Tulburări ale articulației temporo-mandibulare
Articulația temporomandibulară (ATM) este articulația care conectează mandibula la craniu, bilateral, fiind situată anterior urechilor. Permite maxilarului să se deschidă și să se închidă, având rol în fonație și masticație.
Tulburările ATM pot provoca dureri la acel nivel și în musculatura care controlează mișcarea mandibulei. Cauza exactă a tulburării ATM a unei persoane este adesea dificil de determinat. Durerea se poate datora unei combinații de factori, cum ar fi genetică, artrită sau leziuni. Unele persoane care suferă de dureri mandibulare tind, de asemenea, să strângă sau să scrâșnească dinții (bruxism), deși mulți oameni cu aceste obiceiuri nu dezvoltă niciodată tulburări ale ATM.
În majoritatea cazurilor, durerea și disconfortul asociate cu tulburările ATM sunt temporare și pot fi ameliorate cu îngrijiri auto-gestionate sau tratamente nechirurgicale. Tratementul invaziv, chirurgical este de obicei o ultimă soluție după ce măsurile conservatoare au eșuat sau poate fi metoda de prim tratament, în funcție de tulburările cu care se confruntă pacientul.
Tulburările ATM cauzează adesea dureri severe și disconfort, care pot fi temporare sau pot dura mai mulți ani. Vă poate fi afectate una sau ambele părți ale feței. Se observă într-o proporție mai mare la femei decât la bărbați și este cel mai frecvent în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani.
Simptomele frecvente includ:
Durere sau sensibilitate la nivelul feței, zonei articulației mandibulei, gâtului și umerilor și în sau în jurul urechii atunci când mestecați, vorbiți sau deschideți gura larg
Limitări ale deschiderii gurii
Blocarea mandibulei în diferite poziții
În momentul realizării mișcărilor la nivelul ATM se aud cracmente sau crepitații. Acest lucru poate fi sau nu dureros.
Dificultăți în masticație și fonație
Tumefacție a zonei învecinate
Este posibil să aveți, de asemenea, odontalgii, cefalee, dureri de gât, otalgii, probleme de auz, dureri de umăr și sunete în urechi (tinitus).
Factorii care pot crește riscul de a dezvolta tulburări ATM includ:
Diferite tipuri de artrită, cum ar fi artrita reumatoidă și osteoartrita
Leziuni la nivelul ATM
Bruxismul pe termen lung (cronic)
Anumite boli ale țesutului conjunctiv care cauzează probleme care pot afecta articulația temporomandibulară
În unele cazuri, simptomele tulburărilor ATM pot dispărea fără tratament, însă pacientul trebuie să încerce o perioadă să nu mai solicite articulația. Dacă simptomele persistă, medicul va recomanda o varietate de opțiuni de tratament, care pot fi administrate concomitent. Medicamentele care pot ajuta la ameliorarea durerii asociate cu tulburările ATM, prescrise frecvent, includ: analgezicele și antiinflamatoarele, antidepresive triciclice, relaxante musculare.
Terapiile utilizate în tratamentul ATM pot fi:
Purtarea unor gutiere ocluzale. Adesea, persoanele cu dureri maxilare pot beneficia de un astfel de dispozitiv moale sau ferm care acoperă toată arcada.
Fizioterapia. Împreună cu exerciții de întindere și întărire a mușchilor maxilarului, tratamentele pot include ultrasunete, terapia cu căldură sau gheață.
Consiliere. Educația și consilierea vă pot ajuta să înțelegeți factorii și comportamentele care vă pot agrava durerea, astfel încât să le puteți evita. Exemplele includ strângerea sau șlefuirea dinților, sprijinirea pe bărbie sau rosul unghiilor.