Elisabeta


Coroane ceramica zirconiu


 

Coroane ceramica zirconiu executate în grupuri de câte 3-4 elemente.


Pacientul s-a prezentat în luna aprilie 2021 pentru reabilitarea aparatului stomatognat.

În urma investigațiilor clinice și radiologice, am constatat:

  • pierderea unui numar semnificativ de unități masticatorii,
  • prabușirea ocluziei,
  • extruzia si egresia dinților restanți,
  • distrucții coronare mari ca urmare a proceselor carioase netratate.

Planul de tratament propus și realizat a constat în realizarea înălțării ocluziei, tratamente de canal, ale tuturor dinților afectați și reconstituiri corono-radiculare din Crom-Cobalt.

Dintre coroanele de acoperire ce i-au fost prezentate, pacientul a optat pentru coroane ceramica pe suport din zirconiu Anatomic.

Criteriile ce au determinat această alegere:

Estetica

Coroanele din ceramica pe zirconiu  au o culoare albă cu o transluciditate asemănătoare dinților naturali, ceea ce îi conferă un mare avantaj din punct de vedere estetic.

Printre aceste avantaje ale ceramicii pe zirconiu se numară și faptul că lumina trece prin material așa cum trece și prin dintele natural și este reflectată identic.

În stomatologia modernă, ceramica pe oxid de zirconiu s-a impus ca material de elecție în reconstrucțiile protetice prin coroane ceramica zirconiu și punți dentare.

Biocompatibilitate

Ca și aurul, ceramica pe zirconiu este inertă din punct de vedere biologic (bio-inert), astfel se poate elimina posibilitatea unei reacții alergice și nu se corodează. Pe lângă toate acestea, ceramica pe zirconiu nu genereaza gust neplăcut(metalic) sau colorație marginală gingivală și nu produce iritație pulpară.

De reținut este că acest material, atât de apreciat, este mult mai rezistent decât ceramica din lucrările metalo-ceramice clasice. Rezistența deosebită la presiune îl face capabil să suporte solicitările masticatorii și uzura masticatorie fără a se fractura.

Precizie

Un alt avantaj notabil îl reprezintă precizia lucrărilor. Acestea sunt obținute cu sisteme computerizate iar tăierea unui bloc solid de oxid de zirconiu se realizează cu o exactitate remarcabilă.

Tehnica se numește tehnologie CAD-CAM de frezare computerizată (computer aided design – computer aided manufacturing).

Rezistenta

Scrâșnirea dinților(bruxismul), mușcătura incorectă(malocluzia), cariile dentare pot fi factori ce duc la uzura, fracturarea sau fisurarea dinților în timp. Coroanele dentare acoperă în întregime dintele protezat. Coroana îl învelește și îi conferă rezistența, durabilitatea și stabilitatea necesară.

Pe lângă rolul funcțional, coroana are însă și rol estetic, de corectare a formei sau alinierii dintelui.
Coroanele ceramica zirconiu reprezintă o revoluție în stomatologia modernă.

Greutatea

Pe lângă toate proprietățile menționate mai sus, coroane ceramica zirconiu sunt și mai ușoare decât cele pe suport metalic, ceea ce este un mare avantaj mai ales atunci când este vorba despre punți cu mai multe elemente.

De asemenea, un alt avantaj este afinitata scazută a plăcii bacteriane la coroane dentare zirconiu .

Pentru cazul prezentat mai sus, cimentarea a fost facuta cu Keac Cem Plus.

Timpul de execuție a fost de 3 săptămâni.

Mai multe informații despre coroanele dentare din zirconiu găsiți aici: coroane zirconiu

Pentru programări vă stăm cu drag la dispoziție, de luni până sâmbătă, de la 8.00 la 20.00, la numerele de telefon:Telefon: +40722463368

Telefon: +40735498977

Telefon: +40314313113

Telefon: +40314212847

 Email

Website: www.draristide.ro