ceva, acasă?

Cimenturile pe care le folosim, pentru coroanele dentare, sunt specifice fiecărui tip de material din care sunt fabricate acestea.
Cimentul pentru coroanele metalo-ceramice nu este bun pentru ceramica/zirconiu, de exemplu.
Pe scurt: Nu încercați aceasta operațiune acasă!
Cimenturile, substanțele de lipit ce vă sunt accesibile acasă, vă pot provoca reacții adverse (alergii, intoxicații) și nici nu vor fi eficiente, nu vor rezista la sarcinile masticatorii, în mediu umed din cavitatea bucală.

Coroana zirconiu pret ?

Execuție/Manopera Preț Rată lunară fixă, timp de 10 luni Producător
Coroană fizionomica metalo-ceramică 1000 lei 100lei Rana Art Dent
Coroană fizionomica metalo-ceramică pe implant 1000 lei 100 lei Rana Art Dent
Coroană dentară Zirconiu Eco-Line 1200 lei 120 lei Rana Art Dent
Coroană dentară Zirconiu Multilayer 1400 lei 140lei
Rana Art Dent
Coroană dentară Zirconiu Anatomic 2000 lei 200 lei Rana Art Dent
Coroană dentară E-max 1800 lei 180 lei Rana Art Dent
Coroană acrilică PMMA 250 lei 25 lei Rana Art Dent
Coroană acrilică (mască) 150 lei 15 lei Rana Art Dent

În vederea unei asistențe medicale de înaltă calitate și pentru a programa consultații, vă stăm cu drag la dispoziție, de luni până sâmbătă, de la 8.00 la 20.00, la numerele de telefon:


Telefon: +40722463368

Telefon: +40735498977

Telefon: +40314313113

Telefon: +40314212847

 Email

Website: www.draristide.ro


Bibliografie

1. Mitchell DA, Mitchell L, McCaul L (2014). Oxford Handbook of Clinical Dentistry (Sixth ed.). Oxford: Oxford University Press. p. 268.

1.2  „The Glossary of Prosthodontic Terms: Ninth Edition”. The Journal of Prosthetic Dentistry. 117 (5S): e1–e105. May 2017. .

1.3  „Planning and making crowns”, Planning and Making Crowns and Bridges, Fourth Edition, CRC Press, 2006-10-05, pp. 105–121, 

2. Shillingburg, Herbert T. Sather, David (2014-08-02). Fundamentals of fixed prosthodontics.
3. Astudillo-Rubio D, Delgado-Gaete A, Bellot-Arcís C, Montiel-Company JM, Pascual-Moscardó A, Almerich-Silla JM (2018-02-28). „Mechanical properties of provisional dental materials: A systematic review and meta-analysis”.

4. Gopakumar A, Boyle EL (September 2013). „‘A bridge too far’–the negative impact of a bridge prosthesis on gingival health and its conservative management”. British Dental Journal.

5. Le M, Papia E, Larsson C (June 2015). „The clinical success of tooth- and implant-supported zirconia-based fixed dental prostheses. A systematic review” (PDF). Journal of Oral Rehabilitation.
6. Poggio CE, Ercoli C, Rispoli L, Maiorana C, Esposito M (December 2017). „Metal-free materials for fixed prosthodontic restorations” (PDF). The Cochrane Database of Systematic Reviews.

                                                                                                                                                                                                                                    


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

39 gânduri despre “Coroana dentara din zirconiu

 • Alexandra

  Buna ziua ! Ce trebuie făcut in moment ce coronița e mult ca mică decât restul dinților !si diferența este foarte vizibila și am văzut acesta după ce am ajuns acasă !

  • dr.aristide Autor articol

   Bună ziua!
   În situația în care coronița dentară este mult mai mică decât restul dinților și diferența este vizibilă, este important să contacați imediat medicul stomatolog care a efectuat lucrarea. Acesta este în măsură să evalueze situația și să ofere soluțiile adecvate.

   Iată câteva pași pe care îi puteți urma:

   Contactați medicul stomatolog: Sunați la cabinet și explicați situația. Programați o întâlnire pentru o evaluare.

   Explicăți-i medicului preocupările dvs. legate de coroană: Când vă întâlniți cu medicul stomatolog, explicați-i cu atenție și clar ceea ce observați și ceea ce vă provoacă disconfort. Poate fi util să arătați cu degetul sau să descrieți exact zonele care vă îngrijorează.

   Evaluarea profesionistă: Medicul stomatolog va efectua o examinare aprofundată pentru a evalua dimensiunea și potrivirea coroniței dentare. În funcție de constatări, pot fi făcute ajustări sau refacută întreaga coroniță.

