Efectele gumei de mestecat asupra dinților


Guma de mestecat poate fi considerată de anumite persoane ca fiind dăunătoare dinților, asemănând-o cu o bomboană plină de zahăr. Însă, adevărul este că aceasta are beneficii asupra dinților prin efectele pe care le aduce prin consumul ei.

Guma de mestecat în diverse forme a existat încă din cele mai vechi timpuri. Grecii mestecau seva din arborele mastic, iar nativii americani din Noua Anglie au mestecat seva de molid – obicei pe care l-au transmis coloniștilor europeni.

Astăzi, baza folosită pentru majoritatea produselor din gumă este un amestec de materiale sintetice (elastomeri, rășini și ceară în diferite proporții), arome, culori și îndulcitori.

Unul dintre avantajele gumei de mestecat este acela că echilibreaza pH-ul.

Valoarea critică pentru dizolvarea smalțului este pH-ul de 5-5.3. Când pH-ul plăcii scade sub această valoare critică, apare demineralizarea smalțului și se poate forma o leziune care duce la apariția cariilor.
In timpul masticatiei fluxul salivar creste, astfel – dupa aproximativ 10 minute de mestecat – este atins pH-ul bucal optim (6-7).

Guma de mestecat este și mai eficientă la prevenirea cariilor dacă conține un înlocuitor de zahăr numit xylitol. Xylitolul este un îndulcitor natural, despre care unele studii au arătat că poate reduce cantitatea de bacterii cauzatoare de carii în cavitatea bucală. Deoarece xylitolul, spre deosebire de zahăr, este impropriu ca combustibil pentru aceste organisme, numărul de bacterii scade, lăsând cavității bucale un mediu mai puțin benefic apariției leziunilor carioase.

Guma poate fi, de asemenea, îndulcită și cu eritritol, izomalt, maltitol, manitol sau sorbitol. Spre deosebire de zahăr, acești îndulcitori sunt noncariogeni, deoarece sunt metabolizați lent sau deloc de bacteriile din placa cariogenă. Acești îndulcitori conțin mai puține calorii decât zahărul.

Actul fizic al mestecării gumei stimulează și fluxul salivar de 10-12 ori mai mult. Fluxul de salivă stimulat oferă protecție împotriva eroziunii dentare prin mai multe mecanisme. Saliva tamponează efectele acizilor din alimente sau băuturi, care altfel ar putea afecta suprafața smalțului dinților, iar înghițirea salivei în exces, creată de stimulare, elimină acidul. În plus, saliva lasă o peliculă formată din proteine pe suprafețele dentare, care protejează împotriva eroziunii dentare.

Stimularea fluxului salivar permite, de asemenea, eliminarea carbohidraților fermentabili, îndepărtându-i astfel înainte ca bacteriile din placa dentară să le poată metaboliza. Acest mecanism, combinat cu protecția menționată anterior împotriva eroziunii dentare, sunt posibile motive pentru care studiile clinice au găsit o scădere a incidenței cariilor la subiecții care au mestecat gumă fără zahăr timp de douăzeci de minute după mese.

Data viitoare când doriți a cumpăra o cutie cu bomboane, orientați-vă, mai degrabă spre un pachet de gume care vă poate satisface atât nevoia de dulce, iar în același timp vă și protejează de carii. Dinții dumneavoastră vă vor mulțumi.

Cu toate aceste avantaje, este bine de știut că guma de mestecat este un adjuvant la periaj și ață, dar nu este un substitut pentru niciuna. Medicii stomatologi recomandă periajul de două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor și curățarea plăcii dintre dinți o dată pe zi, cu ață dentară sau cu alte produse de curățare dentare interproximale.