Coroane dentare zirconiu eco-line
Pacientul a refuzat tratamentul ortodontic propus alegand solutia extractiei apoi protezare prin coroane de acoperire din ceramica pe structura de zirconiu.
Coroane dentare zirconiu eco-line au fost realizate într-o punte din 3 elemente.
Pacientul a refuzat tratamentul ortodontic propus alegand solutia extractiei apoi protezare prin coroane de acoperire din ceramica pe structura de zirconiu.
Pacientul s-a prezentat în luna martie 2021 acuzând eșecul tratamentului ortodontic.
Ni s-a solicitat o soluție rapidă pentru ameliorarea estetică a caninului ectopic superior, stâng și a breșei edentate corespondente primului premolar.
Alternativa aleasă a a fost cea chirurgical/protetică.
A fost extras caninul ectopic și, după perioada de vindecare de 3 săptămâni, au fost devitalizați dinții vecini breșei edentate, 24 și 26 pe care a fost realizată o punte dentara din zirconiu.
În stomatologie pentru a realiza o coroana dentara nu se folosește zirconiul pur, ci o combinație chimică a acestuia numită oxid de zirconiu. ZrO2
Coroanele dentare zirconiu alese au fost cele din zirconiu eco-line. Timpul de execuție a fost de 5 săptămâni.
Alegerea acestui tip de coroane dentare a fost determinată de urmatorii factori:
- Estetica
Acest material arată ca ceramica de culoare albă cu o transluciditate asemănătoare dinților naturali, ceea ce îi conferă un mare avantaj din punct de vedere estetic.
Printre aceste avantaje ale zirconiului se numară și faptul că lumina trece prin material așa cum trece și prin dintele natural și este reflectată identic.
În ultimii ani, în domeniul stomatologiei, ceramica pe oxid de zirconiu s-a impus ca material de elecție în reconstrucțiile protetice prin coroane și punți dentare.
- Biocompatibilitate
Ca și aurul, zirconiul este inert din punct de vedere biologic (bio-inert), astfel se poate elimina posibilitatea unei reacții alergice și el nu se corodează. Pe lângă toate acestea, zirconiul nu genereaza gust neplăcut(metalic) sau colorație marginală gingivală și nu produce iritație pulpară.
De reținut este că acest material, atât de apreciat, este de cinci ori mai rezistent decât ceramica din lucrările metalo-ceramice clasice. Rezistența deosebită la presiune îl face capabil să suporte solicitările masticatorii și uzura masticatorie fără a se fractura.
- Precizie
Un alt avantaj notabil îl reprezintă precizia lucrărilor. Acestea sunt obținute cu sisteme computerizate iar tăierea unui bloc solid de oxid de zirconiu se realizează cu o exactitate remarcabilă.
Tehnica se numește tehnologie CAD-CAM de frezare computerizată (computer aided design – computer aided manufacturing). Despre tehnologia CAD-CAM puteți citi mai multe pe digipedia.
- Rezistenta
Scrâșnirea dinților(bruxismul), mușcătura incorectă(malocluzia), cariile dentare pot fi factori ce duc la uzura, fracturarea sau fisurarea dinților în timp. Coroanele dentare acoperă în întregime dintele protezat. Coroana îl învelește și îi conferă rezistența, durabilitatea și stabilitatea necesară.
Pe lângă rolul funcțional, coroana are însă și rol estetic, de corectare a formei sau alinierii dintelui.
Coroanele dentare pe suport de zirconiu reprezintă o revoluție în stomatologia modernă. Pe lângă toate proprietățile menționate mai sus, ele sunt și mai ușoare decât cele pe suport metalic, ceea ce este un mare avantaj mai ales atunci când este vorba despre coroane dentare și punți cu mai multe elemente.
De asemenea, coroanele dentare din zirconiu au foarte mică afinitate la placa bacteriană.
Mai multe informații despre coroanele dentare din zirconiu găsiți aici: coroane zirconiu
Telefon: +40722463368
Telefon: +40735498977
Telefon: +40314313113
Telefon: +40314212847
Website: www.draristide.ro