Torusul mandibular


Torusul mandibular este o creștere osoasă care se dezvoltă la nivelul maxilarului inferior, sub și pe partea laterală a limbii. Un torus proeminent poate provoca durere și disconfort, iar unele dintre simptomele sale sunt aproape neobservabile. Este o afecțiune frecvent întâlnită la populația adultă. Deși nu indică nicio boală periculoasă sau o stare de sănătate, unele persoane le consideră inestetice sau incomode atunci când consumă anumite alimente sau pot fi un obstacol atunci când este necesară protezarea mandibulară.

Torusul este o creștere benignă a anumitor oase de la nivelul maxilarului, iar în 90% din cazuri, acesta este bilateral, existând atât pe partea stângă cât și pe partea dreaptă a cavității bucale. În mod normal, această anomalie orală nu provoacă afecțiuni grave, doar un eventual discomfort și posibil durere, dacă acesta își mărește volumul incontrolabil. Mărimea torusului poate fluctua de-a lungul vieții și, în unele cazuri, poate fi suficient de mare pentru a se atinge reciproc în linia mediană a gurii.

Dacă este necesară îndepărtarea torusului, o intervenție chirurgicală poate fi făcută pentru a reduce cantitatea de os, dar acesta se poate reface în cazurile în care dinții din apropiere sunt supuși în continuare la un stres local.

Cauza apariției acestui torus nu este pe deplin cunoscută. Poate fi o cauză genetică, însă, având în vedere că acesta apare în viața adultă timpurie, se consideră a fi cauze principale, bruxismul sau stresul la nivelul osului mandibular. Acesta apare mai frecvent la bărbații descât la femei.

Acestă creștere osoasă anormală nu prezintă simptome în faza de debut, însă pe măsura modificării dimensionale, vă puteți confrunta cu diverse probleme cauzate de torus. Problema principală o reprezintă proteza mandibulară care poate interfera cu acesta. Proteza poate fi incomodă și poate avea o mobilitate care să nu vă permită utilizarea ei corespunzătoare. Țesuturile moi care acoperă torusul pot deveni ulcerate. În acest caz, este important să utilizați pentru zona ulcerată o pastă de dinți cu fluor sau o apă de gură care ucide germenii, pentru a reduce numărul bacteriilor în timp ce zona se vindecă.

Cele mai frecvente simptome care pot apărea includ:
  • Inflamarea gingiilor
  • Amigdalele iritate
  • Dinți mobili
  • Vorbire neclară
  • Durere în gât
  • Durere la nivelul maxilarului

Când pacienții observă un torus, aceștia îl pot confunda cu un semn al cancerului oral, însă acesta nu evoluează niciodată în cancer. Pentru a exclude orice posibilitate este indicată vizita la medicul stomatolog.

Cum este tratat?

Chiar dacă creșterea nu se manifestă cu simptome inițial, este necesar să vă fie efectuat un control de către medicul dentist. Dacă medicul stomatolog confirmă faptul că creșterea este un torus mandibular, el poate recomanda netratarea acestuia. Acest lucru se datorează faptului că aceste creșteri benigne ar trebui să rămână, de obicei, nederanjate. Cu toate acestea, dacă creșterea este dureroasă sau interferează cu proteza dvs., se poate efectua îndepărtarea chirurgicală. O vizită la medicul dentist este necesară pentru un diagnostic complet. Pentru varianta chirurgicală, în funcție de creșterea oaselor și unde se află, un chirurg poate îndepărta creșterea cu instrumente chirurgicale tradiționale sau prin metode mai noi, cum ar fi laserele.