Efectul alcoolului asupra dinților


În timp ce mulți oameni înțeleg unele dintre riscurile consumului excesiv de alcool, cum ar fi ciroză hepatică, probleme metabolice și probleme circulatorii, este posibil să nu înțeleagă cum alcoolul poate avea un impact negativ asupra dinților. Chiar dacă băuturile cu un conținut ridicat de zahăr, băuturile răcoritoare acidulate și cafeaua sunt adversari obișnuiți atunci când vine vorba de sănătatea dentară, alcoolul este o altă băutură care vă poate afecta serios zâmbetul, dacă este consumat în cantități peste limita normală.

Dacă consumați băuturi alcoolice de culoare închisă, trebuie să știți că acestea vă pot păta dinții. De asemenea, băuturile cu conținut ridicat de tanin, cum ar fi vinul roșu, pot provoca apariția acestor pete. Chiar dacă nu este o problemă medicală dureroasă, vă poate afecta stima de sine sau vă poate face să doriți să zâmbiți mai puțin datorită culorii neplăcute a dinților dvs.

Unele pete legate de alcool sunt temporare, în timp ce altele rămân pe termen lung. Un pahar de vin roșu este puțin probabil să vă coloreze dinții. Dar poate lăsa în urmă o nuanță purpurie sau roz, în special în șanțurile sau în fosetele dinților. Pentru a evita această problemă, fie evitați consumul de vin roșu, fie vă spălați pe dinți la scurt timp după ce ați băut.

Consumul de alcool pe termen lung poate determina modificarea culorii dinților fără să mai dispară la periaj. În timp petele pot rămâne pe dinți, fiind greu sau imposibil de îmdepărtat la un moment dat. Dacă nu vă spălați în mod regulat sau nu vă îngrijiți dinții, este posibil să aveți nevoie de ajutor profesionist pentru a vă albi zâmbetul sau a îndepărta petele.

Fluxul salivar este scăzut de consumul de alcool, așa că, în loc să fie îndepărtate în mod natural, bacteriile rămân aderente de smalț și crește astfel riscul apariției cariilor dentare. Asigurați-vă că alternați alcoolul cu un pahar sau o sticlă de apă pentru a favoriza producerea salivei și pentru a vă menține gura curată sau mestecați gumă fără zahăr.

Fără salivă naturală, gura devine uscată, ceea ce face ca bacteriile și infecțiile să rămână cantonate în cavitatea bucală. Din păcate, studiile au arătat că persoanele care suferă de abuz de alcool sunt expuse unui risc mai mare apariție a cancerului oral și la nivelul gâtului, ca urmare a deteriorării țesuturilor și a acumulării bacteriene.

Abuzul de alcool poate afecta și țesuturile moi din cavitatea bucală. Alcoolul în sine este coroziv pentru țesutul delicat al gingiilor, crescând riscul de boli ale gingiilor. Boala gingivală determină eroziunea țesutului gingival din jurul dintelui, creând o situație în care dinții nu mai sunt protejați sau susținuți corespunzător. Astfel, prin creșterea numărului de bacterii, rezultat al unei igiene orale deficitare, țesutul gingival se retrage împreună cu osul, determinând parodontopatia și ulterior pierderiea dinților.

Alcoolul poate avea numeroase efecte negative asupra întregului organism dacă nu este consumat cu precauție. Încercați să limitați pe cât posibil băuturile alcoolice dacă vă doriți ca dinții dumneavoastră să rămână sănătoși pentru o perioadă mai lungă de timp.