Cum afectează cafeaua dinții?


 
Cum afectează cafeaua dinții?

Pe lângă beneficiile pe care le poate oferi cafeaua, consumul acesteia exagerat poate afecta structurile dure dentare.

De asemenea, cafeaua crește riscul apariției cariilor dentare și a halitozei datorită mirosului puternic și a felului în care aceasta crește numărul bacteriilor din cavitatea orală. Adăugarea zahărului în cafea intensifică potențialul cariogen al acesteia prin creșterea acidității.

Efectul cel mai evident pe care cafeaua îl poate da este decolorarea dinților. Aceasta se manifestă prin apariția unor pete maro, negre sau uneori pete albe sau galbene la nivelul suprafețelor dinților.

Tipuri de decolorări:

Extrinsecă – acest tip de decolorare afectează doar smalțul și se datorează consumului anumitor alimente și băuturi, precum: vinul, cafeaua, ceaiul, cola. De asemenea, și fumatul duce la apariția petelor extrinseci.

Intrinsecă – apare prin afectarea stratului intern al dintelui, dentina. Acestă decolorare poate avea mai multe cauze ale apariției, de la expunerea exagerată la fluor pe perioada copilăriei, la folosirea tetraciclinei de către gravidă și până la anumite boli genetice, precum dentinogenesis imperfecta.

Cauzate de înaintarea în vârstă – se manifestă prin subțierea stratului de smalț și îngălbenirea naturală a dentinei.

Cafeaua decolorează dinții din cauza unui ingredient numit tanin. Taninul este un tip de polifenol care se descompune în apă. Acesta se poate găsi și în alte băuturi precum vinul sau ceaiul.

Cafeaua favorizează producerea de acid de către bacteriile orale, ceea ce duce la eroziunea smalțului. Smalțul este alcătuit din minerale, în principal hidroxiapatită, și servește drept strat protector al dinților. Acest strat este, de asemenea, parțial responsabil pentru culoarea dinților.

Reflexia luminii la nivelul suprafeței dinților împreună cu culoarea dentinei ce se găsește în stratul profund al smalțului dau culoarea dinților. Smalțul gros poate acoperi culoarea galben-maronie a dentinei.

Însă când smalțul se subțiază, dentina va fi mai vizibilă, ducând la schimbarea culorii dinților, aceștia devenind mai galbeni.

Pentru a evita aceste decolorări cauzate de cafea, trebuie încercat a se reduce consumul acesteia pe cât de mult posibil.

De asemenea, se poate folosi un pai pentru a reduce contactul lichdului cu suprafața dinților. Este important să se evite perierea dinților imediat după consumul cafelei, fiind recomandat a se realiza după un interval de 30 de minute de la terminarea băuturii. În acest fel acidul format de bacteriile de la nivelul cavității orale va avea timp pentru a reveni la valorile normale.

În schimb, se permite clătirea cu apă după cafea, iar pentru a limita decolorarea se pot consuma, pe parcusul zilei, legume și fructe care prezintă un efect de curățare, precum: morcovii, merele, etc.

Există și un avantaj al consumului de cafea asupra sănătății dinților. Aceasta conține anumiți polifenoli care ajută la menținerea dinților sănătoși și puternici prin descompunerea bacteriilor care produc placa dentară.

Cafelele care sunt bogate în cofeină vor fi bogate și în polifenoli. Pentru a vă bucura de acest beneficiu, trebuie să beți cafeaua neagră, fără îndulcitori, lapte sau frișcă.

Tratamentul pentru eliminarea petelor cauzate de cafea este albirea dentară. Aceasta se poate realiza în cabinetele de medicină dentară, la îndrumarea medicului dumneavostră, care vă poate oferi cele mai bune soluții pentru a avea din nou un zâmbet alb și strălucitor.