Coroana Zirconiu. De la mit la realitate 2


Ce este coroana zirconiu?

coroana zirconiuCând auzim de zirconiu, suntem puțin debusolați.

Zirconiu, adică, acea piatră, care imită diamantul, și pe care o vedem, destul de des, în magazinele de bijuterii? Da, despre el este vorba!

O piatră, un metal, un înlocuitor al diamantului ajunge, azi, în cabinetele de stomatologie și este, fără nicio îndoială, un salt spre viitor în estetica dentară.

Un element chimic revoluționar care, parcă nu întâmplător, a fost descoperit de un chimist german chiar în 1789 când a avut loc marea Revoluție Franceză. Acest metal, între aluminiu și siliciu, este foarte rar și are marea calitate de a fi greu fuzibil, adică rezistă la temperaturi ridicate. De aceea, este folosit în cele mai variate domenii de la fabricarea reactoarelor nucleare la construcții și medicină dentară.

Părăsind domeniul chimiei, regăsim zirconiul, pe terenul gemologiei, știința pietrelor prețioase și vedem că este și aici un element cu un istoric remarcabil. Se spune despre el că provine din cuvântul persan „zargun” și înseamnă culoarea aurului, în Evul Mediu era considerat piatra înțelepciunii și își ferește purtătorul de coșmaruri și spirite rele. Este absolut fabuloasă povestea cu care vine zirconiul, fie că este vorba de chimie sau gemologie.

Astăzi, știința a ajuns atât de departe, încât poate face, la propriu, din mit realitate. Astăzi, o piatră rară poate fi transformată în implant dentar, în incrustație dentară sau în coroana dentară.

Protetica dentară este ramura stomatologiei care se ocupă cu restaurarea spaţiilor edentate, rezultate în urma pierderii dinţilor.

De-a lungul timpului s-a încercat îmbunătăţirea calităţilor materialelor utilizate în terapia prin proteze.

De la utilizarea metalului, la acrilat, la ceramică, fiecare din aceste materiale întruneşte anumite calităţi care îl recomandă în protezarea spaţiilor edentate.

Consecinţele pierderii dinţilor :

Afectarea funcţiilorfizionomia pacientului este afectată sever mai ales dacă pierderea dinţilor se produce cu precădere în regiunea frontală. Pentru edentaţiile laterale, din zonele mai puţin vizibile ale arcadei, este afectată în principal masticaţia.

Reducerea progresivă a osului edentatdinţii sunt implantaţi la nivelul alveolelor, în osul subiacent şi menţinut prin ligamente.
Un os funcţional este o structură care se dezvoltă armonios în funcţie de solicitările primite.
Pierderea dinţilor reduce transmiterea solicitărilor la nivel osos astfel că se ajunge la involuţia suprafeţelor osoase.

Migrări dentare în urma pierderii dinţilor, unităţile vecine vor suferi un proces de migrare spre spaţiile rămase libere.

Acest fenomen va produce tulburări ocluzale şi blocaje în timpul funcţionalizării maxilarelor.

De asemenea, în urma basculării spre spaţiile rămase libere, dinţii vor suporta presiunile masticatorii într-un mod nefiziologic, fenomen care va duce în final la mobilizarea dinţilor şi la pierdere.

Una din inovaţiile aduse în medicina dentară în vederea restaurării protetice prin coroana dentara se referă la introducerea zirconiului ca material biocompatibil, estetic dar şi rezistent la presiunile masticatorii.

Să cunoaștem Zirconiul în domeniul stomatologiei!

Coroana dentara din zirconiu este o unitate dentară artificială ce înlocuiește coroana dintelui natural.
În cazul în care dintele a fost afectat de carie, într-o proporție foarte mare, medicul stomatolog nu va putea reface pierderea de țesut dentar, printr-o obturație clasică (plomba).
Soluția, într-o astfel de circumstanță, este coroana dentara ce va înlocui substanța dentară pierdută, într-un mod estetic și durabil.

