Radiografia dentară la copii


Radiografiile dentare sunt unele dintre cele mai importante instrumente pe care medicii stomatologi le au la îndemână pentru a urmări modul în care se dezvoltă dinții copiilor și pentru a căuta semne de degradare sau alte boli.

Cariile pot fi detectate pe o radiografie și, deoarece copiii trebuie monitorizați cu atenție pentru a preîntâmpina complicațiile care pot apărea, radiografiile regulate sunt o parte esențială a îngrijirii dentare a fiecărui copil.

Administrate corespunzător, radiografiile dentare sunt printre cele mai sigure dintre toate radiografiile. Medicul dentist vă va sfătui întotdeauna să alegeți variantele cele mai sigure și benefice pentru copilul dumneavoastră.

Înainte ca medicul stomatolog să recomande o radiografie dentară, aceștia revizuiesc istoricul sănătății copilului dumneavoastră și finalizează un examen clinic. Există o mulțime de zone ale cavității orale a copilului dvs. care nu pot fi vizualizate în timpul unei examinări, cum ar fi subgingival sau în interiorul dinților.

O radiografie dentară este benefică pentru a observa dacă dinții copilului prezintă anumite probleme, precum:

  • anomalii dentare
  • carii interdentare
  • evaluarea tratamentului endodontic realizat anterior
  • cauza inflamațiilor orale
  • leziuni dentare apărute ca urmare a unor traumatisme
  • pierdere osoasă

De asemenea, se poate determina dacă dinții permanenți sunt toți prezenți sub cei temporari și dacă există dinți ectopici sau care ar putea erupe într-o poziție incorectă.

Din moment ce razele X expun copiii la radiații, mulți părinți sunt îngrijorați de riscul unor afecțiuni precum cancerul. Totuși, cantitatea de radiații primite în timpul unei radiografii dentare este extrem de mică. Echipamentul cu raze X de astăzi permite specialiștilor să concentreze razele pe zona de interes pentru a reduce expunerea la radiații. Echipamentele de protecție, cum ar fi șorțurile și scuturile pentru corp din plumb, vă protejează copilul în timpul procedurii. Deoarece copiii cu risc scăzut de apariție a cariilor dentare nu au nevoie de radiografii la fel de des, practicarea unei igiene orale bune la domiciliu poate ajuta la minimizarea nevoii de raze X.

Cele mai utilizate tipuri de radiografii dentare sunt:

Radiografiile bite-wing sunt de obicei indicate pentru a evalua zonele dinților care nu pot fi observate de către medicul dentist. Se va examina prezența sau nu a cariilor dentare proximale, fisurile dentare sau anumite leziuni traumatice, precum și aprecierea leziunilor osoase în parodontopatiile marginale.

Radiografiile retroalveolare sunt un instrument important care permite dentistului copilului dumneavoastră să evalueze un singur dinte (în unele cazuri mai mulți dinți) și structurile înconjurătoare acelui dinte – cum ar fi rădăcina și osul maxilarului de susținere cunoscut sub numele de os alveolar. Acest tip de radiografie dentară poate fi recomandat copilului dumneavoastră dacă este necesar să verificați dacă există carii extinse, abcese dentare, boli ale gingiilor sau pierderi osoase.

Când erup primii molari permanenți ai unui copil, de obicei în jurul vârstei de șase ani, medicii stomatologi pot recomanda o radiografie panoramică. Aceasta presupune radiografierea întregii cavități orale, fiind indicate pentru urmărirea dezvoltării dinților și celorlalte structuri orale ale copilului. Timpul de expunere la această radiografie este puțin mai mare, iar copilul trebuie să stea nemișcat pentru ca aceasta să fie corect realizată.