Dintele devital
Dinții sunt compuși dintr-o combinație de țesuturi dure și moi. Este greu să ne gândim la dinți ca fiind vii, însă aceștia prezintă nervi și vase de sânge care hrănesc dintele și-l mențin vital.
Când nervii din pulpa dintelui, care este stratul interior, se deteriorează, cum ar fi printr-un traumatism sau carii, ei se pot necroza, ceea ce poate duce la apariția unei infecții. Un dinte devital trebuie tratat cât mai curând posibil pentru a nu influența negativ țesuturile de susținere și dinții vecini.
Un dinte fără vitalitate este un dinte care nu mai primește un aport sangvin. Pentru multe persoane, decolorarea poate fi unul dintre primele semne ale unui dinte pe moarte. Dinții sănătoși au de obicei o nuanță de alb, deși culoarea poate varia în funcție de dietă și igiena orală. De exemplu, dacă consumați în mod regulat alimente care colorează, cum ar fi cafea, afine sau vin roșu, zâmbetul dvs. poate avea nuanțe de galben deschis.
Un dinte devital poate fi colorat în galben, maro deschis, gri sau chiar negru. Decolorarea va crește în timp, pe măsură ce dintele continuă să se descompună și nervul moare.
Durerea este un alt posibil simptom. Unii oameni nu simt nici o durere, iar alții simt dureri ușoare sau chiar dureri intense. Aceasta este adesea cauzată de nervul în curs de devitalizare sau de apariția unei posibile infecții. Alte semne de infecție pot include:
Halenă (respirație urât mirositoare)
Gust neplăcut
Marginea gingivală care înconjoară dintele este tumefiată
Principalele cauze care duc la necrozarea nervului sunt cariile dentare și traumatismele. Dacă cariile superficiale sunt lăsate netratate acestea avansează prin smalț și dentină, până ajung la camera pulpară pe care o invadează cu bacterii, ceea ce duce la mortificarea pulpară. Pulpa sănătoasă va avea un răspuns inflamator la bacterii pentru a încerca să combată infecția. Presiunea din interiorul pulpei va crește, întrerupând aportul de sânge. Tot acest proces poate provoca dureri intense, ceea ce va îndruma pacientul către medicul dentist.
Odată diagnosticat printr-o radiografie dentară, medicul stomatolog vă va recomanda unul dintre cele două alternative – extracție sau tratament endodontic.
Extracția dinților este recomandată ca ultimă soluție și se face numai dacă medicul dentist nu poate trata dintele afectat. Din acest motiv, diagnosticarea și tratamentul precoce sunt esențiale. Aceasta este o procedură relativ simplă, ieftină și nedureroasă. După îndepărtarea dintelui, medicul dentist îl poate înlocui cu un implant sau o punte dentară.
Tratamentul endodontic este o procedură care are ca scop eliminarea oricărei infecții de la nivelul canalelor radiculare ale dintelui. Este o procedură lungă și este posibil ca pacientul să fie nevoit să viziteze medicul dentist de mai multe ori pentru ca tratamentul să fie complet.
Un dinte devital poate fi funcțional după tratament, dar are o rezistență mai scăzută, de aceea, de cele mai multe ori se protejează cu o coroană dentară.
Cea mai bună modalitate de prevenire a cariilor dentare este menținerea unei rutine sănătoase de igienă orală – prin periajul regulat, utilizarea pastelor de dinți cu fluor, folosirea aței dentare și vizita regulată la medicului dentist.