De ce își modifică dinții poziția?


Având în vedere că dinții dumneavoastră sunt fixați în siguranță de maxilar, ar putea părea improbabil ca aceștia să se poată deplasa fără un aparat ortodontic.

Dar dinții care își modifică poziția pot apărea din mai multe motive, altele decât atunci când aparatele dentare sunt îndepărtate pentru prima dată. Aceste mișcări pot provoca probleme cu ocluzia (mușcătura), care pot duce la dureri maxilare sau faciale, dacă nu sunt tratate.

Dacă ați observat o schimbare a alinierii dinților, este util să știți că unele mișcări sunt obișnuite pentru toată lumea, dar, în unele cazuri, este posibil să aveți nevoie de îndrumarea unui medic stomatolog.

Dinții sunt atașați la maxilar de ligamentul parodontal, precum și de cement, care este un strat exterior al dintelui format din minerale și colagen. Ligamentul parodontal este alcătuit din țesut conjunctiv și colagen, fixând strâns dintele în alveola sa. În timp ce un ligament este durabil, acesta poate fi, de asemenea, flexibil, putând mobiliza dintele.

Unul dintre factorii care pot duce la această modificare de poziție este vârsta. Structurile de susținere care au menținut dinții odată- ligamentele, mușchii, oasele și țesutul din jurul cavității orale se slăbesc.

Oasele maxilarului, ca orice alte oase, devin mai puțin dense odată cu înaintarea în vârstă, deoarece substanțele minerale se pierd. Toate acestea conduc la pierderea sau schimbare poziției dinților.

Extracțiile dentare și neprotezarea spațiului creat v-or conduce la deplasări ale dinților vecini, aceștia încercând să închidă golul creat în urma extracției. De asemenea și dintele antagonist va începe să-și părăsească alveola și să migreze în sus/jos.

Schimbările hormonale din timpul sarcinii pot crește fluxul sanguin către gingii, făcându-le mai sensibile și crescând riscul la inflamație, iar aceasta poate provoca ruperea ligamentelor care țin dinții la locul lor. Poate provoca chiar pierderea dinților și boli cronice, cum ar fi diabetul și bolile cardiovasculare. În timpul nașterii, hormonii ajută mușchii colului uterin să se relaxeze în pregătirea pentru naștere. Dar poate, de asemenea, să crească flexibilitatea ligamentelor parodontale, făcând dinții mai sensibili la deplasare.

În plus, degradarea smalțului cauzată de o vătămare sau eroziune acidă poate avea un efect asupra ocluziei generale. Pierderea smalțului va modifică forma dinților, determinând deplasarea acestora din poziția lor firească. Asta înseamnă că de fiecare dată când forma dintelui dvs. este modificată, fie din cauza deteriorării smalțului, a unei obturații sau a bruxismului, ocluzia se poate modifica încet.

Tratamentele ortodontice pentru alinierea dinților pot varia de la aparate dentare până la un dispozitiv de fixare sau de protecție a cavității orale. Tratamentul depinde întotdeauna de severitatea ocluziei sau a poziției schimbate. Dacă ați terminat recent să purtați aparat dentar este foarte important să utilizați în continuare aparatul de contenție pentru a nu risca ca dinții dvs. să revină la poziția inițială.

Realitatea este că niciun tratament nu este garantat ca soluție permanentă. Dar dacă sunteți îngrijorat de schimbarea apărută, faceți o programare la medicul dentist. Angajamentul dvs. față de un plan de tratament vă va proteja zâmbetul.