Cum îți pot afecta unele medicamente sănătatea orală?


Cum îți pot afecta unele medicamente sănătatea orală?

Multe medicamente, inclusiv vitaminele, mineralele și preparatele pe bază de plante, pot avea un efect negativ asupra sănătății orale.

Xerostomie

Unul dintre cel mai important efect advers asupra cavității orale este xerostomia sau gura uscată.

În mod normal, saliva protejează împotriva microorganismelor și limitează efectele lor negative asupra structurilor dure dentare și al mucoaselor. În plus, aceasta neutralizează acizii de la nivelul cavității orale, conține substanțe cruciale pentru procesul continuu de remineralizare, implicat în repararea smalțului dinților care a fost distrus de acizi și are un efect de spălare ce împiedică stagnarea particulelor alimentare.

Printre medicamentele ce cauzează xerostomie, se numără: antihistaminicele, decongestionantele, medicamentele pentru reducerea tensiunii arteriale, antidepresivele, sedativele, medicamentele pentru durere sau pentru boala Parkinson.

Dacă efectele medicamentelor asupra secreției salivare sunt severe, întrebați medicul dacă există posibilitatea de înlocuire a acestora. În caz contrar, evitați consumul de alcool, mâncare picantă, tutun, dulciuri, stimulați producția salivară prin mestecarea gumelor fără zahăr, iar ca o soluție ajutătoare, folosiți saliva artficială.

Sângerarea gingivală

Un alt efect advers al unor medicamente este sângerarea anormală a gingiilor.

Aspirina și anticoagulantele, cunoscute și sub denumirea de diluanți sanguini, diminuează capacitatea de coagulare a sângelui. În timp ce acestea sunt utile în prevenirea atacurilor de cord și accidentelor vasculare cerebrale, pot însă provoca sângerări ale gingiilor, în special în timpul intervențiilor chirurgicale orale.

Este important ca medicul dumneavostră dentist să știe că luați aceste medicamente, astfel încât să poată fi luate măsuri de precauție pentru a reduce la minimum sângerările. Asigurați-vă că utilizați o periuță dentară cu filamente moi și efectuați mișcări blânde atunci când vă periați dinții pentru a diminua sângerarea.

Alterarea gustului

Există medicamente ce pot afecta senzația gustativă, ori prin gustul metalic sau amar pe care îl lasă, ori prin schimbarea gustului alimentelor ingerate. Astfel de medicamente sunt: cele pentru probleme cardiovasculare, metronidazolul, plasturii cu nicotină, medicamentele care acționeaza asupra sistemului nervos central.

Apariția leziunilor orale

Puteți dezvolta inflamații, răni la nivelul cavității orale sau decolorarea țesuturilor moi atunci când luați următoarele medicamente: pentru tensiune arterială, agenți imunosupresori, contraceptive orale, anumite medicamente utilizate în chimioterapie.

Medicamentele pentru epilepsie, pentru blocarea canalelor de calciu sau cele imunosupresoare pot cauza mărirea gingiei, aceasta dezvoltându-se anormal. Pentru a limita acest inconvenient este neceară o igienă strictă a cavității orale.

Apariția cariilor dentare

Zahărul este frecvent întâlnit în siropurile pentru tuse, vitamine, agenți anti-fungici. Acestea, administrate o perioadă lungă de timp pot contribui la dezvoltarea cariilor dentare. În cazul acestor medicamente este bine ca ele sa fie ingerate în timpul meselor, sa fie evitate înainte de culcare și să acordați importanță periajului mai ales după administrarea acestora.

Pigmentarea dinților sau a gingiilor

Anumite medicamente pot schimba culoarea dinților sau gingiilor.

Tetraciclina administrata in perioada sarcinii poate determina patarea dintilor copilului.
Excesul de fluor poate duce la aparitia fluorozei dentare caracterizata prin aparitia unor pete de culoare deschisa pe suprafata dintilor.

Minociclina (care este utilizată pentru a trata acneea) poate provoca o zonă de pigmentare neagră pe gingiile dvs. și o decolorare a dinților în negru sau gri.

Clorhexidina, utilizată pentru a trata diverse boli ale gingiilor, vă poate păta dinții în caz că este folosită mai mult de 2 săptămâni. Dacă după întreruperea acestor medicamente, petele nu dispar la periajul normal efectuat acasă, adresați-vă medicului dumneavostră pentru un periaj profesional sau o albire.