Alte situații în care se optează pentru o coroana zirconiu:
 • fractura dentară
 • pierderea vitalității dintelui
 • colorații intrinseci care nu pot fi îndepărtate cu ajutorul albirii dentare
 • înghesuiri dentare netratate ortodontic
 • protezarea implanturilor dentare
 • alte neajunsuri de natură estetică: forma, așezare, înclinație, dimensiune, culoare.

Tehnica de realizare pentru coroana zirconiu este împărțită în mai multe etape. Prima etapă este îndepărtarea unui strat de substanță dentară (smalț si dentină), pentru a crea spațiul necesar elementelor din care urmează să fie realizată coroana zirconiu.

Această etapă este efectuată de către medicul stomatolog. După îndepărtarea substanței dentare, câmpul protetic (adică forma dinților, a bonturilor și a crestei alveolare, precum și felul în care cele două arcade dentare se întâlnesc) este înregistrat de către medicul stomatolog, cu ajutorul unor materiale speciale.

Tehnicianul dentar este cel care realizează coroana zirconiu. În funcție de tipul de coroană ales, tehnica de realizare este diferită. Coroana protetică este, de obicei, alcătuită din doua componente: capa (suportul) și ceramica (structura vizibilă).

Coroana de zirconiu reprezintă ultima tehnologie în materie de estetică dentară și cea mai potrivită pentru a obține un zâmbet ideal.

Ce este Zirconiul?

coroana zirconiuZirconiul este un metal de tranziţie care seamănă cu titanul.

Dioxidul de zirconiu a fost introdus în medicina dentară ca înlocuitor pentru metal, deoarece are proprietăţi extraordinare, precum o mare rezistenţă la îndoire (peste 1000 MPa) şi duritate (1200-1400 Vickers).

Oxidul de zirconiu are următoarele caracteristici excepționale care fac din el un material ideal:

 • Compatibilitate biologică excelentă:  bio-inert (nu provoaca alergii);
 • Calităţi fizice şi mecanice remarcabile:
  • duritate 1200 HV;
  • rezistenţă la compresie 2000 MPa;
  • rezistenţă la îndoire 1000 MPa;
  • modul de elasticitate 210 GPa;
  • rezistenţă absolută la coroziune;
  • mărimea particului <0,6 ym;
  • densitate extrem de mare;
  • puritate 99,9%;
 • translucenţa lucrării dă posibilitatea unor rezultate cosmetice excelente (lumina trece prin coroana din zirconiu întocmai ca prin dintele natural).

Tehnologia modernă de prelucrare a zirconiului (scanare, frezare, sinterizare) permite fixarea unor standarde, foarte exigente din punct de vedere estetic si funcțional, la costuri rezonabile. În paleta de coroane dentareoferite pacienților, coroana dentara din zirconiu o oferim în două variante:

 • Varianta economică, coroana zirconiu eco-line la 600 ron/elementul.
 • Varianta mai scumpă, coroana zirconiu anatomic la 850 ron/elementul.
Avantajele cu caracter general ale coroanelor din zirconiu:

Esteticamajoritatea pacienţilor sunt interesaţi de aspectul viitoarei lucrări protetice, care le va influenţa incontestabil integrarea socială.

Naturaleţea lucrării protetice este un factor determinant atunci când pacientul optează pentru una din variantele de tratament propuse de către medicul stomatolog.

De aceea, coroanele dentare pe suport de zirconiu trebuie să fie alegerea pentru care optează pacienţii care îşi doresc o estetică desăvârşită.

Durablitateuneori, în urma restaurării dentare, lucrările se pot deteriora uşor, fie prin înglobare de apă sau fie cedează sub presiunile masticatorii. Coroanele pe suport de zirconiu prezintă o durabilitate crescută şi fiind realizate printr-un procedeu de frezare computerizată, reduc riscurile de eşec, prin tehnologizarea întreglui proces.

