Efectul țigărilor electronice asupra cavității orale


Utilizarea țigărilor electronice reprezintă o proporție semnificativă și în creștere din consumul de tutun, reprezentând o amenințare imensă pentru sănătatea bucală.

Țigările electronice funcționează prin încălzirea unui lichid pentru a genera aerosoli pe care utilizatorul îi inhalează. Lichidul din țigara electronică este de obicei alcătuit din propilen glicol, glicerină, arome, apă și nicotină, deși unii utilizatori substituie nicotina cu THC.

În practică, utilizatorii de țigări electronice tind să atingă concentrații mai mici de nicotină în sânge decât fumătorii de tutun, deși este dificil să se facă o comparație directă, deoarece concentrațiile de nicotină din țigările electronice variază foarte mult, în funcție de preferințe.

Primul pericol al țigărilor electronice este asociat cu conținutul de propilen glicol (PG). PG este utilizat în principal în producția de polimeri și în prelucrarea alimentelor. Poate fi găsit în diverse articole comestibile, cum ar fi îndulcitorii lichizi, înghețată și produsele lactate bătute.

Poate acționa și ca purtător pentru diverse produse farmaceutice inhalante, inclusiv nicotină. PG este un lichid vâscos, incolor, care are un gust ușor dulceag și este unul dintre ingredientele majore ale lichidului utilizat în țigările electronice. Atunci când se utilizează pe cale orală, produsele de descompunere ale PG includ acid acetic, acid lactic și propionaldehidă, toate toxice pentru smalț și țesuturile moi. În plus, PG este un produs higroscopic, ceea ce înseamnă că moleculele de apă din salivă și țesutul oral se vor lega de moleculele PG, ducând la uscarea mucoaselor.

Rezultatul este xerostomia, sau „gura uscată”, care s-a dovedit a duce la creșterea incidenței cariei dentare, a bolilor gingivale și a altor probleme de sănătate orală.

De asemenea, studiile au arătat că combinația dintre glicerină împreună cu arome produce o creștere de patru ori a aderenței microbiene la smalț și o creștere de două ori a formării biofilmului.

În plus, s-a demonstrat o scădere de 27% a durității smalțului atunci când aromele au fost adăugate în lichid, în comparație cu cele ne-aromatizate. Vâscozitatea lichidului favorizează și streptococcus mutans să adere în șanțuri și fisuri. Cu alte cuvinte, lichidul permite bacteriilor care sunt direct implicate în apariția cariilor să adere de un dinte afectat și poate duce la o evoluție rampantă.

Prima recomandare oferită de medici este ca acest obicei să fie stopat, dar acest lucru poate fi o provocare, de aceea, este esențial ca igiena orală să fie respectată și aplicată consecvent. Reduceți riscul apariției problemelor dentare legate de fumatul electronic prin respectarea următoarele lucruri:

Utilizarea aței dentară în fiecare zi. Acest lucru vă menține gingiile sănătoase.

Periați de două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor. Așteptați cel puțin 20 de minute după fumat pentru a peria, astfel încât periajul să nu scadă rezistența smalțul Alegeți lichide fără nicotină sau cu un conținut scăzut de nicotină.

Beți suficientă apă după utilizarea tigărilor electronice.

Consultați medicul dentist la fiecare patru până la șase luni, astfel încât acesta să aibă posibilitatea de a detecta orice probleme cât mai curând posibil.