Fistula dentară. Simptomatologie. Tratament
Complicațiile infecțioase acute care interesează camera pulpară ocupă un loc important în rândul patologiilor dentare. Una dintre aceste complicații este reprezentată de fistula dentară, marker al cronicizării unui abces dentar. Prin apariția fistulei, se realizează drenajul, evacuarea conținutului purulent din interiorul abcesului. Acest moment coincide cu încetarea durerii.
Abcesul dentar – precursorul fistulelor
Această patologie este o infecție purulentă, aparută în cavitatea orală când sănătatea dinților este perturbată de procese care expun pulpa dentară. Semnele în identificarea abcesului dentar sunt caracteristice, sugerând ușor diagnosticul, și sunt după cum urmează:
- inflamația: tegumentele vor fi mai întinse și mai lucioase, sugerând un status inflamator incipient sau avansat, în funcție de intensitatea procesului patologic; gingia din jurul dintelui cu focar de infecție este de asemenea inflamată;
- roșeața: alături de inflamație, tegumentele și gingiile vor avea o culoare intens roșiatică;
- colecția purulentă: la aplicarea unei presiuni asupra gingiei, se poate elimina un lichid gălbui, echivalent al puroiului;
- durerea: este poate cel mai important simptom, care trimite pacientul la medicul stomatolog. Caracterul durerii este pulsatil, se manifestă frecvent noaptea și cedează rar la administrarea de analgezice. Durerea este primul simptom care apare în manifestarea unui abces dentar, ea fiind lancinantă. Absența sau întârzierea tratamentului în acest moment duce la apariția sau accentuarea simptomelor si semnelor prezentate mai sus.
Fistulizarea unui abces dentar înseamnă migrarea, evacuarea conținutului purulent. Aceasta poate fi externă, când pasajul se realizează la nivelul pielii, sau internă, când comunicarea se realizează cu mucoasa bucala sau gingia.
În urma procesului de fistulizare, durerea scade în intensitate sau chiar dispare iar colecția purulentă poate fi incizată. De cele mai multe ori, fistula dentară se însoțește de halenă (miros neplăcut) sau poate altera gustul alimentelor perceput de pacient.
Tratamentul fistulei dentare
În tratamentul fistulei dentare, avem două variante terapeutice, diferite în funcție de stadiul patologiei. Prima este reprezentată de tratamentul preventiv, în care asanăm cavitatea orală pentru a împiedica o eventuală infecție, sau, a doua variantă, tratamentul curativ, când procesul infecțios este deja instalat.
Tratamentul preventiv
Cea mai bună modalitate de a evita apariția unui abces dentar și implicit a unei fistule dentare este menținerea unei sănătăți orale desăvârșite. Medicul stomatolog va analiza statusul de igiena bucală dar și factorii care o pot periclita. Cariile dentare reprezintă principalul factor care poate destabiliza echilibrul din cavitatea orală.
Alte patologii cu potențial ce abcedare sunt reprezentate de inflamațiile bucale precum celulitele. Măsurile de igienă bucală trebuie aplicate riguros și includ periaj dentar după fiecare masă, utilizarea mijloacelor auxiliare de igienizare și controalele regulate efectuate de medicul stomatolog.
Tratamentul curativ
Este imperativ ca tratamentul să fie instituit cât mai precoce, înainte de fistulizare.
Acesta constă din antibiotice și antiinflamatoare, prescrise de medicul stomatolog. Odată fistula formată, se poate continua cu tratamentul chirurgical, pentru a evacua colecția purulentă.
Când starea pacientului se ameliorează, se pot discuta posibilitățile de recuperare a dintelui care a generat procesul infecțios.
Igiena bună a cavității orale sta la baza unei sănătăți adecvate. Procesele infecțioase se dezvoltă inițial fără a genera durere, pacientul nefiind conștient de instalarea patologiei. De aceea, controalele regulate efectuate de medicul stomatolog sunt un un aspect care nu trebuie deloc neglijat de către pacient.