Îngrijirea dinților la persoanele cu aparat dentar fix


Cunoașteți deja că menținerea unei igiene orale bune este importantă pentru dinții dumneavoastră, însă atunci când sunteți supus unui tratament ortodontic, este și mai critic.

Asta fiindcă în timp ce aparatele ortodontice sunt foarte eficiente în ceea ce privește corectarea dinților nealiniați, ele pot, de asemenea, captura particule alimentare cu ușurință. Menținerea dinților (și a aparatelor) curate este puțin mai dificlă, dar puteți realiza acest lucru cu răbdare și acordând atenția cuvenită îngrijirii pentru a evita eventualele probleme.

Este recomandat să alegeți o periuță de dinți care să poată curăța între elementele aplicate pe dinții dvs. și în jurul acestora. Medicii dentiști vă sfătuiesc să utilizați atât o periuță manuală sau electrică, cât și una interdentară pentru a vă putea curăța în spațiile mai puțin accesibile. Periuțele se vor uza mai rapid decât în mod obișnuit la persoanele cu aparate dentare, de aceea este important să fie schimbate la primele semne de uzură.

În timpul tratamentului ortodontic ar trebui să utilizați ața dentară cel puțin o dată pe zi. Deși este mai greu de realizat, există câteva produse speciale disponibile pentru purtătorii de aparate dentare. Astfel, curățarea va fi una eficientă, îndepărtând toate resturile alimentare acumulate. Ca o alternativă la ața dentară puteți utiliza un duș bucal, acesta fiind mai ușor de folosit, fiind recomandat persoanelor care nu au îndemânare în igienizarea cu ața dentară.

Folosirea apei de gură în mod regulat poate ajuta la eliminarea alimentelor și a plăcii bacteriene acumulate între dinți și aparat. În plus, clătirea ajută la reducerea inflamației gingiei și a obrajilor care poate apărea ca urmare a purtării aparatului dentar.

Dacă este posibil, este indicat să vă spălați pe dinți după fiecare masă. Odată ce aveți aparat dentar, este bine să aveți mereu la dvs. o periuță de dinți, astfel încât să vă puteți igieniza oricând. Dacă acest lucru nu este posibil, este bine, cel puțin, să clătiți energic gura cu apă, astfel încât mâncarea să nu rămână prinsă în brakeți și între dinți. De asemenea, trebuie să vă efectuați o curățare profesională la fiecare 6 luni.

Aparatele dentare fixe sunt folosite pentru a vă oferi un zâmbet mai frumos. Dar fără igiena orală adecvată, dinții dvs. pot deveni deteriorați și decolorați. În momentul în care alegeți să urmați un tratament ortodontic, trebuie să vă dați silința în a vă efectua o igienizare riguroasă a cavității bucale.

Complicatii

Unele dintre problemele majore asociate cu igiena slabă la persoanele cu aparat dentar sunt:

– Gingivita – Semnele gingivitei sunt gingiile umflate însoțite sau nu de sângerare. Această problemă este cauzată de placa care se acumulează în jurul liniei gingivale. Este prima etapă a bolii parodontale.

Probleme parodontale – Dacă gingivita nu este tratată, poate duce la parodontită. Semnele acestei probleme sunt infecția gingiilor și inflamația care se răspândește în osul și ligamentele care susțin dintele.

– Decalcificările- Acestea pot duce la apariția unor pete permanente care se pot forma în jurul brackeților. Periajul regulat și corect va ajuta la prevenirea decalcificării.