   Discutarea soluțiilor: Medicul stomatolog va discuta cu dvs. opțiunile disponibile pentru a corecta problema. Aceste opțiuni pot include ajustări ale coroniței actuale, refacerea acesteia sau alte intervenții necesare.

   Este important să nu încercați să rezolvați problema pe cont propriu, deoarece modificările neautorizate pot agrava situația. Medicul stomatolog este specialistul care poate oferi soluții sigure și eficiente pentru a asigura o corectare adecvată a problemei, dacă va fi cazul.

 • Vasiluta Sorin

  Buna dimineata!
  Care este diferenta dintre zirconiu anatomic si ceramica presata si ce ati alege dintre cele doua pentru executia coroanei ?

  • dr.aristide Autor articol

   Bună ziua!
   Din punct de vedere al durității, al rezistenței, zirconiu anatomic este mult mai dur decât ceramica presată.
   Ceramica presată are un avantaj d.p.d.v estetic față de zirconiu anatomic.
   Alegerea se face în funcție de zona pe care o protezați.
   Dacă primează factorul estetic – atunci ceramica presata, dacă se doreste o rezistență mare – zirconiu anatomic.

 • Negoita Aurelia

  Buna seara, ma intereseaza un pret /dinte individual din zirconiu.
  Partea inferioara am 7 total 4 dinti 2 canini si un molar
  Si un pret pe coroana din zirconiu pentru 7 dinti ai mei plus 3
  Va muktumesc,

  • dr.aristide Autor articol

   Buna ziua!
   Atunci cânt protezăm dinții sunt două etape de tratament distincte.
   1. Etapa preprotetică reprezentată de pregătirea bonturilor protetice. Această etapă are costuri distincte și sunt specifice fiecărui bont în parte în funcție particularități.(scos nerv, tratament paro, dacă e nevoie, reconstituire corono-radiculara, etc)
   2. Etapa protetică propriu-zisă (aici costurile sunt determinate de tipul de coroana ales – spre exemplu cele de zirconiu vin in 3 categorii, la 1000 de lei/elementul, la 1200 de lei/elementul sau la 1400 de lei/ elementul – detalii despre aceste tipuri de coroane puteți găsi în articolul de mai sus)

   În cazul în care doriți un plan de tratament ancorat în realitate vă rugăm să vă programați pentru un consult.
   În urma investigațiilor clinice și radiologice veți primi planul de tratament în scris, acesta va cuprinde costurile exacte, etapele de lucru, durata de execuție și alternetivele.

   Cu stimă,

  • dr.aristide Autor articol

   Bună!
   Nu, nu se fac proteze din zirconiu, doar coroane dentare, punți dentare, incrustații dentare, reconstituiri corono-radiculare și – mai nou – implanturi dentare se fac din zirconiu.

 • Ionita marin

  Bună ziua.Dupa cât timp de proba se fixeaza definitiv o coroana dentara de zirconiu? Mi sa pus o coroana de zirconiu și trecut 10 luni și dr tot nu îmi fixeaza definitiv aceasta coroana de zirconiu.Va mulțumesc ptr un răspuns!

  • dr.aristide Autor articol

   Bună ziua!
   Nu cunoaștem detaliile cazului dumneavoastră ca să vă putem răspunde.
   O coroana protetică poate fi fxată definitiv din prima zi sau poate fi păstrată cu ciment provizoriu pentru o perioadă de timp nedeterminată.
   Singurul în mâsură să vă lămurească este medicul în grija căruia vă aflați.

