Limba albă


Limba albă este rezultatul unei creșteri exagerate, precum și inflamarea papilelor distribuite pe întreaga suprafață linguală. Apariția unei pelicule albe este cauzată de resturile, bacteriile și celulele moarte care se depun între papilele mărite.

Cauza cea mai comună a acestei afecțiuni o constituie igiena orală deficitară, ceea ce duce la acumularea de resturi și bacterii, care dacă nu sunt îndepărtate printr-un periaj regulat al limbii, pot duce la halitoză și inflmarea papilelor.

Igiena orală de bază este esențială pentru toată lumea, dar există anumite afecțiuni care pot provoaca o limbă albă chiar și la persoanele care au mare grijă de cavitatea lor orală. Acestea includ:

  • Leucoplazia: Această afecțiune determină formarea de pete albe pe interiorul obrajilor, de-a lungul gingiilor și uneori pe limbă. Puteți fi afectat de leucoplazie dacă fumați sau mestecați tutun. Consumul excesiv de alcool este o altă cauză. Petele albe sunt de obicei inofensive. Dar în cazuri rare, leucoplazia se poate dezvolta în cancer oral.
  • Lichenul plan oral: în această afecțiune este afectat sistemul imunitar, iar acest lucru determină formarea de pete albe în gură și pe limbă. Alături de limba albă, gingiile pot fi dureroase. De asemenea, pot apărea răni de-a lungul mucoasei interne a cavității bucale.
  • Stomatita aftoasă: Aceasta este o infecție cauzată de Candida. Există mai multe șanse să dobândiți această infecție dacă aveți diabet, un sistem imunitar slăbit dintr-o afecțiune precum HIV sau SIDA, un deficit de fier sau de vitamina B sau dacă purtați proteze. Aceasta se tratează cu medicamente antifungice pe cale orală, administrate un număr de zile comunicat de către medicul dvs. Dacă nu este tratată poate evolua.
  • Limba geografică: Aceasta apare pe partea superioară și laterală a limbii, iar uneori pe partea inferioară, sub formă de linii albe ondulate care înconjoară zone roșii. Acest lucru face ca suprafața limbii să apară precum contururile unei hărți (de unde și numele acesteia). După câteva săptămâni sau luni, liniile și contururile își pot schimba poziția sau forma.
  • Sifilisul: Această infecție cu transmitere sexuală poate provoca leziuni în cavitatea bucală. Dacă sifilisul nu este tratat, se pot forma pe limba zone albe, ceea ce duce la leucoplazie sifilitică.

Evoluția pentru o limbă albă este de obicei foarte bună. În multe cazuri, este inofensivă, chiar dacă poate fi deranjant de văzut.

Simptomele pot să nu răspundă întotdeauna la o igienă îmbunătățită sau la alegeri ale stilului de viață imediat, dar este recomandată îmbunătățirea sănătății orale pentru oricine are o limbă albă.

Deși nu este întotdeauna posibil să evitați apariția acestei afecțiuni, igiena orală de bază poate ajuta la prevenirea multor cazuri. Aceasta include spălarea dinților de două ori pe zi și utilizarea aței dentare cel puțin o dată pe zi. De asemenea, este necesar să se utilizeze un dispozitiv special creat pentru curățarea limbii sau și perii unei periuțe de dinți.

Alegerea stilului de viață poate ajuta, de asemenea, la prevenirea limbii albe uneori. Evitarea produselor din tutun și a băuturilor alcoolice poate ajuta, precum și consumul unei diete variate.