Alimente cu efect cario-protector


Alimente cu efect cario-protector

O igienă orală completă nu înseamnă doar un periaj efectuat corect și folosirea aței dentare, ci și ce alimente consumăm care pot influența în bine sau rău stucturile dure dentare.
Când bem și mănâncăm alimente bogate în amidon sau în zahăr, nu ne hrănim doar pe noi, hrănim, de asemenea, și bacteriile din cavitatea orală care pot provoca carii dentare și gingivită
De aceea, este important să acordam o atenție deosebita alimentelor pe care le consumăm zilnic.

Alimente benefice structurilor dure dentare:
  1. Fructele și legumele bogate în fibre. Aceste alimente ajută la curățarea mecanică eficientă a suprafețelor dentare și la stimularea secreției salivare. Exemple de astfel de alimente sunt: morcovii, merele, țelina, castraveții, etc.
  2. Brânza. Consumul de brânză crește pH-ul la nivelul cavității orale și astfel scade riscul formării cariilor dentare.
  3. Laptele și iaurtul. Calciul din aceste alimente ajută la remineralizarea smalțului, de aceea, este recomandat consumul de lactate după mesele pricipale, împiedicându-se astfel demineralizarea cauzată de alte alimente.
  4. Ceaiul negru și verde. Polifenolii, care se găsesc în ceaiul verde și negru, interacționează cu bacteriile care cauzează placa dentară prin distrugerea sau suprimarea lor.
    Bacteriile se hrănesc cu zaharurile de la nivelul cavității orale după care elimină acizi care distrug smalțul dinților.
    Acest lucru face ca ceaiul să fie o alegere excelentă în timpul sau după masă, deoarece prezintă această capacitate de suprimare a bacteriilor.
  5. Guma de mestecat fără zahăr. Aceasta stimulează secreția salivară și elimină particulele de mâncare de la nivelul cavității orale.
  6. Ciocolata. Deși poate părea ireal, ciocolata cu peste 70% cacao și consumată cu moderație poate prevenii apariția cariilor dentare și poate întări structura smalțului. Totuși este bine să vă clatiți gura sau să vă spălați pe dinți după consumul acesteia deoarece zaharul din ciocolata este un suport ideal pentru flora bacteriana.
  7. Alimentele sau băuturile care conțin fluor. În această categorie intră apa potabilă fluorizată, fructele de mare sau anumite supe. Beneficiile fluorului sunt cunoscute populației largi, acesta reușind să previna formarea cariilor dentare.
  8. Alunele și nucile. Acestea au numeroase beneficii pentru sănătatea dinților, fiind bogate în calciu și fosfor.
    Din această categorie, cele mai importante sunt migdalele și nucile care ajută la combaterea bacteriilor care duc apariția proceselor carioase.
  9. Căpșunile. Acestea au același efect de curățare mecanică ca și merele și contribuie la sănătatea gingiilor dvs.
  10. Usturoiul. Acesta este cunoscut pentru proprietățile sale benefice atât pentru corp, cât și pentru cavitatea orală.
    Prezintă o substanță care oferă acestuia proprietăți antivirale, antibacteriene și antifungice.
    De asemenea, ajută la menținerea unui echilibru al florei bacteriene orale.

Pentru sănătatea dvs. orală este bine să limitați numărul de gustări pe care le consumați.
Dacă totuși nu puteți renunța la aceastea, alegeți ceva care este sănătos cum ar fi fructe, legume sau o bucată de brânză.
Alimentele consumate ca parte dintr-o masă provoacă mai puține daune dinților decât consumul gustărilor pe tot parcursul zilei, deoarece mai multă salivă este eliberată în timpul meselor principale.
Saliva ajută la îndepărtarea alimentelor din cavitatea orală și diminuează efectele acizilor care pot afecta structura smalțului.