Malocluzia


malocluziaMalocluzia este un termen utilizat în mod obișnuit de către medicii ortodonți care înseamnă că dinții nu sunt aliniați așa cum ar trebui să fie. Dinții superiori ar trebui să fie poziționați ușor peste dinții inferiori atunci când o persoană zâmbește și își apropie dinții. Fiecare molar trebuie să se încadreze în mod corespunzător în șanțurile molarului său opus.

De ce este important acest lucru? Deși mulți oameni preferă ca dinții superiori și inferiori să se potrivească corect în scopuri estetice (vizuale), aceasta este, de asemenea, plasarea optimă a dinților, deoarece previne problemele dentare.

Cauzele malocluziei sunt variate, iar printre acestea putem enumera: diferența dintre dimensiunile mandibulei și ale maxilarului, defectele congenitale, cum ar fi despicătura labială sau palatină, utilizarea excesivă a biberoanelor, suptul degetului și utilizarea unei suzete pot provoca malocluzie.

Mai mult, persoanele cu dinții afectați de procese carioase, dinți supranumerari sau cu o formă neregulată și o dimensiune mai mică se pot aștepta, de asemenea, să se confrunte cu o malocluzie.

Simptomele malocluziei diferă în funcție de clasificare, dar cele mai frecvente pot include dinți nealiniați, semne anormale de uzură pe suprafețele ocluzale ale dinților, probleme masticatorii sau de triturare a alimentelor, dureri la nivelul cavității bucale sau maxilarului și / sau mușcături frecvente de obraz în timpul meselor.

Există diferite tipuri de malocluzie, prin urmare, au fost identificate mai multe categorii.

Malocluzie clasa a 1 a. Acesta este cel mai frecvent tip de malocluzie în care mușcătura este normală, dar dinții se suprapun ușor peste dinții inferiori mai mult decât ar trebui în mod normal.

Malocluzie clasa a 2 a. Acest lucru este denumit în mod obișnuit ca overbite. Acest lucru se întâmplă atunci când maxilarul superior și dinții se suprapun mai mult de jumătate din înălțimea dinților inferiori.

Malocluzie clasa a 3 a. Clasa 3 este denumită în mod obișnuit ca underbite sau prognatism. Acest tip de malocluzie se întâmplă atunci când mandibula proemină în față, provocând suprapunerea dinților inferiori peste dinții superiori.

Tipul exact de tratament care este recomandat pentru malocluzie este determinat de către medicul dentist sau ortodont care se ocupă în mod individual de dumneavoastră. Sunt luați în considerare mai mulți factori, inclusiv vârsta persoanei, starea generală de sănătate a acestora, istoricul medical, precum și gravitatea afecțiunii.

În plus, toleranța persoanei față de diferite modalități de tratament (inclusiv proceduri și terapii) este luată în considerare pe lângă așteptările pacientului sau ale părinților.

Tratamentul pentru malocluzie se face adesea în etape. De exemplu, faza inițială poate implica extracții pentru a crea mai mult spațiu, a doua fază ar putea include aparate dentare, iar faza finală ar putea implica o gutieră pentru a menține dinții în poziția corectă după tratament.

Există mai multe modalități diferite de tratament pentru malocluzie, în funcție de tipul de malocluzie și de gravitatea problemei, acestea includ:

  • aparate dentare fixe pentru a aduce dinții în poziția lor corectă de pe arcadă
  • extracția dinților pentru a atenua supraaglomerarea
  • intervenție chirurgicală pentru scurtarea sau remodelarea maxilarului (efectuată de un chirurg maxilo-facial).