Masea de minte. Complicațiile erupției. Tratament 2


Denumirea știintifică pentru ”masea de minte”: ”Dens sapientiae” sau ”Dens serotinus”

masea de minteMolarul trei, cunoscut sub numele de masea de minte, este al treilea molar din fiecare cadran al dentiției umane, situat posterior, pe arcadă.

Începând cu vârsta de 8-10 ani se poate observa, pe radiografie,  prezența sau absența mugurilor măselelor de minte.

La 12 ani coroana este formată, iar la 17-18 ani, vârsta medie corespunzatoare erupției, o masea de minte are rădăcinile complet dezvoltate.

La vârsta de 25 de ani, 90% dintre molarii de minte, care au loc suficient pe arcada dentară, încep să erupă.

La unele persoane însă, aceștia apar mai târziu sau chiar deloc. Statisticile arată că 20-25% din populație nu prezintă mugurele acestui dinte. În general, un adult prezintă patru molari de minte, câte o masea de minte în fiecare cadran, însă sunt cazuri în care pot fi prezenți mai puțini sau chiar mai mulți (în acest caz, se numesc dinți supranumerari). 

În trecut, molarii de minte aveau rolul de a ajuta la masticația alimentelor foarte dure, astfel că predecesorii noștri aveau maxilarele mult mai dezvoltate și exista loc pe arcadă pentru toți dinții. Datorita modificării radicale a dietei umane, consumul alimentelor mult mai moi, maxilarele au început să se micșoreze, însă numarul  dinților pe arcada a ramas același.

Astfel că, o masea de minte, pentru că erupe ultima, daca nu are suficient loc pe arcadă, în încercarea de a-și crea spațiul necesar, modifică poziția pe arcadă a celorlalti dinți deja erupti, înghesuindu-i.

Uneori arcadele nu sunt suficient de spațioase pentru că molarii de minte să erupă, ei rămân în os, numindu-se molar înclus. În același timp, el poate să găsească doar un mic spațiu în care să erupă partial, și rămâne semi-inclus.

Datorită lipsei de spațiu, o masea de minte produce în majoritatea cazurilor, dureri, infecții, lezarea celorlalti dinți de pe arcada, sau poate fi asimptomatica, producand însă modificarea poziției pe arcadă a celorlalți dinți prezenți, ducând, în special, la rotarea, malpoziția și înghesuirea grupului frontal.

Noi considerăm că molarii de minte ar trebui extrași atunci când aceștia sunt incluși sau semi-incluși pe arcadă pentru a evita posibilitatea apariției complicațiilor (chisturi, tumori, lezarea unitatilor dentare adiacente, etc.) Motivele pentru care recomandăm extracția molarului de minte:

 • Dacă o masea de minte prezintă simptomatologie dureroasă, dacă se infectează, dacă este cariata, poziția ei posterioara îngreunează posibilitațile de tratament, extracția este varianta recomandată.
 • O masea de minte semi-erupta prezintă un mai mare risc de infecție și de cariere în decursul timpului, de aceea, de cele mai multe ori, este indicată extracția acesteia.
 • Molarii incluși prezintă adeseori risc foarte mare de a dezvola patologii precum tumori, chisturi, pot provoca eroziunea dinților adiacenți, de aceea este bine să se prevină aceste patologii prin extracție.
 • Din punct de vedere ortodontic, dacă maseaua de minte interferează cu planul de tratament ortodontic, împiedicând finalizarea cu succes a acestuia, se recomandă extracția celui de-al treilea molar.

Dacă, totuși, se decide păstrarea molarilor de minte incluși, asimptomatici, se recomandă:

  • Verificarea radiografica periodică (la 3-4 ani) a evoluției molarului, pentru a descoperi, din timp, posibilitatea apariției complicațiilor enumerate mai sus.
  • Simptomatologia dureroasă poate apărea cu mult timp după instalarea unei probleme, astfel că la momentul apariției ei deja există daune semnificative, ce pot fi ireversibile.

 

masea de minte

extractia molarului de minte inclus

 •  

 

 

 

 

 

 

# masea de minte


2 gânduri despre “Masea de minte. Complicațiile erupției. Tratament

 • Alexandra Negoita

  Il recomand cu drag si cu incredere cu Dr. Dan Aristide. Mi-a extras 2 molari de minte si mai urmeaza unul. Are o mana foarte usoara, multa rabdare (cu fricosii ca mine) si lucreaza cu grija si atentie. Am si 4 plombe foarte bine lucrate. Multumesc pentru tot! Ne revedem in 2 saptamani! 🙂

Comentariile sunt închise.