Dinti zirconiu Eco-Line
Hipoplazia smalțului tratată prin coroane de acoperire din zirconiu eco-line.
Dinti zirconiu Eco-Line realizați individual.
Pacientul s-a prezentat in septembrie 2018 pentru restaurarea protetică a arcadei superioare, acuzând disconfort funcțional și fizionomic, durere la stimuli, precum si mirosul neplacut al gurii, halena fetida.
Am constatat distrucții coronare mari ca urmare a hipoplaziei smalțului și a proceselor carioase netratate.
Aceasta distrofie, hipolazia dentară, reprezintă o anomalie dentară al cărei rezultat este o cantitate mai mică de smalț decât cea normală, dar cu o structură normală. Defectul poate să intereseze o zonă mică și să nu deranjeze estetic și funcțional, sau poate să ocupe o suprafață extinsă a dintelui. Cel de-al doilea caz se însoțește de tulburări masticatorii, fonatice sau estetice.
Hipoplazia dentară este o afecțiune a smalțului dinților subdezvoltat sau incomplet dezvoltat.
Smalțul dinților este stratul dur, exterior care protejează celelalte straturi ale dintelui de factorii externi și este alcătuit dintr-o serie de compuși minerali.
Uneori, atunci când dinții sunt în faza de creștere, diferiți factori pot duce la scăderea nivelului de rezistență, cauzând hipoplazia smalțului.
Poate afecta atât dinții temporari, cât și cei permanenți. Hipoplazia are ca rezultat un smalț subțire, ceea ce face ca dinții afectați să fie vulnerabili la cariile dentare.
Smalțul dinților este substanța cea mai dură din corp, dar nu conține celule vii și nu deține capacitatea de auto-reparare, ca în cazul dentinei.
Unele dintre semnele hipoplaziei smalțului sunt evidente, dar altele sunt mai dificil de detectat și s-ar putea să nu fie observate până când nu provoacă probleme dentare majore.
Complicații
Având smalțul dinților subțire poate duce la:
- gropițe, depresiuni și fisuri
- pete albe
- pete de culoare galben-maroniu (unde este expus stratul de bază al dentinei)
- sensibilitate la căldură și frig
- lipsa contactului dentar
- sensibilitate la acizi din alimente și băuturi
- retenția bacteriilor dăunătoare
- vulnerabilitate crescută la cariile dentare
Hipoplazia smalțului poate fi rezultatul unei afecțiuni genetice numită „Amelogenesis Imperfecta” sau a hipoplaziei smalțului congenital. Hipoplazia congenitală a smalțului poate apărea singură sau ca parte a unui sindrom care afectează alte părți ale corpului, cum ar fi: sindromul Ellis-van Creveld, sindromul Treacher Collins, sindromul otodental, etc.
Cauze:
- Consumul de droguri pe perioada sarcinii
- Fumatul
- Creșterea în greutate a mamei însărcinate
- Deficitul de vitamina D
- Greutatea copilului născut prematur
- Infecţie
- Trauma dentară
- Boală hepatică
- Boala celiacă
Prevenție
Screening-ul precoce și diagnosticul sunt cruciale. Acesta este motivul pentru care copiii ar trebui să fie consultați de un medic dentist încă de la apariția primului lor dinte.
Tratament
Tratamentul depinde de gravitatea problemei. Obiectivele de tratament sunt următoarele: prevenirea cariilor dentare, menținerea unei ocluzii bune, păstrarea structurii dintelui.
Dacă observăm doar mici defecte care nu provoacă degradare sau sensibilitate pot să nu aibă nevoie de tratament imediat. Totuși, ele necesită monitorizare, iar ca o primă protecție a dinților, dentistul poate aplica fluor topic.
În cazul apariției sensibilității dentare, a cariilor cavitare sau a semnelor vizibile de uzură a structurii dentare, opțiunile de tratament pot include:
- Sigilarea dinților cu material pe bază de rășină, pentru îmbunătățirea sensibilității dinților.
- Obturații cu compozite pe bază de rășină. Acestea pot fi făcute pentru a se potrivi îndeaproape culorii dinților, ceea ce le face ideale pentru utilizarea pe dinții frontali. De asemenea, sunt destul de durabile.
- Coroanele. Acestea acoperă complet dintele.
- Microabraziunea smalțului. Aceasta este o procedură minim invazivă pentru a îmbunătăți aspectul dinților.
- Albire dentară profesională.
Având un smalț subțire înseamnă că va trebui întotdeauna să monitorizați cu atenție starea de sănătate a dinților dumneavostră pentru a preveni apariția complicațiilor.
Modalitatea de tratament se alege în funcție de situația clinică. Atunci când lipsa de substanță este redusă, interesând o porțiune mică a unui dinte, defectul se poate reface cu ajutorul materialelor compozite ce imită culoarea dinților naturali.
Altă variantă o reprezintă fluorizarea în scopul prevenirii demineralizării ulterioare a dinților.
Dacă pierderea de substanță minerală este considerabilă și interesează unul sau mulți dinți, refacem structurile prin coroane de înveliș din zirconiu. În cazuri complexe, poate fi necesar și tratamentul ortodontic înainte de cel protetic.
În cazul prezentat mai sus, leziunile carioase profunde au determinat patologii variate ale pulpei dentare.
Planul de tratament propus și realizat, în urma consimțământului informat al pacientului, a constat în realizarea tratamentelor de canal, ale tuturor dinților afectați, realizarea de RCR-uri și refaceri ale bonturilor protetice. Coroanele de acoperire alese au fost dinti zirconiu Eco-Line.
Cimentarea a fost facuta cu Keac Cem Plus.
Timpul de execuție a fost de 3 săptămâni.
Evoluția a fost una foarte bună, nefiind constatate probleme la controalele anuale ale pacientului.
Mai multe informații despre dinti zirconiu găsiți aici: dinti zirconiu
Deci, dacă dvs. sau copilul dumneavoastră aveți hipoplazie de smalț, va trebui să vă adresați unui medic dentist care să vă monitorizeze dinții și să acționeze rapid pentru a repara zonele cu probleme.
Telefon: +40722463368
Telefon: +40735498977
Telefon: +40314313113
Telefon: +40314212847
Website: www.draristide.ro