O. George


Dinti zirconiu poze înaite și după


Dinti zirconiu executați în grupuri solidarizate, de cate 3-4 elemente.


 

Pacientul s-a prezentat pentru restaurarea protetică a ambelor arcade acuzând disfuncționalități masticatorii, fonice și fizionomice.

Dinții erau abrazați, migrați, distalizați si vestibularizați prezentau pierdere de substanță și leziuni cuneiforme multiple precum și diastemă.

Breșele edentate au determinat migrarea dinților, vestibularizarea, distalizarea, egresia și extruzia lor, la mai multe niveluri.

Planul de tratament propus și realizat a constat în extirpări vitale ale dinților restanți, realizarea de RCR-uri și refaceri ale bonturilor protetice.

Coroanele alese au fost dinti zirconiu anatomic.

Culoarea aleasă de către pacient a fost 0M2 din cheia Vita Linearguide 3D Master

Alegerea culorii la realizarea lucrărilor protetice dentare

În reabilitarea cavităţii orale există o serie de principii care trebuie respectate pentru a obţine dezideratele practicianului.

Unul din aceste principii se referă la capacitatea unităţii protetice dentare de a reda culoarea şi aspectul natural al dintelui

Lucrările protetice au rolul de a restaura funcţional şi estetic unităţile dentare alterate sau pierdute în urma proceselor carioase sau leziunilor de orice altă natură.

Dinții frontali sunt mai deschiși la culoare față de premolari și de molari. Caninii sunt dinții cu nuanța cea mai închisă de pe arcada dentară și incisivii laterali sunt ușor mai deschiși decât centralii. În cazul unei lucrări protetice, nuanța ei depinde de zona pe care o protezează.
Dinții naturali nu sunt monocromatici astfel în cazul unei lucrari protetice, pot să fi folosite mai multe nuanțe pentru a obține un aspect natural.

Există mai multe modalități de a măsura culoarea dinților. Cel mai cunoscut este VITA si presupune împărțirea culorilor in patru nuanțe:

A(roșu maroniu)

B(galben roșiatic)

C(gri)

D(gri roșiatic)

În grupa A exista 5 niveluri de luminozitate. Grupele B,C și D au câte 4 niveluri de luminozitate.
Folosirea unei astfel de chei o gasiți prezentată detaliat aici.

Metode de alegere a culorii în cabinetul stomatologic

Metodele vizuale:

    • Pe piaţa actuală există o varietate de sisteme de chei de culori care au rolul de a stabili culoarea viitoarei lucrări protetice. Acestea se axează pe identificarea celor trei parametri ai culorii şi anume nuanţa, saturaţia şi luminozitatea. Determinarea vizuală este rapid de efectuat dar rareori se obţin rezultate ideale, pentru că metoda depinde de mulţi factori precum :
    • Percepţia medicului : vederea este o trăsătură particulară, variind de la un individ de la altul, de aceea înregistrările vizuale sunt metode subiective.
    • Lumina din cabinetul dentar : cantitatea de lumină naturală, momentul zilei în care se face înregistrarea culorii şi sursa de lumină artificială sunt factori care influenţează mult rezultatul final.
    • Factori ce ţin de pacient : culoarea vestimentaţiei, nuanţa pielii, albul ochilor.


Metode instrumentale:

Se realizează cu aparate special calibrate pentru a identifica cu acurateţe parametri dentari. Cel mai utilizat în cabinetul dentar este spectrofotometrul. Marele avantaj constă din faptul că este o metodă obiectivă, nefiind influenţată de factorii de mediu sau de acuitatea vizuală a medicului.

Ca dezavantaj al acestei metode amintim preţul de cost ridicat şi necesitatea de a avea o aparatură sofisticată.

În majoritatea cabinetelor dentare se utilizează metoda de apreciere vizuală. Deşi este o metodă subiectivă, se permite o uşoară negociere cu pacientul, pentru a ajunge la un rezultat mulţumitor de ambele părţi.

Limite şi interacţiuni în alegerea culorii dentare

Problemele care pot genera interacţiuni nefavorabile între medic şi pacient apar din dorinţa celui din urmă de a avea dinţii foarte albi. Culoarea deschisă a pieselor protetice este o caracteristică pe care pacienţii o solicită frecvent, fără a conștientiza însă că tenta prea albă scoate în evidenţă aspectul fals al coroanelor dentare.

De la ceea ce ar trebui să fie o lucrare protetică armonioasă cu trăsăturile pacientului, se poate ajunge la un eşec din punctul de vedere al alegerii culorii daca există o lipsă de comunicare între medicului stomatolog și pacient.

De aceea, alegerea culorii este o decizie importantă care trebuie luată în urma unei comunicări bune între cele două părţi.
Pe de altă parte, alegerea culorii dinților ca și albirea dinților sunt operațiuni cosmetice.


Decizia finală îi va aparține întotdeauna pacientului.

Este lipsit de deontologie ca un medic să refuze să execute o lucrare dentară pentru că nu este satisfăcut de alegerea culorii dinților făcută de către pacient.
În situația în care pacientul nu este de acord cu indicațiile medicului legate de armonia coloristică optimă, în formularul de consimțământ informat pacientul va scrie că i-au fost prezentate opțiunile și indicațiile medicale dar în ciuda acestora își dorește o altă nuanță și va nota numărul culorii alese astfel încât, după realizarea lucrării dentare să nu existe disensiuni între medic și pacient pe marginea acestui subiect.

Cu speranța că vă putem ajuta să alegeți culoarea potrivită pentru lucrarea dumneavoastră protetică, vă stăm cu drag la dispoziție, de luni până sâmbătă, de la 8.00 la 20.00, la numerele de telefon:

 

Telefon: +40722463368

Telefon: +40735498977

Telefon: +40314313113

Telefon: +40314212847

 Email

Website: www.draristide.ro