 • Denisa

  Bună!Am o lucrare făcută cam de vreo doua săptămâni cu o punte din 8 dinti coroana din zirconiu.”Stâlpul” de care sa făcut legaura era un premolar sănătos,fără carie fără nimic.Dupa șlefuire era sensibil la rece,o durere pe moment trecătoare.Am spus medicului dentist despre acesta și senzația de durere și dansa mia spus ca este normal pentru ca sa șlefuit un dinte sănătos dar aceasta va dispărea după ce voi avea corona pusa.Eu pana la așteptarea lucrări am avut ceva dureri dar nu miam dat seama bine care ma doare.La penultima masea (care est lângă cea subt lucrare) tot dansa mia făcut o plomba la care dmsa mia spus ca e foarte aproape de nerv și spera totuși sa nu se ajungă la scoaterea de nerv și a plombato…după ceva zile,intro noapte mam trezit din somn cu o durere de îmi pâlpâia tâmpla.Eu credeam ca ma doare acea masea.Am spus doamnei dr și ma chemat la dansa.In cabinet temerea dânsei era sa nu ma doare cea slefuita ca să mai scoată nervul și la aceea,pentru ca o coroana sta mai bine pe un dinte sănătos decât pe unul cu nerv mort.A încercat pe acolo metodele ei sa vadă dacă ma doare nu ma durea doar la rece și aer rece și cad ma spălam pe dinti și atingeam cu periuța nu ma durea.Am ajuns de mia scos nervul la maseaua plombata sperând ca am scăpat de durere care ma sâcâia enorm și numa noaptea dacă nu luam ceva se deurei nu ma lasă.A doua zi de la scoaterea nervului la acea masea ma mai jena puțin dar era normal cu sa lucrat acolo sa mai simt ceva disconfort….acum în momentul în care scriu este noapte și mam trezit din nou cu aceeași durere.Deci nu era aceea de vina la care am scos nervul acum doua zile ci cea de sub lucrare.Noi eu și dmna doctor am pus și acest rau înainte dacă se întâmplă să mă doare totuși aceasta ce e de făcut.Mia spus ca trebuie dat gaura în coroana ca să poată ajunge la masea și sa scoată nervul…..întrebarea mea…nu o sa afecteze coroana(sa se miște sau sa se dezlipească)?Nu se poate crapa?Se poate întâmpla ceva?Am sa sun din nou la dansa pentru o programare.Multunesc!

  • dr.aristide Autor articol

   Buna ziua!
   Vă rugăm să discutați cu medicul în grija căruia vă aflați toate aceste temeri.
   Dacă doriți o a doua opinie pe marginea cazului dvs, vă rugăm să vă programați pentru un consult.

  • dr.aristide Autor articol

   Teoretic se poate.
   În practică, ideal este să luăm noi amprenta.
   În cazul în care apar probleme, datorita amprentarii sau felului in care a fost depozitată, transportată amprenta – cine își asumă? Primul medic care a amprentat sau al doilea?

 • Mleziva Franta

  Buna. In primul rand felicitari pentru site si raspunsuri ! Cautam pareri si raspunsuri pe mai multe site-uri legate de coroane zirconiu…Urmeaza sa le pun am fost la proba dar nu a iesit bine, 2 au si crapat sau mai degraba ciobit in partea de jos (spre gingie), fiind ca niciuna din 5 Nu erau compatibile, desi medicul s-a straduit sa le slefuiasca. Bineinteles, cred ca fiecare ar pune intrebarea sa le cimenteze sau nu, sa refuze mai bine si mai ales daca compozitia zirconiului poate fi ,,manipulata calitativ,, de laborator? Legat de site felicitari…commenturi, raspunsuri dar si faptul ca sunteti printre putinii care mentionati si o Bibliografie care vina sa suntina informatiile oferite. Bravo !

  • dr.aristide Autor articol

   Zirconiu ajunge în laboratoarele dentare sub forma de discuri de diverse dimensiuni.
   Aceste discuri, în funcție tipul lor și de firma care le produce au calități diferite. (aici diferența poate fi notabilă)
   Odată ajuns în laborator, discul de zirconiu este frezat cu aparatele CAD-CAM, apoi sinterizat.
   Aceste procese sunt automatizate, nu este loc de eroare.
   Ne bucuram ca găsiți acest site util.
   Vă mulțumim pentru apreciere!

 • Damian Simona

  Buna ! Acum cateva saptamani mi am îmbrăcat dantura cu zirconiu.mi sa spus ca o sa am dureri pana o sa se refaca gingiile,insa am dureri groaznice,oare care ar fi cauza? Mulțumesc!!

  • dr.aristide Autor articol

   Buna ziua!
   Vă rugăm să contactați medicul în grija căruia sunteți. Nu cunoaștem cazul dumneavoastră ca să vă putem ajuta prin corespondență.
   Cauza durerilor dvs se stabilește in urma investigațiilor clinice și radiologice.

   Dacă doriți o programare vă stăm cu drag, la dispoziție:

   Telefon: +40722463368

   Telefon: +40735498977

   Telefon: +40314313113

   Telefon: +40314212847

 • Elena

  Buna ziua. Sarbatori binecuvantate!
  Intrebarea este daca este potrivit zirconiul pentru o lucrare pe mandibula, in cazul in care incisivii, toti patru de jos lipsesc. Au fost scosi ca urmare a parodontozei. Nu as vrea metal, am mai citit ca nichelul nu ar fi prea potrivit, unii au alergii, iar eu evit ceea ce ar da inflamatii in cazul bolii autoimune. Va multumesc!

