Alegerea culorii in protetica dentara


Alegerea culorii la realizarea lucrărilor protetice dentare

alegerea culoriiLucrările protetice au rolul de a restaura funcţional şi estetic unităţile dentare alterate sau pierdute în urma proceselor carioase sau leziunilor de orice altă natură.

În reabilitarea cavităţii orale există o serie de principii care trebuie respectate pentru a obţine dezideratele practicianului.

Unul din aceste principii se referă la capacitatea unităţii protetice dentare de a reda culoarea şi aspectul natural al dintelui.

 

Metode de alegere a culorii în cabinetul stomatologic

– Metodele vizuale:

  • Pe piaţa actuală există o varietate de sisteme de chei de culori care au rolul de a stabili culoarea viitoarei lucrări protetice. Acestea se axează pe identificarea celor trei parametri ai culorii şi anume nuanţa, saturaţia şi luminozitatea. Determinarea vizuală este rapid de efectuat dar rareori se obţin rezultate ideale, pentru că metoda depinde de mulţi factori precum :

  • Percepţia medicului : vederea este o trăsătură particulară, variind de la un individ de la altul, de aceea înregistrările vizuale sunt metode subiective.

  • Lumina din cabinetul dentar : cantitatea de lumină naturală, momentul zilei în care se face înregistrarea culorii şi sursa de lumină artificială sunt factori care influenţează mult rezultatul final.

  • Factori ce ţin de pacient : culoarea vestimentaţiei, nuanţa pielii.

Metode instrumentale:

Se realizează cu aparate special calibrate pentru a identifica cu acurateţe parametri dentari. Cel mai utilizat în cabinetul dentar este spectrofotometrul. Marele avantaj constă din faptul că este o metodă obiectivă, nefiind influenţată de factorii de mediu sau de acuitatea vizuală a medicului.

Ca dezavantaj al acestei metode amintim preţul de cost ridicat şi necesitatea de a avea o aparatură sofisticată.

În majoritatea cabinetelor dentare se utilizează metoda de apreciere vizuală. Deşi este o metodă subiectivă, se permite o uşoară negociere cu pacientul, pentru a ajunge la un rezultat mulţumitor de ambele părţi.

Limite şi interacţiuni în alegerea culorii dentare

Problemele care pot genera interacţiuni nefavorabile între medic şi pacient apar din dorinţa celui din urmă de a avea dinţii foarte albi. Culoarea deschisă a pieselor protetice este o caracteristică pe care pacienţii o solicită frecvent, fără a conștientiza însă că tenta prea albă scoate în evidenţă aspectul fals al coroanelor dentare.

De la ceea ce ar trebui să fie o lucrare protetică armonioasă cu trăsăturile pacientului, se poate ajunge la un eşec din punctul de vedere al alegerii culorii daca există o lipsă de comunicare între medicului stomatolog și pacient.

De aceea, alegerea culorii este o decizie importantă care trebuie luată în urma unei comunicări bune între cele două părţi.

# alegerea culorii