Edemele de la nivelul limbii


Umflăturile de la nivelul limbii sunt frecvente și există multe cauze posibile, inclusiv leziuni, alergii și infecții. Deși aceste măriri de volum ale diferitelor zone ale limbii se pot simți ciudat și pot cauza îngrijorare, de obicei sunt inofensive.

Există multe cauze posibile ale acestor umflături. Simpla prezență a unei leziuni pe limbă reprezintă o informație insuficientă pe care să se bazeze un diagnostic. Unele dintre cele mai frecvente cauze includ:

Leziuni la nivelul limbii

Ca și în alte zone ale corpului, limba se poate umfla ca răspuns la o accidentare. Persoanele care își mușcă accidental limba uneori observă o umflătură timp de câteva zile după rănire. Arsurile cauzate de lichide calde sau alimente sunt o altă cauză comună a rănilor limbii.

Herpesul oral

Herpesul este o infecție virală comună, care afectează un procent crescut de indivizi. Unele persoane cu herpes oral nu prezintă niciodată simptome. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor pot dezvolta la un moment dat o leziune herpetică la nivelul buzelor, limbii sau gingiilor. Acestea pot fi foarte dureroase și pot dura o săptămână sau mai mult. Herpesul oral este contagios și se poate răspândi prin salivă sau contact direct cu zona infectată.

Alergiile

Intoleranțele alimentare și reacțiile alergice pot cauza umflături la nivelul limbii. Umflarea bruscă, imediată a întregii limbi, ar putea fi un semn al unei reacții periculoase cunoscută sub numele de anafilaxie. De aceea, este important să solicitați imediat ajutor calificat dacă observați umflarea excesivă a buzelor, a limbii și dacă aveți dificutăți în a respira normal.

Papilita linguală tranzitorie

Papilita linguală tranzitorie este o inflamație temporară a papilelor linguale. Acestea se află pe suprafața superioară a limbii. Inflamația acestora poate fi dureroasă și poate provoca mâncărime, sensibilitate extremă sau senzație de arsură pe limbă. Apar de obicei brusc. Cauza apariției papilitei linguale tranzitorie nu este cunoscută, dar de obicei poate fi provocată de stres sau consumul anumitor alimente și dispare în câteva zile.

Aftele bucale

Acestea apar cel mai frecvent pe interiorul buzelor, dar pot apărea și pe limbă. Aftele bucale tind să fie roșii, albe sau galbene și pot fi foarte dureroase. Unii oameni observă că anumite alimente par să declanșeze aceste leziuni, însă cauza exactă este necunoscută.

Majoritatea afecțiunilor dispar singure în decursul a 10 zile, dar dacă acestea persistă mai mult timp, este bine să vă adresați medicului dumneavostră pentru o investigație.

Cancerul

Deși rar, o umflătură la nivelul limbii ar putea reprezenta o leziune canceroasă. Aceasta poate apărea, cel mai frecvent, pe părțile laterale ale limbii și este nedureroasă. Dacă observați orice schimbare neobișnuită la nivelul limbii care durează mai mult de 1-2 săptămâni, consultați medicul.

Fibromul traumatic

Fibromul traumatic este o creștere a netedă, roz a unei zone a limbii, cauzată de iritarea cronică. Este dificil de diagnosticat, de aceea este necesară o biopsie. Fibromul poate fi îndepărtată chirurgical, dacă este necesar.

Majoritatea umflăturilor limbii apar fără o cauză evidentă și dispar singure. Acestea pot reveni luni sau ani mai târziu sau nu mai apar niciodată. În ambele cazuri, acestea ar trebui să fie rareori motive de îngrijorare.