Gingivita la copii


Copiii și adolescenții sunt diagnosticați frecvent cu gingivită, în special în perioada pubertății. Boala parodontală, o formă severă a bolii gingivale care distruge gingiile și structura de susținere a dinților, apare mai puțin la copii decât la adulți.

Gingivita este cea mai ușoară formă de boală a gingiilor care se caracterizează prin inflamația țesuturilor gingivale, fără pierderea de atașament sau os. Copiii sunt mai predispuși să dezvolte gingivită decât bolile parodontale.

Boala gingiilor este de obicei cauzată de o acumulare de placă, un strat invizibil la început, care se formează în mod natural pe dinți și gingii. Placa conține bacterii, care produc toxine care irită și dăunează gingiilor.

Anumite lucruri pot face o persoană mai probabilă să dezvolte o gingivită. Unii pot moșteni această tendință de la părinții lor. Gustările pe care le consumă unii copii, de asemenea, îi pot pune în pericol de a dezvolta boala gingiilor – mai ales dacă nu se periază pe dinți după o masă cu băuturi acidulate și dulciuri.

Dacă copilul dvs. poartă aparat dentar, placa dentară se poate acumula mai rapid, de aceea este necesară o igienă riguroasă la acești pacienți. În plus, unele afecțiuni medicale (inclusiv diabetul și sindromul Down) și anumite medicamente cresc riscul de apariție a bolilor gingivale.

Un număr redus de ore de somn, precum și stresul pot influența sănătatea gingiilor. Fetele au un risc mai mare de apariție a acesteia față de băieți. Creșterea hormonilor sexuali feminini în timpul pubertății poate face ca gingiile fetelor să fie mai sensibile la iritații.

Diagnosticul precoce este important pentru succesul tratamentului în bolilor parodontale. Prin urmare, este important ca copiii să primească o examinare parodontală completă ca parte a vizitelor lor stomatologice de rutină. Fiți conștienți că, dacă copilul dvs. are o formă avansată de boală parodontală, acesta poate fi un semn precoce al bolii sistemice. O evaluare medicală generală trebuie luată în considerare pentru copiii care prezintă parodontită severă, mai ales dacă pare rezistentă la terapie.

Gura uscată poate provoca sângerare a gingiilor din dreptul dinților superiori. Copiii cu pasaje nazale blocate sau care respiră pe gură în timp ce dorm, pot dezvolta o formă de xerostomie și gingii predispuse la sângerare.

Cel mai important pas preventiv împotriva bolii parodontale este stabilirea unor obiceiuri legate sănătatea orală cu copilul dumneavoastră. Există pași de prevenire de bază pentru a vă ajuta copilul să mențină o sănătate orală bună:

  • Stabiliți timpuriu bune obiceiuri de igienă dentară. Este important curățarea dinților încă de la prima erupție. De la vârsta de 1 an puteți începe a utiliza pasta de dinți special creată pentru aceștia.
  • Fiți un model pentru copilul dvs., practicând voi înșivă obiceiuri bune de igienă dentară.
  • Programați vizite dentare periodice pentru controale de familie, evaluări parodontale și curățări.
  • Verificați cavitatea orală a copilului dvs. pentru semne de boală parodontală, inclusiv gingii care sângerează, gingii imflamate și roșii, gingii care se retrag și respirație urât mirositoare.

Toate aceste măsuri ar trebui să reducă inflamația gingiilor și să prevină reapariția ei ulterioară.