Masea de minte. Complicațiile erupției. Tratament 2


masea de minteDenumirea știintifică pentru ”masea de minte”: ”Dens sapientiae” sau ”Dens serotinus”

Molarul trei, cunoscut sub numele de masea de minte, este al treilea molar din fiecare cadran al dentiției umane, situat posterior, pe arcadă.

Începând cu vârsta de 8-10 ani se poate observa, pe radiografie, prezența sau absența mugurilor măselelor de minte.

La 12 ani coroana este formată, iar la 17-18 ani, vârsta medie corespunzatoare erupției, o masea de minte are rădăcinile complet dezvoltate.

La vârsta de 25 de ani, 90% dintre molarii de minte, care au loc suficient pe arcada dentară, încep să erupă.

La unele persoane însă, aceștia apar mai târziu sau chiar deloc. Statisticile arată că 20-25% din populație nu prezintă mugurele acestui dinte. În general, un adult prezintă patru molari de minte, câte o masea de minte în fiecare cadran, însă sunt cazuri în care pot fi prezenți mai puțini sau chiar mai mulți (în acest caz, se numesc dinți supranumerari).

În trecut, molarii de minte aveau rolul de a ajuta la masticația alimentelor foarte dure, astfel că predecesorii noștri aveau maxilarele mult mai dezvoltate și exista loc pe arcadă pentru toți dinții. Datorita modificării radicale a dietei umane, consumul alimentelor mult mai moi, maxilarele au început să se micșoreze, însă numarul dinților pe arcada a ramas același.

Astfel că, o masea de minte, pentru că erupe ultima, daca nu are suficient loc pe arcadă, în încercarea de a-și crea spațiul necesar, modifică poziția pe arcadă a celorlalti dinți deja erupti, înghesuindu-i.

Uneori arcadele nu sunt suficient de spațioase pentru că molarii de minte să erupă, ei rămân în os, numindu-se molar înclus. În același timp, el poate să găsească doar un mic spațiu în care să erupă partial, și rămâne semi-inclus.

Datorită lipsei de spațiu, o masea de minte produce în majoritatea cazurilor, dureri, infecții, lezarea celorlalti dinți de pe arcada, sau poate fi asimptomatica, producand însă modificarea poziției pe arcadă a celorlalți dinți prezenți, ducând, în special, la rotarea, malpoziția și înghesuirea grupului frontal.

Noi considerăm că molarii de minte ar trebui extrași atunci când aceștia sunt incluși sau semi-incluși pe arcadă pentru a evita posibilitatea apariției complicațiilor (chisturi, tumori, lezarea unitatilor dentare adiacente, etc.)

Motivele pentru care recomandăm extracția molarului de minte:

 • Dacă o masea de minte prezintă simptomatologie dureroasă, dacă se infectează, dacă este cariata, poziția ei posterioara îngreunează posibilitațile de tratament, extracția este varianta recomandată.

 • O masea de minte semi-erupta prezintă un mai mare risc de infecție și de cariere în decursul timpului, de aceea, de cele mai multe ori, este indicată extracția acesteia.

 • Molarii incluși prezintă adeseori risc foarte mare de a dezvola patologii precum tumori, chisturi, pot provoca eroziunea dinților adiacenți, de aceea este bine să se prevină aceste patologii prin extracție.

 • Din punct de vedere ortodontic, dacă maseaua de minte interferează cu planul de tratament ortodontic, împiedicând finalizarea cu succes a acestuia, se recomandă extracția celui de-al treilea molar.

Dacă, totuși, se decide păstrarea molarilor de minte incluși, asimptomatici, se recomandă:

  • Verificarea radiografica periodică (la 3-4 ani) a evoluției molarului, pentru a descoperi, din timp, posibilitatea apariției complicațiilor enumerate mai sus.

  • Simptomatologia dureroasă poate apărea cu mult timp după instalarea unei probleme, astfel că la momentul apariției ei deja există daune semnificative, ce pot fi ireversibile.

Maseaua de minte, cunoscută și sub denumirea de dinte de minte sau al treilea molar, este un tip de dinte care erup în mod obișnuit în jurul vârstei adolescenței sau la începutul vârstei adulte.

Cu toate acestea, erupția maselei de minte poate fi însoțită de complicații și disconfort, necesitând adesea tratament și monitorizare atentă de către medicul dentist.

Vom explora în acest articol complicațiile asociate cu erupția maselei de minte și opțiunile de tratament disponibile.

Complicații ale erupției maselei de minte

 1. Durere și inflamație: Erupția maselei de minte poate fi dureroasă și poate provoca inflamații ale țesuturilor din jurul acesteia. Această durere poate fi intensificată în cazul în care maseaua de minte este blocată parțial sau complet în os sau țesuturi moi.

 2. Pericoronarită: Aceasta este o inflamație a țesuturilor moi care acoperă parțial maseaua de minte erupționată. Poate provoca durere intensă, umflături, dificultăți la înghițire și deglutiție, și poate fi însoțită de febră.

 3. Infectii: Dacă maseaua de minte nu are suficient spațiu pentru a erupa corect, aceasta poate deveni un loc predispus pentru acumularea de bacterii și infecții. Aceste infecții pot afecta gingiile (gingivită) sau chiar structurile osoase din jur (osteită).

