Istoria stomatologiei


Ceea ce cunoaștem astăzi în stomatologie a fost practicat mult mai mult timp decât cred majoritatea oamenilor. De fapt, instrumentele dentare pe care le utilizăm în ziua de astăzi, au fost folosite pentru prima dată încă din epoca de piatră.

Unui om modern, pe langa smartphone, nu ar trebui sa ii lipseasca din recuzita toaletei orale, irigatorul bucal si periuta electrica.

Desigur, odată cu progresele tehnologice, aceste instrumente – și practica stomatologiei în sine – s-au îmbunătățit semnificativ în ceea ce privește siguranța și eficiența, ajutând pacienții cu nevoile lor de îngrijire dentară.

Stomatologia este una dintre cele mai vechi profesii medicale, datând din anul 7000 î.Hr. cu civilizația din Valea Indusului. Cu toate acestea, până în anul 5000 î.Hr. nu au fost disponibile descrieri legate de stomatologie și caria dentară.

La vremea respectivă, un text sumerian a descris viermii de dinți ca fiind cauza apariției cariilor dentare, idee care nu a fost dovedită falsă până în anii 1700.

Chinezii au fost primii care au folosit umpluturi din amalgam (încă din 700 î.Hr.), dar în Europa medievală au fost identificate pentru prima dată texte privind efectuarea chirurgiei dentare. Până în 1210 în Franța, intervențiile chirurgicale dentare, inclusiv extracțiile dinților, erau de rutină.

În secolul al XVI-lea, aceste proceduri au apărut în cărți publicate dedicate stomatologiei, care descriau extracția dinților, anatomia maxilarului și cariile dentare în profunzime, printre alte probleme dentare.

Furnizorii de îngrijiri dentare din perioada medievală au început, de asemenea, experimentarea utilizării anesteziei, fabricată din amestecuri de plante din substanțe precum opiu și cucută.

Primii „medici stomatologi” europeni au fost cunoscuți sub numele de frizeri. Breslele frizerilor-chirurgi au fost proeminente în Europa începând cu secolul al XIII-lea. Abia la începutul secolului al XVIII-lea a apărut profesia exclusivă de stomatolog.

Pasta de dinți a fost folosită începand cu 500 d. Hr. în China și India. În 1824, un dentist a adăugat săpun în pasta de dinți.

Mulți compuși au fost adăugați la pasta de dinți, ca cretă și arome, în timpul anilor 1850. În 1892, Dr. Washington Sheffield a creat tubul pliabil pentru pasta de dinți. După al doilea război mondial, au fost folosiți alți agenți – rezultatul final fiind în adăugarea de fluor.

În 1905, novocaina a fost inventată, ceea ce face vizitele stomatologice mult mai confortabile pentru multe persoane. Apa fluorurată a fost introdusă în anii 1940 și este încă un standard pentru protejarea dinților astăzi.

Utilizarea turbinelor, frezelor a început o dată cu inventarea acestora, în anul 1957. De asemenea, deși laserele pot părea un instrument mai modern, acestea au fost de fapt folosite pentru prima dată în anii ’60 pentru tratarea bolilor gingivale. Cam în același timp, au fost dezvoltate obturațiile așa cum le cunoașteți astăzi – din rășină compozită.

Stomatologia a continuat să se extindă rapid de-a lungul secolului XX. Un număr din ce în ce mai mare de programe de absolvire au apărut specializate în diverse domenii, inclusiv radiologie orală, chirurgie maxilo-facială, patologie orală, pedodontie și protetică.

Stomatologia a parcurs un drum lung, iar pe zi ce trece, practici noi și inovative se dezvoltă pentru a ușura munca medicilor dentiști și a reduce disconfortul resimțit de unii pacienți.