 • Alexandra

  Bună ziua.
  Am bruxism de câțiva ani buni și din această cauză mi s’au deteriorat enorm dinții. Neavând timp și poate chiar evitând problema, am ajuns să am dinții foarte sensibili, mult mai mici, cu carii și unii chiar rupți.
  Am înțeles că ar fi o variantă bună să îmi pun pe fiecare în parte coroană de zirconiu.
  Dacă nu scap de bruxism, risc să rup și acești dinți? Se merită această variantă sau puteți să îmi dați un sfat, ce ar trebui să fac?
  Mulțumesc!

  • dr.aristide Autor articol

   Trebuie tratat bruxismul și restaurata dantura.

   Primul pas este sa va programați pentru un consult.
   Acesta va este oferit gratuit.

   După ce invesigam clinic și radiologic cazul dumneavoastră va vom propune un plan de tratament ce va cuprinde amănunțit pașii ce trebuie urmați, costurile exacte, durata de execuție.

   Pentru programari vă stăm la dispoziție de luni pana sâmbătă intre 8.00 și 20.00 la numerele de telefon:
   0722463368
   0735498977
   0314313113

 • Roxana

  Buna ziua . Am o problema la dintii din fata sus, toti 4 sunt foarte departati unul de altul insa sunt foarte buni( deloc afectati de carii) puteti sa imi puneti coroana din zirconiu pe ei ? Si la ce pret ar ajunge pentru toti 4 ? Multumesc anticipat .

  • dr.aristide Autor articol

   Buna ziua!

   Daca putem urma un anumit plan de tratament sau nu se stabileste in urma investigatiilor clinice si radiologice, in cabinetul de stomatologie, nu prin corespondenta.

   Presupunand ca poate fi pus in practica un astfel de plan, costurile sunt determinate de tipul de coroana dentara ales.

   Spre exemplu:

   Daca alegeti coroana de acoperire din ceramica/zicroiu Eco-Line la 700 de lei elementul, vom avea 700 x 4 = 2800 lei.
   La acest pret se adauca costurile determinate de tratamentele preprotetice care, de obicei nu depasesc 10% din costurile lucrarii.

   Consultatia si planul de tratament va sunt oferite gratuit.
   Tot ce trebuie sa faceti este sa va programati, din timp, de luni pana sambata intre 8.00 si 20.00, la numerele de telefon:

   0722463368
   0735498977
   0314313113

   • Cristina

    Buna ziua ! Aseara am avut o surpriza neplacuta , in timp ce mancam mi-a cazut coroana de pe penultimul molar , stanga jos . Coroana este pe suport de zirconiu. La molar am un pivot din fibra de sticla , ce a fost reconstruit sub forma de bont , nu stiu daca ma exprim corect . Coroana este intreaga. De cateva luni simteam un gust/miros urat si nu stiam de unde vine . Mentionez ca in total am 4 coroane , toate pareau sa arate ok. Acum vad ca gingia din locul de unde a cazut coroana este cam rosie, dar nu este umflata. Intrebarea mea este , se poate pune la loc ? Maine voi suna sa ma programez cat mai urgent , dar va rog ajutati-ma cu un raspuns, imi venea sa plang aseara cand am ramas cu ea cazuta. Acum observ ca si coroana de langa , respectiv ultimul molar , se misca foarte putin . Cimentul din interiorul celei cazute este gri , si mirosea urat cand a cazut . Au fost cimentate definitiv acum 1 an si 2 luni, este normal sa se decimenteze atata de repede ? Multumesc !

    • dr.aristide Autor articol

     Buna ziua!
     Daca integritatea bontului si a coroanei dentare au fost pastrate ar trebui sa poata fi recimentata cu usurinta.
     De ce a cazut nu avem cum sa stabilim prin corespondenta.

     Sunt o varietate de cauze care pot determina descementarea coroanelor dentare:

     – adaptare coroana/bont protetic deficitara
     – adaptarea oculziei deficitara
     – calitatea cimentului folosit
     – acurateatea cu care a fost respectat protocolul dde cimentare, (degresat, uscat, mixat dupa caz)
     – aparitia bruxismului
     – nerespectarea indicatiilor de dupa cimentare

     Cel mai in masura sa va ofere informatii precise referitor la cazul dumneavoastra este medicul curant.

