Scurt istoric
Primul irigator oral a fost inventat în 1962 de către un dentist din Colorado care a fost ajutat de pacientul său, un inginer hidraulic. Acestea folosesc un flux presurizat de apă pulsantă pentru a curăța particulele de alimente, bacteriile și placa între dinți și sub linia gingivală. Combinat cu folosirea aței dentare și a periajului zilnic, un irigator îmbunătățește rutina de îngrijire orală.
Indicații
De obicei, irigatorul bucal se recomandă mai ales atunci când:
- purtați aparate dentare
- aveți punți dentare
- aveți coroane
- aveți implanturi dentare
Aceasta este mai ușor de utilizat decât ața standard, de aceea este util și pentru persoanele cu artrită sau pentru oricine consideră că ața dentară este dificil de manevrat.
Deși există multe tipuri de irigatoare orale, toate au un rezervor pentru a reține apa, un motor electric pentru alimentarea pompei și o duză specială. Motorul și pompa determină un flux de apă sub presiune să curgă din rezervor, prin duză și între dinți, pentru a îndepărta particulele de alimente și bacteriile.
Tipul
Există, în general, patru tipuri diferite de irigatoare orale: de masă, fără fir sau cu baterie.
Irigatorul de masă – Cel mai greu și voluminos dintre cele patru tipuri. Se așează pe blatul dvs. și se conectează la o priză electrică din apropiere. De asemenea, vin cu un rezervor de irigare pe care trebuie să-l umpleți de fiecare dată când rămâne fără apă.
Fără fir sau cu baterie – De obicei subțire, mic și portabil. Acest tip oferă cea mai mare flexibilitate și este ideal pentru călătorii. Cu toate acestea, este posibil să nu fie la fel de puternice ca cele descrise anterior.
Cum se folosește?
Umpleți rezervorul irigatorului cu apă călduță, apoi puneți vârful acestuia în cavitatea bucală. Aplecați-vă peste chiuvetă pentru a evita udarea hainelor.
Porniți-l și începeți curățarea. Țineți mânerul la un unghi de 90 de grade față de dinți și pulverizați. Apa iese în impulsuri constante, curățând între dinți.
Începeți dinspre laleral spre frontali. Concentrați-vă pe coletul dinților, linia gingiei și spațiile dintre fiecare dinte.
Procesul ar trebui să dureze aproximativ 2 minute. Goliți orice apă suplimentară din rezervor când ați terminat, astfel încât bacteriile să nu se multiplice în interior.
O altă problemă legată de utilizarea aței dentare zilnice este că mulți oameni au dificultăți în a o face corect. Majoritatea pun pur și simplu ața între dinți în loc să realizeze forma recomandată de „C” cu ața pentru a asigura contactul corect pe toate suprafețele dinților. În plus, folosirea aței dentare necorespunzător poate provoca chiar leziuni ale țesutului gingival dacă este făcută necorespunzător. Irigatoarele bucale sunt mai puțin sensibile la tehnică decât ața dentară și nu necesită să introduceți mâinile în cavitatea orală. Cu mai puțină tehnică și durere implicate, mulți oameni au mai multe stimulente pentru a include irigatorul bucal la rutina zilnică.
Utilizarea unui irigator bucal poate fi utilă în special pentru a accesa zonele greu de curățat, dinți cu contacte stânse și pungi parodontale. De asemenea, pot ajuta la menținerea respirației mai proaspătă, un timp mai îndelungat, ceea ce reprezintă un plus.