Caria de colet. Diagnostic, Prevenție și Tratament


Caria de colet. Evoluție

caria de coletDin punct de vedere anatomo-topografic, dintele este constituit din partea coronară, ce participă direct în masticaţie, partea radiculară care are rolul de menținere a dintelui în alveolă şi porțiunea de colet, aceasta reprezentând zona de legătură dintre coroană şi rădăcină.

Cariile care se formează în porțiunea cervicală a coroanelor în vecinătatea gingiei, pe feţele vestibulare şi orale, afectează coletul dentar, numindu-se și carii de colet.

Dezvoltarea cariilor de colet este cauzată de igiena orală deficitară, întrucât principala cauză care duce la apariția lor o constituie placa bacteriană depozitată la nivelul marginii gingivale, în treimea cervicală.

Alţi factori ce favorizează apariția cariilor de colet sunt tartrul dentar şi o tehnică de periaj ineficientă sau agresivă.

Tratamentul cariei de colet

Se face sub izolare (recomandăm aplicarea unui fir retractor), prin îndepărtarea smalțului și dentinei alterate ireversibil şi aplicarea materialelor de obturaţie fizionomice.

Tratamentul acestor leziuni este mai dificil întrucât poziționarea lor şi prezenţa salivei fac dificil de realizat o bună izolare. De obicei, o singură şedinţă este deajuns pentru tratamentul cariei de colet.

Important este sa observăm din timp apariția acestora, controlul periodic stomatologic (o dată la 6 luni) ajutând la depistarea procesului carios într-un stadiu incipient, ducând astfel la un prognostic terapeutic favorabil.

Cum se recunoaște caria de colet?

Există câteva indicii ce ne pot evidenția prezenţa unei carii de colet: inflamaţia sau retracţia marginii gingivale, prezența unor pete de culoare brun-maronie situate în treimea cervicală, hipersensibilitate locală şi dureri la periaj sau în timpul consumului unor alimente dulci, reci.

Când este prezent unul din aceste semne, vizita la stomatolog este primul lucru pe care trebuie făcut!

Câteodată, caria de colet poate fi situată sub o depunere de tartru ori sub marginile unor lucrări protetice (numindu-se carie secundară marginală), acest lucru făcându-le mai dificil de depistat. Radiografic însă, ele sunt mai uşor de recunoscut de către medicul stomatolog.

Cum prevenim caria de colet?

Modalități de a preveni caria de colet:

Periajul dentar se realizează de fiecare dată după ce  mâncăm, sau măcar de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, fiind atenți să nu neglijăm unele suprafeţe dentare, fără a se efectua mişcări agresive care să răneasca gingia şi să o inflameze.

Nu se indică periajul orizontal, utilizand mişcări faţă-spate, întrucât favorizează acumularea resturilor alimentare între dinți şi nu îndepărtează placa bacteriană din sulcus.

Cu ajutorul aței dentare, folosită înaintea periajului, se pot îndepărta resturile alimentare retenționate interdentar din spațiile unde periuța nu are acces optim.

După fiecare periaj este ideală folosirea apelor de gură cu fluor. Pentru o igienă dentară ireproșabilă vă recomandam folosirea unui dus bucal sau a air floss-ului.

Consumul zilnic de carbohidraţi, băuturi carbogazoase, dulciuri , alimente lipicioase trebuie controlat – nu este neapărat importantă cantitatea consumată cât este importanta frecvenţa consumarii lor.

Controalele stomatologice periodice sunt recomandate a fi facute la 6 luni, în cazul în care nu apare nici o problemă.