Anchiloglosia


Anchiloglosia sau “limba fixată” este o afecțiune prezentă la naștere, care restricționează mișcarile limbii. Pentru a-și realiza toate funcțiile, limba trebuie să poată ajunge aproape în fiecare zonă a cavității bucale. Această gamă completă de mișcari permite formarea unor sunete diferite atunci când vorbiți. De asemenea, vă ajută la înghițirea alimentelor și la îndepărtarea resturilor de mâncare, realizând astfel, o autocurățire cu ajutorul salivei.

La cei cu anchiloglosie, o bandă de țesut, numită fren lingual, este anormal de scurtă și groasă, fapt ce determină ca partea de jos a vârfului limbii să adere de planșeul bucal. Acest lucru poate interfera cu alăptarea. Totodată, persoanele cu anchiloglosie pot avea dificultăți în a-și scoate limba, în a mânca, vorbii sau înghiții.

În mod normal, frenulul lingual se separă înainte de naștere, permițând limbii o mișcare liberă. Însă, în anumite cazuri, frenulul lingual rămâne atașat la partea inferioară a limbii. De ce se întâmplă acest lucru este în mare parte necunoscut, deși unele cazuri de anchiloglosie au fost asociate cu anumiți factori genetici. De asemenea, s-a descoperit că afectează în mare parte sexul masculin.

Semnele pe care le puteți observa la copilul dumneavostră sunt:

  • Tinde să mestece mai mult decât să sugă

  • Nu crește în greutate așa cum vă așteptați

  • Se hrănește mult timp, oprindu-se doar pentru pauze foarte scurte

  • Este neliniștit când încercați să-l hrăniți

  • Scoate un sunet de clic în timpul alimentării

  • Pare a fi înfometat în cea mai mare perioadă a zilei

Împreună cu aceste simptome, puteți descoperi și dumneavostră că experimentați dureri la nivelul sfârcurilor în timpul alăptării, deoarece copilul nu-și poate poziționa limba corect,are tendința să mestece, în loc sa sugă.

Pentru un copil mai mare sau un adult, limba fixată” poate îngreuna eliminarea resturilor alimentare dintre dinți. Acest lucru poate contribui la apariția cariilor dentare și la inflamația gingiilor (gingivita). Anchiloglosia poate duce, de asemenea, la formarea unui decalaj sau spațiu între cei doi dinți frontali inferiori.

Tratamentul pentru anchiloglosie este unul destul de controversat. Unii medici recomandă corectarea imediată – chiar înainte ca un nou-născut să fie externat din spital. Alții preferă să aștepte o perioadă înainte de a decide tratamentul potrivit.

Frenulul lingual se poate dezlipi în timp, iar în alte cazuri, anchiloglosia poate persista o lungă perioadă fără a cauza probleme.

Tratamentul chirurgical al anchiloglosiei poate fi necesar pentru sugari, copii sau adulți, dacă aceasta provoacă probleme. Procedurile chirurgicale includ o frenotomie sau frenuloplastie.

Frenotomia este o procedură chirurgicală simplă care se poate realiza cu sau fără anestezie în incinta spitalului sau la cabinetul medicului. Medicul examinează frenulul lingual și apoi folosește foarfece sterile pentru a secționa frenul. Procedura este rapidă și disconfortul este minim, deoarece există câteva terminații nervoase sau vase de sânge la nivelul frenului lingual.

Frenuloplastia este o procedură mai extinsă și este recomandată dacă este nevoie de reparații suplimentare sau dacă frenulul lingual este prea gros pentru o frenotomie. Această procedură se realizează sub anestezie generală cu instrumente chirurgicale. După eliberarea frenulului, rana este de obicei închisă cu suturi.