Cu toate că dinții copiilor sunt temporari, aceștia sunt, de asemenea, susceptibili la apariția cariilor dentare. Cei mai afectați dinți de caria de biberon sunt incisivii centrali superiori, însă oricare alt dinte poate fi predispus.
Cauze
Cauzele care provoacă aceste carii sunt datorate menținerii în contact, perioade lungi de timp, a dintilor bebelusului cu biberonul, suzeta sau chiar sânul mamei.
Pentru a linisti copilul se obisnuieste sa ii se dea biberonul sau suzeta inmuiata in ceva dulce sau pus la san inafara orelor de masa.
Această „menținere în contact” a suprafetei dintilor cu lichide bogate în zahăr pe perioade mari de timp este un factor favorizant aparitiei cariilor.
O dată cu afectarea dinților, copilul poate manifesta dureri, în plus, dacă dinții bebelușului nu se dezvoltă corect, copilul dumneavoastră poate dezvolta probleme în ceea ce privește mestecarea alimentelor sau poate avea probleme de vorbire. De asemenea, dinții permanenți pot crește strâmb sau pot cauza aglomerație dentară.
O igienă adecvată este indicată și copiilor, aceasta fiind efectuată de către părinți sau sub controlul atent al acestora pentru a se realiza un periaj eficient, iar la bebeluși se indică masarea gingiilor cu un tifon umed dupa fiecare masă.
Cum putem preveni apariția acestor carii :
După fiecare hrănire, ștergeți gingiile copilului dvs. cu un tampon de tifon curat sau umed.
Când dinții copilului dvs. apar, periați-i ușor cu o periuță de dinți de dimensiune mică sau cu manusi speciale (se gasesc in farmacii) care au aplicate pe degetul aratator niste bumbi sau mici peri pe care aplicat o cantitate mica de pastă de dinți cu fluor de concentratie maxima 500ppm. până la vârsta de 3 ani.
Între 3 și 6 ani, dimensiunea pastei de dinți folosite va fi de un bob de fasole.
Supravegheați periajul până când copilul dvs. este capabil să scuipe și să nu înghită pasta de dinți – de obicei nu înainte de a avea 6 sau 7 ani.
Puneți numai formulă, lapte sau lapte matern în sticle. Evitați umplerea sticlei cu lichide, cum ar fi zahăr cu apă, suc sau băuturi răcoritoare.
Bebelușii ar trebui să-și termine de băut biberoanele înainte de a merge la culcare.
Dacă copilul dumneavostră folosește suzeta, aceasta trebuie să fie mereu una curată. Nu ii lasati, sub nicio forma, sa doarma cu biberonul, cu suzeta sau cu sânul in gură.
Încurajează-ți copilul să bea dintr-o ceașcă.
Încurajați obiceiurilor alimentare sănătoase în familia dumnevoastră și limitați consumul de zahăr pe cât de mult posibil.
Petele albe de pe suprafața unui dinte sunt simptomele precoce ale cariilor dentare de biberon. În acest stadiu, tratamentul cu fluor poate fi utilizat pentru remineralizarea tuturor dinților.
Acesta este un tratament util în acest stadiu reversibil, contribuind la reconstrucția smalțului de suprafață.
De asemenea, medicul stomatolog poate recomanda suplimente cu fluor. În această etapă, puteți face, de asemenea, modificări în dieta bebelușului dvs. pentru a evita ca degradarea să progreseze. Aceste modificări ar putea include:
- Limitarea alimentelor acide
- Limitarea sucurilor, în special a sucurilor citrice
- Înlocuiți cu apa – sucul, formulă sau laptele din flaconul copilului tău
Dacă se observă avansarea cariei și modificarea culorii, tratamentele cu fluor nu vor mai fi eficiente. Printre simptomele unei degradări mai severe se numără:
- pete brune sau negre pe dinți
- hemoragii sau gingii umflate
- febră, iritabilitate, ceea ce ar putea indica infecția
- respirație urât mirositoare.
În aceste situații este important să vă prezentați cât mai rapid cu putință pentru un control la medicul stomatolog, care va alege un plan de tratament potrivit copilului dumneavoastră.