Anodontie. Cauze. Reabilitare orală


Anodontie. Cauze. Reabilitare orală

anodontieArcadele dentare sunt armonioase și complet funcționale doar dacă sunt integre. Anodonția reprezintă absența congenitală a unităților dentare. Poate interesa un dinte sau mai mulți, anodontie unidentara, de grup sau anodontie totala. Lipsa continuității arcadelor, prin spațiile create de absența dinților ridică probleme serioase atât estetice cât și funcționale. Variante ale anodonției sunt oligodonția, când lipsesc maxim 6 dinți și hipodonția, când numărul dinților absenți depășește cifra 6.

Prevalența anodonției

Teoretic, anodonția poate cuprinde orice unitate dentară dar sunt rare cazurile în care arcada este complet edentată. Dinții care lipsesc cel mai frecvent sunt molarii de minte (aproximativ 30% din cazuri), incisivii laterali și premolarii inferiori.

Cauze de anodontie
  • Patologia mamei – în timpul sarcinii, unele probleme ale mamei pot afecta dentația copilului.
  • Traumatisme ale copilului – în primul an de viață al copilului, accidentele minore care interesează regiunea orală pot afecta dezvoltarea mugurilor dentari și în consecință creșterea normală a dinților.
  • Proces natural – unii muguri dentari pot lipsi fără a fi implicată orice altă patologie.
Problematica dinților absenți

Reabilitarea orală în cazul anodonției depinde de numărul dinților absenți și localizarea acestora. Se poate opta pentru tratament ortodontic pentru închiderea spațiilor sau tratament protetic.

  • Tratamentul protetic – înlocuirea dinților absenți se realizează atunci când spațiile sunt suficient de mari încât să ne permită aceasta procedură. Medicul stomatolog poate concepe o punte dentară sprijinită pe dinții restanți sau să recurgă la implante inserate în osul edentat.
  • Tratamentul ortodontic – în cazul în care spațiile nu sunt foarte mari iar dinții au migrat spre edentație, medicul stomatolog poate indica tratamentul ortodontic. Aceasta metodă se poate combina cu tratamentul protetic, pentru rezultate mulțumitoare.
Absenţa incisivilor laterali superiori

Această situație în care lipsește un incisiv superior lateral sau chiar ambii este una complexă, fiindcă interesează o zonă cu importanță estetică. Se creeează o asimetrie și migrari care afectează în principal funcția estetică. De asemenea, incisivii laterali se află în vecinătatea caninilor, cu o importanță deosebită în ghidajul funcțional. Odată acest ghidaj afectat, se produce o dizarmonie a arcadelor în mișcările funcționale care se transmite inclusiv la articulația temporo-mandibulară, producand durere și limitara deschiderii gurii.

Absența premolarilor inferiori 

Nu reprezintă o provocare atât de mare precum cea din situația precedentă fiindcă premolarii nu sunt într-o zonă cu importanță estetică deosebită. Spațiile pot fi protezate sau închise ortodontic. In cele mai multe situații, când lipsește doar un premolar, spațiul se închide de la sine, prin migrarea dinților situați posterior, fără a afecta ocluzia.

Absența molarilor de minte

Nu reprezintă o problematică stomatologică. Nu se găsesc într-o zonă cu importanță estetică și uneori, prezența lor produce înghesuiri în zonele frontale, în special în cazul arcadelor înguste.

Medicul stomatolog poate identifica absența dinților clinic, prin vizualizarea directă a spațiilor existente și va întreba pacientul dacă nu a fost vorba de o extracție în antecedente. Va corela rezultatul clinic cu cel radiografic pentru a depista dacă nu este vorba despre un dinte inclus. Apoi va concepe un plan de tratament individualizat situaţiei existente în cavitatea orală.

Spaţiile create de absenţa dinţilor pot periclita funcţiile arcadelor, de aceea tratamentul trebuie instituit cât mai repede.

 

    • # anodontie