Atriția dentară este un tip de uzură a dinților cauzată de contactul dintre dinții mandibulari și cei maxilari, care duce la pierderea țesutului dur al dinților, începând de obicei de pe suprafețele incizale sau ocluzale.
Uzura dinților este un proces fiziologic și este frecvent întâlnită ca o parte normală a îmbătrânirii. Uzura avansată și excesivă, precum și pierderea smalțului dinților pot fi definite ca de natură patologică, necesitând intervenția unui medic stomatolog.
Uzura patologică a suprafeței dintelui poate fi cauzată de bruxism, care repezintă frecarea dinților involuntar, cu o etiologie multifactorială. Dacă atriția este severă, smalțul poate fi uzat complet lăsând expusă dentina subiacentă, ceea ce duce la un risc crescut de carii dentare și hipersensibilitate dentinară.
Cel mai bine este să se identifice atitudinea patologică într-o etapă timpurie pentru a preveni pierderea structurii dintelui, deoarece smalțul nu se regenerează.
În plus față de predispoziția apariției cariilor dentare și sensibilitatea dentară crescută, simptomele și semnele de atritie dentară mai pot include:
- Gingii dureroase sau inflamate
- Pierderea structurii dinților, inclusiv aplatizarea sau subțierea dinților
- O creștere a durerii dentare datorită pierderii stratului de smalț
- Deteriorarea sau eșecul tratamentelor dentare anterioare
- Ca urmare a pierderii smalțului și a expunerii stratului de dentină are loc decolorarea dinților.
Pentru a gestiona afecțiunea, este important ca aceasta să fie diagnosticată mai întâi, descriindu-se tipul de pierdere a țesuturilor dure dentare suferită, precum și severitatea și localizarea acesteia.
Diagnosticul precoce este esențial pentru a se asigura că uzura dinților nu a progresat dincolo de punctul în care poate fi restaurată. Este necesară o examinare amănunțită, deoarece ar putea da explicații asupra etiologiei.
Profilaxie
- Reducerea aportului de băuturi și sucuri carbogazoase cu un nivel foarte ridicat de aciditate poate influența eroziunea dentară, care nu se va mai manifesta violent
- Perierea dinților trebuie evitată imediat după consumarea băuturilor acide și a meselor timp de aproximativ 20 de minute.
Acidul prezent în aceste băuturi duce la sensibilitatea smalțul dinților, ceea ce îl va face susceptibil de deteriorarea provocată de perierea imediată - Periajul nu trebuie realizat cu forță sau violent, iar acțiunile viguroase de spălare orizontală, împreună cu utilizarea unei periuțe de dinți cu perii de o duritate mare pot duce la o deteriorare a smalțului dinților
- Dinții nu trebuie folosiți ca instrumente pentru a ține sau prinde obiecte
- Trebuie evitată utilizarea pe termen lung a bijuteriilor pentru limbă și a piercingului bucal
- Diferite tipuri de pastă dedinți prezintă niveluri variate de abrazivitate; în timp ce particulele abrazive ajută la îndepărtarea petelor, pot contribui, însă, și la uzura dinților.
- Persoanele care sunt preocupate de prevenția atriției dentare ar trebui să caute o pastă de dinți cu fluor mai puțin abrazivă. Fluorura din pasta de dinți ajută, de asemenea, la combaterea uzurii dinților.
Tratament
Există multe opțiuni de tratament care pot ajuta la prevenirea atriției dentare, inclusiv:
- Gutiere pentru protecția dinților pe timp de noapte
- Reconstrucția dinților cu materiale compozite
- Coroanele dentare sunt adesea utilizate pentru a proteja dinții cu o atriție mare
- Tratamentul ortodontic