Hiperdonția


Hiperdonția presupune a avea un număr de dinți peste cel normal. Nu este o anomalie periculoasă, dar poate provoca complicații care duc la durere și inflamații.

În general, oamenii prezintă 20 de dinți temporari și 32 de dinți permanenți. Orice dinte peste aceste limite presupune o hiperdonție.

Cauza hiperdonției nu este pe deplin cunoscută. Se crede că poate exista un factor genetic în hiperdonție constând dintr-o trăsătură autosomală dominantă cu penetranță scăzută.

Alte cauze posibile sunt factorii de mediu și supraactivitatea laminei dentare în timpul dezvoltării dinților. Lamina dentară este o zonă de celule care inițiază dezvoltarea germenului dentar, care formează dintele.

De asemenea, această anomalie este adesea asociată cu o varietate de afecțiuni sau sindroame, cum ar fi:

Displazia cleidocraniană,

Sindromul Ehler-Danlos,

Sindromul Gardner,

Despicături labiale sau ale palatului

Prevalența hiperdonției este cuprinsă între 1% și 4% din populație, cu un raport bărbat-femeie de 2: 1; iar majoritatea cazurilor sunt limitate la un singur dinte. Au fost raportate cazuri de peste 30 de dinți supranumerari la o singură persoană, dar un număr atât de mare este rar.

Dinții supranumerari se pot localiza oriunde în cavitatea orală. Există totuși o clasificare a acestora, astfel:

Mesiodens. Acesta este un dinte suplimentar care erupe între cei doi incisivi centrali.

Distomolar. Aceasta se referă la un dinte suplimentar care erupe în spatele molarilor

Paramolar. Indică un dinte supranumerar care erupe lângă unul dintre molari.

Uneori, este posibil ca hiperdonția să fie asimptomatică, fiind descoperită doar la o radiografie dentară, de către medicul dvs. stomatolog. Dinții suplimentari pot provoca dureri, disconfort și vă pot afecta masticația și, în cele din urmă, pot duce la alte probleme de sănătate orală, cum ar fi:

Dinții pot prezenta incongruență dento-alveolară cu înghesuire, putând duce la blocarea erupției dinților permanenți,

Dinții supranumerari exercită presiune asupra dinților prezenți pe arcadă ducând la modificări ale poziției acestora,

Apariția de formațiuni chistice sau tumorale.

Dinții supranumerari pot crea malocluzii sau probleme cu ocluzia, alinierea și poziția maxilarului,

Cu cât sunt mai mulți dinți, cu atât sunt mai mari șansele de infectare a acestora și a gingiilor, de apariție a cariilor și a bolilor parodontale

Deformările faciale și dificultățile în fonație sunt posibile în cele mai grave cazuri

Există o serie de atitudini terapeutice care se pot adopta atunci când se analizează tratamentul pacienților cu hiperdonție. Fiecare tratament depinde de vârsta pacientului și de numărul de dinți supranumerari. Este necesar să se discute cu medicul stomatolog pentru a stabili împreună cea mai bună variantă de tratament pentru anomalia prezentă. Tratamentele posibile includ:

Expectativa și monitorizarea apariției vreunei complicații imediate

Extracția dentară

Soluții ortodontice

Dacă dinții supranumerari încep să vă afecteze igiena dentară sau alți dinți – cum ar fi întârzierea erupției dinților permanenți – este mai bine să îi îndepărtați cât mai curând posibil. Acest lucru va ajuta la evitarea oricăror complicații în viitor, cum ar fi boala parodontală sau dinții nealiniați corespunzător pe arcada dentară.