Lichen plan bucal 7


Lichenul plan oral

Este o dermatoza cutaneo-mucoasa de natura necunoscuta.
Leziunile cutanate apar sub forma unor papule mici, iar leziunile bucale mucoase apar sub forma unor leziuni keratozice, atrofice, erozive si buloase/veziculare (polimorfism lezional in functie de vechimea bolii).

Cavitatea orală este formată din ţesuturi diferite ca structură, consistenţă şi rol.
Datorită multitudinii de structuri care se întrepătrund şi alcătuiesc cavitatea orală, şi patologia întâlnită la acest nivel este vastă, uneori greu de diagnosticat.
Dificultatea în a distinge între anumite patologii ale cavităţii orale poate să aibă următoarele cauze :

 • Formaţiunile patologice pot să fie mascate de alte structuri sănătoase. Spre exemplu, tumorile cu localizare sub limbă sau la baza acesteia sunt destul de greu de depistat datorită faptului că sunt ascunse iar identificarea acestora se poate realiza cu greutate dar şi tardiv.
 • Unele leziuni uzuale, ce apar frecvent şi nu prezintă risc de transformare în cancere pot să fie adesea confundate cu tumori maligne.
  Datorită similarităţii culorilor sau consistenţelor, este dificil a se pune un diagnostic doar pe baza examenului clinic.
  Examinarea histopatologică vine în ajutorul medicilor în acest caz, unde, prin prelevarea din formaţiunea patologică se poate identifica cu acurateţe tipul acesteia.
  Drept urmare, având un diagnostic cert, medicul se poate orienta în vederea aplicării unui plan de tratament corespunzător care să înlăture patologia şi să prevină recidivele.

Dintre leziunile care apar destul de frecvent la nivelul cavităţii orale, de o mare însemnătate este lichenul plan.
Acesta poate să apară oriunde pe mucoasele orale, îndeosebi pe faţa internă a obrajilor, limbă sau gingii.
Dintre caracteristicile lichenului plan, următoarele sunt utile în a-l recunoaşte:

 • Se manifestă sub forma unor pete albe, alteori putând să apară şi sub formă de linii, de aceeaşi culoare.
 • Cel mai des, aceste leziuni albe nu determină simptomatologie subiectivă. Dacă, totuşi, se suprapune o infecţie, în special din cauza igienei deficitare, pacientul resimte jenă sau chiar durere. Aceste simptome se manifestă mai ales în timpul alimentaţiei.
 • Lichenul plan se depistează în urma controalelor de rutină iar pentru confirmarea diagnosticului este necesară prelevarea unei probe şi analiza ulterioară.
 • Formele severe de lichen plan pot să fie însoţite de roşeaţă, durere dar şi senzaţia de arsură.

Lichenul plan nu apare întotdeauna în condiţii bine precizate. Acesta poate să fie urmarea administrării de medicamente, reacţii alergice sau imune dar şi în legătură cu o infecţie a altor organe.

Este indicat să se apeleze la teste alergenice pentru a confirma sau infirma implicarea acestora.

Lichenul plan oral este o afectiune benigna dar care în anumite condiţii poate să malignizeze.
Nu răspunde întotdeauna prompt la schemele de tratament. Se poate vindeca uneori dar alteori poate persista luni sau ani de zile.
In momentul în care leziunile albe nu remit şi se menţin ani de zile la nivelul cavităţii bucale, există riscul de transformare în carcinom.
De aceea, orice leziuni care seamană cu lichenul plan trebuie să fie examinată, analizată din punct de vedere histopatologic, tratată şi monitorizată pentru a-i observa atât evoluţia cât şi eventualele semne de malignizare.

Consumul de alcool dar şi fumatul contribuie la agravarea patologiei şi la reducerea şanselor de reuşită a tratamentului.
De aceea se recomandă renunţarea la fumat pentru a reduce riscul de transformare în leziune canceroasă.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

7 gânduri despre “Lichen plan bucal

 • Nicuta Adam

  Am lichen bucal de 5 ani în urma unei lucrări dentare. Am urmat tratament dar tot nu a dispărut…a um îmi fac alte lucrări și la o cimentare provizorie a reapărut în forță liniile albe pe obraz și la nivelul gingiilor. Am dat lucrarea jos și aștept sa vad dacă se vindeca gingia..! Se poate pune o lucrare pe gingia cu lichen?

  • dr.aristide Autor articol

   Bună ziua!
   Este posibil să fiți alergic la unul dintre materialele din care este făcută lucrarea.
   Acest lucru trebuie determinat cu exactitate înainte de a cimenta lucrarea definitiv.
   În cazul în care se confirmă trebuie înlocuită lucrarea cu una dintrun material inert dpdv biologic.

 • Torj Lorena

  Buna ziua! Sufăr de lichen bucal de aproximativ 2 ani și abia de curând am găsit diagnostic după multe tratamente și investigații fără reușită! Credeți ca ar putea fi vorba de un carcinom ? Eu ma simt tot mai rău in ultimul timp

  • dr.aristide Autor articol

   Bună ziua!

   Va rugam să urmați tratamentele și indicațiile medicului dumneavoastră curant.

   Diagnosticul și planul de tratament se pune, asa cum ați putut observa pana acum, în urma investigațiilor (clinice, de laborator, radiologice, etc), nu prin corespondență!

   Dr. Dan Aristide

 • Georgeta Enache

  Am suferit in urma cu multi ani de lichen plan aproape generalizat ,l am tratat timp de trei luni ,m am vindecat ,dar e posibil sa fi ramas la njvelul gatului sau bucal ?