     Mai multe detalii despre descementare aici: https://draristide.ro/descementarea-coroanelor/

 • Lucia

  Buna ziua! Am făcut o lucrare dentară la dintii frontali superiori. La 3 dintre ei a mai rămas doar rădăcinile si mi-au pus pivoti din fibra de sticla. Mi-a fost modificată muscatura când mi-au pregătit bonturile, iar acum cand vorbesc, mereu lovesc cu dintii de jos in lucrarea dentara. Intrebarea mea este: pivotii din fibra de sticla se pot decimenta? Ca sa nu ma mai deranjeze ar trebui sa fac o alta lucrare, dar pe pivotii aceștia mereu voi avea aceeași problemă. Ce optiuni as mai avea? Multumesc!

  • dr.aristide Autor articol

   Bună ziua!
   Da, pivoți din fibră de sticlă se pot descementa.
   Ce anume poate fi făcut în cazul dumneavoastră se stabilește în urma investigatiilor clinice și radiologice, nu prin corespondență.

 • Nelufix

  Cum este recomandat să fie îmbracați in zirconiu incusivii centrali(existenti, vii, cu nerv)? Impreună sau individual. Explicați.
  Mulțumesc.

  • dr.aristide Autor articol

   Coroanele protetice, indiferent de materialul din care sunt făcute, au o anumita grosime ce variază de la 0,5 la câțiva milimetri.
   Dacă dinții sunt păstrați vitali, stratul de smalț + dentină ce poate fi îndepărtat, fără a compromite vitalitatea dintelui, este modest.
   De aceea, de cele mai multe ori, coroanele de acoperire, peste dinți vitali, sunt mai voluminoase, mai grosiere decât cele peste dinți devitali.
   Dinții devitali pot fi șlefuiti corespunzator oferind spațiul necesar realizării unor coroane dentare ce pot răspunde celor mai exigente așteptări estetice.
   Din acest motiv noi, în mod uzual, devitalizam dinții ce urmează sa fie protezati prin coroane dentare de acoperire.
   Dacă coroanele sunt realizate individualizat sau solidarizate se hotărăște, împreună cu pacientul, în funcție starea rădăcinilor și de obiectivul urmărit.
   Cele solidarizate au avantajul rezistentei mai bune, în timp.
   Cele individualizate au o estetica mai bună.

   Dr. Dan Aristide

 • Tecseanu Bogdan

  Buna ziua…Doresc sa imi pun coroana dentara pe ambele parti de sus….partea de sus fata am 5 dinti pe 3 implantaturi de aceea doresc sa imbrac si laterarele(4 dinti stanga si 3 dinti dreapta) cu coroana dentara zirconiu….mar interesa care este pretul …se face pretul pe dinte sau pe coroana complect…Va Multumesc …Ps….se poate si la Dumneavoastra sa apelez pentru aceasta lucrare si cam cat ar fi durata?

  • dr.aristide Autor articol

   Bună ziua,
   Prețul coroanelor de Zirconiu încep de la 700 de lei/elementul.
   7 elemente ar însemna 4900 de lei.
   Durata de execuție este între 7 și 10 zile.

   Pentru programari vă stăm la dispoziție la numerele de telefon:
   0722463368
   0735498977
   0314313113
   (Luni-Sambata 09.oo-20.oo)

 • Liviu Straton

  Ai scris o gramada de prostii aici:zirconiul NU este translucid si NU seamana de loc cu titanul,nici nu vad cum ar putea semana ceramica cu metalul.

  • dr.aristide Autor articol

   Buna ziua, domnule Liviu Straton,

   Permiteti-mi, va rog, sa fiu mai explicit:
   Zirconiul face parte din clasa metalelor de tranzitie, ca si Titanul. Ambele sunt folosite, in stomatologie, datorita rezistentei, duritatii si faptului ca ambele sunt inerte, din punct de vedere biologic.
   In ultimii ani, Zirconiul a inceput sa inlocuiasca Titanul in implantologie.

   Caracteristicile de mai sus ma determina sa cred ca cele doua materiale se aseamana.

   Cat despre transluciditate, va atasez o fotografie cu una dintre coroanele din ceramica/zirconiu aflate in lucru:

   (peste o caseta metalica cu gauri de 4mm diametru sunt asezate mai intai, cartile de vizita, apoi coroana dentara, dupa care, pe fata inferioara a casetei este proiectata lumina.
   se poate observa cum lumina trece prin coroana din ceramica/zirconiu exact ca prin hartia cartilor de vizita)

   Puterea ideilor, domnule Liviu Straton, nu sta in capitalizarea unor litere, ci in corectitudinea si elocventa argumenteor.

   Cu prietenie,
   Dr. Dan Aristide