 4. Leziuni ale danturii adiacente: Poziționarea incorectă a maselei de minte poate exercita presiune asupra danturii adiacente, provocând leziuni sau deformări ale acestora.

 5. Formarea de chisturi și tumori: Uneori, maseaua de minte inclusă poate duce la formarea de chisturi sau tumori în osul maxilar sau mandibular.

 6. Caria dentară: Datorită dificultății de igienizare a maselei de minte, aceasta poate fi predispusă la carii dentare și infecții ale țesutului pulpar.

Tratamentul maselei de minte

 1. Monitorizarea și evaluarea: Medicul dentist va monitoriza dezvoltarea maselei de minte și va evalua dacă există spațiu suficient în cavitatea bucală pentru erupția corectă a dintelui. Radiografiile pot fi utile în acest sens.

 2. Extracția: Dacă maseaua de minte este inclusă sau provoacă complicații, medicul dentist poate recomanda extracția acesteia. Extracția poate fi efectuată sub anestezie locală sau generală, în funcție de complexitatea cazului.

 3. Tratamentul infecțiilor: În cazul în care maseaua de minte a cauzat infecții, tratamentul poate implica administrarea de antibiotice și drenajul infecției.

 4. Allevierea durerii și a inflamației: Pentru a controla durerea și inflamația asociate cu erupția maselei de minte, medicul dentist poate recomanda medicamente antiinflamatoare sau analgezice.

 5. Igienă orală riguroasă: Este important să mențineți o igienă orală riguroasă pentru a preveni cariile dentare și infecțiile în zona maselei de minte. Periajul și folosirea aței dentare sunt esențiale.

 6. Chirurgie orală: În cazurile complexe sau când maseaua de minte este inclusă profund în os, poate fi necesară o intervenție chirurgicală mai extinsă pentru a extrage dinteul în siguranță și pentru a preveni complicațiile viitoare.

Întrebari si raspunsuri frecvente

1. Ce este o carie dentară?

 • Caria dentară este o deteriorare progresivă a dintelui cauzată de acizi produși de bacteriile din gură. Acești acizi erodează smalțul și dentina dintelui, creând o cavitate sau o gaură în dinte.

2. Cum pot preveni cariile dentare?

 • Pentru a preveni cariile dentare, este important să se adopte o igienă orală bună, inclusiv periajul regulat al dinților de cel puțin două ori pe zi, folosirea aței dentare, limitarea consumului de zahăr și vizite regulate la medicul dentist pentru controale și curățiri profesionale.

3. Cum se tratează o durere de dinți?

 • Tratamentul pentru durerea de dinți depinde de cauza acesteia. Poate include utilizarea de analgezice, antibiotice pentru tratarea infecțiilor, remedii pentru reducerea inflamației și, în cazurile severe, intervenții dentare precum extracția dintelui sau un tratament de canal.

4. Ce este un tratament de canal?

 • Tratamentul de canal este o procedură efectuată pentru a salva un dinte grav afectat de carii profunde sau infecții. Se îndepărtează nervul și țesutul moale infectat din interiorul dintelui, iar spațiul rezultat este umplut și sigilat pentru a preveni recurența infecției.

5. Cum se pot albi dinții acasă?

 • Există mai multe opțiuni de albire a dinților la domiciliu, inclusiv utilizarea de benzi de albire a dinților, geluri sau pastă de dinți albă. Este important să urmați instrucțiunile producătorului și să nu exagerați, pentru a evita sensibilitatea dinților sau alte probleme.

6. Cât de des ar trebui să fac controale dentare?

 • Se recomandă ca adulții să facă controale dentare de cel puțin două ori pe an. Aceste vizite regulate ajută la depistarea precoce a problemelor dentare și la menținerea sănătății orale.

7. Ce este un implant dentar?

 • Un implant dentar este o structură de titan inserată în osul maxilar sau mandibular pentru a înlocui un dinte pierdut. Pe implant este montată o coroană dentară, oferind o soluție durabilă și estetică pentru înlocuirea dinților lipsă.

Acestea sunt câteva întrebări și răspunsuri frecvente legate de igiena orală și sănătatea dentară.

Dacă aveți alte întrebări sau neclarități, nu ezitați să le adresați medicului dumneavoastră dentist.

În concluzie, maseaua de minte poate fi asociată cu diverse complicații în timpul erupției.

Este important să consultați un medic dentist pentru o evaluare și un plan de tratament adecvat.

Igienă orală riguroasă și monitorizarea constantă a evoluției maselei de minte pot contribui la menținerea sănătății danturii și a țesuturilor orale.

În concluzie, maseaua de minte poate fi asociată cu diverse complicații în timpul erupției.

Este important să consultați un medic dentist pentru o evaluare și un plan de tratament adecvat.

Igienă orală riguroasă și monitorizarea constantă a evoluției maselei de minte pot contribui la menținerea sănătății danturii și a țesuturilor orale.


2 gânduri despre “Masea de minte. Complicațiile erupției. Tratament

 • Alexandra Negoita

  Il recomand cu drag si cu incredere cu Dr. Dan Aristide. Mi-a extras 2 molari de minte si mai urmeaza unul. Are o mana foarte usoara, multa rabdare (cu fricosii ca mine) si lucreaza cu grija si atentie. Am si 4 plombe foarte bine lucrate. Multumesc pentru tot! Ne revedem in 2 saptamani! 🙂

Comentariile sunt închise.