Halena fetida sau halitoza: Mirosul urât al gurii.


Halena fetidă (halitoza) este mirosul neplacut al aerului expirat.

halena

respiratie urat mirositoare

Tuturor ni s-a întâmplat să ne întâlnim și să stăm de vorbă cu persoane a căror respirație era neplacută. Adevărul este ca unu din patru oameni suferă de halitoză ( halena fetida – termenul medical pentru respirația urât mirositoare), iar la vârste mai înaintate procentul poate ajunge chiar la 50%.

Halitoza este, de obicei, cauzată de igiena dentară defectuoasă.
Există însă și alți factori care pot fi implicați: boli ale gingiei, boli ale glandelor salivare, infecții ale tractului respirator: gât, nas, plămâni, sinusuri; dieta inadecvată, constipație, fumat, febră, diabet, indigestie, digestie proteica inadecvată, disfuncții ale ficatului sau rinichilor sau abuzul de alcool.

Respirația urât mirositoare

Halitoza sau halena fetida apare în cele mai multe cazuri atunci cand igiena dentară este deficitară sau neglijată. Mirosul este provocat de particulele de hrană rămase în gură, care intra în descompunere. Din acest motiv, igiena dentară nu trebuie neglijată, la fel ca și folosirea aței dentare. Nu uitați însă, atunci când vă spalați pe dinți, să spălați și limba.

Privită la microscop, limba este ca un covor pufos. Are milioane de filamente în care se prind particule minuscule și bacterii de aceea trebuie să vă asigurati că limba și celelalte zone ale gurii sunt la fel de bine curățate ca și dinții.

Folosirea apei de gură nu este neapărat cea mai bună idee, pentru că îndepărtează respirația urât mirositoare doar temporar. Este totuși utilă ca soluție de urgență, dacă, să zicem, trebuie să mergeți la o cină romantică după ce plecați de la birou și nu aveți periuța de dinți la voi. Totuși, nu uitați că apa de gură doar maschează mirosul, nu rezolvă problema.

Vă întrebați de ce vă miroase urât gura dimineața?

Saliva e de vină sau, mai bine zis, lipsa ei. (producția scăzută de salivă din timpul somnului)
Deși pare greu de crezut, cea mai buna armă pentru a lupta cu halena fetida este chiar saliva. Uscăciunea gurii, provocată adesea de anumite afecțiuni sau medicamente, poate atrage după sine halena fetida.
Astfel, după ce noi spălăm bine gura, saliva este aceea care ajută la îndepărtarea mirosurilor.

În astfel de situații este utilă și guma de mestecat, fără zahăr, deoarece stimulează producția de salivă. Când mestecăm gumă, salivăm mai mult, iar mai multă salivă înseamnă mai puține bacterii în gură. Nu numai că saliva spală gura de bacterii, dar conține enzime și substanțe antiseptice care atacă aceste bacterii.

Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât riscurile de deshidratare cresc. Este posibil să nici nu vă dați seama că vă e sete, așa că faceți din băutul apei un obicei, deoarece apa ține nivelul de bacterii din gură la minim. Băutul apei are multe beneficii, iar prevenirea respirației urât mirositoare este unul dintre ele.

În urma unei consultații oferită în mod gratuit de medicii noștri veți putea obține mai multe informații despre această afecțiune.