Adaptare la structurile cavităţii oraleun mare plus al coroanelor pe suport de zirconiu este reprezentat de faptul că acestea au o greutate redusă în comparaţie cu alte materiale utilizate în protezare.

Astfel, presiunea asupra ţesuturilor subiacente este redusă iar adaptarea superioară. De asemenea, aplicarea coroanelor de zirconiu respectă ţesuturile din jur şi prin faptul că au o adaptare precisă.

Pentru că sunt realizate printr-un procedeu computerizat, marginile coroanei care vin în contact cu gingia sunt fine, netede şi se adaptează just.

Biocompatibilitate – o condiţie esenţială a materialelor utilizate în protetică este biocompatibilitatea, caracteristica coroanelor dentare de a fi acceptate de țesuturile din jur şi de a nu produce reacţii secundare.

Unele materiale utilizate în trecut la confecționarea coroanelor dentare, gaudentul sau mai recent, nichelul, pot să producă alergii sau alte fenomene iritative la nivelul mucoaselor orale. Zirconiul îndepărtează acest inconvenient.

Prepararea dintilor în vederea aplicării unor coroane dentare pe suport de ziconiu este mai redusă, astfel că acest tip de material întruneşte toate calităţile mecanice, biologice şi estetice pentru a fi considerat de elecţie în protezare.

Avantajul coroanelor dentare din zirconiu frezat anatomic

Constă în faptul că acestea pot fi modelate parțial anatomic. Echivalentul straturilor de ceramică este frezat direct în zirconiu.

Astfel, capa anatomică va fi acoperită de un strat foarte subțire de ceramica, pentru un aspect estetic desăvârșit.

Acest lucru crește, în mod semnificativ, rezistenta coroanelor dentare și scade timpii de execuție.

Un alt avantaj al acestui material este faptul că pot fi executate coroane dentare fizionomice, acolo unde nu este suficent spațiu pentru ceramică, fără compromisuri față de rezistența sau de estetica coroanei.

Coroana dentara, dupa frezaj, este colorată cu paleta de culori, după care este sinterizată.

După sinterizare, se aplică un strat de ceramică cu o grosime de 0,3 – 0,5 mm, astfel este realizat un aspect natural.

Prin această tehnică, și cu excelenta translucență a zirconiului, avem un rezultat estetic superior restaurărilor convenționale dentină-smalț.

Preturi dentist 2018 Consultația gratuită

# coroana dentara

Programari la telefoanele:

0722463368

0735498977

0314313113

(Luni-Sambata 09.oo-20.oo)

# coroana zirconiu

 


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 gânduri despre “Coroana Zirconiu. De la mit la realitate

  • dr.aristide Autor articol

   Buna ziua, domnule Liviu Straton,

   Permiteti-mi, va rog, sa fiu mai explicit:
   Zirconiul face parte din clasa metalelor de tranzitie, ca si Titanul. Ambele sunt folosite, in stomatologie, datorita rezistentei, duritatii si faptului ca ambele sunt inerte, din punct de vedere biologic.
   In ultimii ani, Zirconiul a inceput sa inlocuiasca Titanul in implantologie.

   Caracteristicile de mai sus ma determina sa cred ca cele doua materiale se aseamana.

   Cat despre transluciditate, va atasez o fotografie cu una dintre coroanele din ceramica/zirconiu aflate in lucru:

   (peste o caseta metalica cu gauri de 4mm diametru sunt asezate mai intai, cartile de vizita, apoi coroana dentara, dupa care, pe fata inferioara a casetei este proiectata lumina.
   se poate observa cum lumina trece prin coroana din ceramica/zirconiu exact ca prin hartia cartilor de vizita)

   Puterea ideilor, domnule Liviu Straton, nu sta in capitalizarea unor litere, ci in corectitudinea si elocventa argumenteor.

   Cu prietenie,
   Dr. Dan Aristide