Copilul își suge degetul. Ce complicații pot apărea?


Suptul degetului este un obicei des întâlnit la copii. Instinctul natural de a-și suge degetul, dezvoltat uneori încă din perioada intrauterina, dispare în timp, începând cu vârsta de 6 luni. Unii copii ajung să renunțe la acest obicei chiar în jurul vârstei de 5-6 ani. Această acțiune are un efect calmant asupra copilului, fie că are rolul de a-i potoli foamea, ori de câte ori bebelușul așteaptă biberonul, fie că simte nevoia de a se liniști, atunci când este somnoros sau agitat. Gestul, totodată, suplinește afecțiunea maternă și siguranța pe care o simte bebelușul, în timpul alăptării

Complicații

suge degetul

Cea mai frecventă complicație a obiceiului de a-și suge degetul este vestibularizarea dinților superiori, întrucât copilul, fixându-și degetul mare deasupra limbii, trage spre exterior dinții superiori, iar pe cei inferiori, îi împinge înăuntru.

În general, apar:

• Probleme dentare precum: poziționarea anormală a dinților, deformarea bolții palatine, afecțiuni care necesită implicarea unui medic ortodont care poate trata și ține sub observație aceste afecțiuni încă din stadiile incipiente.

• Probleme de vorbire: pronunție deficitară, cu bâlbâieli sau cu poziționarea incorectă a limbii, în rostirea cuvintelor.

• Probleme emoționale: odată ce acest obicei devine un tic involuntar, copilul îl poate conștientiza în diferite contexte sociale(la școală, la locul de joacă), ca urmare a reacțiilor zeflemitoare ale celorlalți copii, creându-i complexe și frustrări.
Atenție! Mustrarea copilului și corijarea acestor defecte, în prezența altor persoane, vor cauza, în timp, anxietate. Un copil anxios este un copil foarte vulnerabil!

suge degetul

Dacă acest obicei continuă și după vârsta de 5 ani, este necesar un examen stomatologic, cu scopul de a identifica neregularitățile la nivel dentar, maxilar sau gingival. Deoarece această deprindere poate fi urmată de tulburări emoționale și comportamentale severe, este indicat și un consult psihologic.

Cum pot ajuta copilul să renunțe la obiceiul de a-și suge degetul?

Țineți sub observație continuă aceste habitudini ale copilului!

Îndepărtați treptat obiectele asociate, de către copil, suptului!

Distrageți-i atenția, de la această deprindere, prin implicarea lui în diferite activități!

Oferiți-i roluri active în cadrul familiei, gospodăriei sau în mediile sociale!

Recompensați-vă copilul, acordați-i premii și laude atunci când înțelege și renunță conștient la acest tic!

Consultați un medic specialist care vă va indica amplasarea unor dispozitive orale, la nivelul bolții palatine, cu scopul de a opri tendința copilului de a-și mai suge degetul!

În calitatea dumneavoastră de părinte, trebuie să fiți, în permanență, conștient de efectele drastice, ale acestui tic, asupra sănătății orale a copilului.

Puneți-i mănuși! Asprimea materialului și senzația de „corp străin”  îl vor determina să renunțe, în timp, la acest obicei de a își suge degetul.

Contraindicații 

Nu-i îndepărtați copilului degetul din gură atunci când este treaz! Acest lucru îl puteți face, eventual, în somn. Gestul îndepărtării este perceput ca agresivitate, nu ca ajutor.

Nu pedepsiți copilul și nu folosiți expresii jignitoare! Doar răbdarea și înțelegerea îl vor determina să renunțe la această habitudine.

Nu le veți îngădui persoanelor din jur să-l ironizeze pe această temă! 

Dacă ajutorul dumneavoastră nu se dovedește eficient, trebuie să apelați la terapia efectuată de către un medic specialist.