Cauzele îngălbenirii dinților


Cauzele îngălbenirii dinților

Dinții albi sunt adesea considerați un semn al frumuseții și mulți cred că zâmbetul unui om reprezintă un factor decisiv în statutul său social.

Multe lucruri pot afecta culoarea dinților, transformând-o într-o nuanță galbenă, ce poate face ca unii oameni să se simtă rușinați de aspectul lor, ezitând să mai zâmbească pierzandu-și astfel, treptat, încrederea in sine.

Unele persoane se nasc cu dinți care par mai galbeni sau mai albi datorită grosimii smalțului. Smalțul este semi-translucid, astfel încât, dacă este subțire, culoarea naturală gălbuie a dentinei (țesut dens care se află sub smalț) va fi cea care se va observa. Din păcate, nu există nicio modalitate de a crește grosimea smalțului, dar se poate preveni subțierea acestuia.

Alimentele și băuturile de culoare închisă, inclusiv vinul roșu, cola, ciocolata, oțetul balsamic și anumite sosuri – cum ar fi sosul de soia, sosul de spaghete și curry, pot să decoloreze dinții. Chiar și unele fructe și legume – cum ar fi strugurii, afinele, cireșele, sfecla și rodiile au potențialul de a păta dinții. Aceste alimente sunt bogate în cromogeni, substanțe producătoare de pigmenți care se pot lipi de smalțul dinților.

Aciditatea unor alimente și băuturi poate favoriza colorarea prin erodarea smalțului, ușurând astfel atașarea pigmenților pe dinți. Tanin, un compus amar găsit în vin și în ceai, ajută cromogenii să se atașeze de smalțul dintelui, ducând în cele din urmă la apariția petelor.

O altă cauză care duce la îngălbenirea dinților este fumatul, precum și mestecatul tutunului. Aceste obiceiuri vicioase vă pot afecta culoarea dinților, ducând la apariția unor pete inestetice pe suprafața lor.

Periajul necorespunzător și neutilizarea aței dentare sau a irigatorului bucal pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a substanțelor producătoare de pete poate provoca decolorarea dinților.

Neglijarea îngrijirii dinților dumnevostră poate permite, de asemenea, acumularea de acid, care poate duce la subțierea smalțul, permițând dentinei mai gălbuie să iasă în evidență. De aceea, igiena dumeavostră orală este foarte importantă, prin aceasta ajutând dinții să fie cât mai albi și mai sănătoși. Efectuați un periaj regulat cu o pastă de dinți pe bază de fluor și vizitați medicul dentist o data la cel puțin 6 luni.

Un număr de medicamente uzuale utilizate pentru combaterea bolilor pot provoca, de asemenea, decolorarea dinților.

De exemplu, antibioticele tetraciclină și doxiciclină sunt cunoscute pentru că pot decolora dinții atunci când ajung in organismul copiilor in curs de dezvoltare.

Minociclina, un derivat al tetraciclinei, adesea prescrisă împotriva acneei, poate provoca, de asemenea, colorarea dinților.

Antihistaminicele, medicamentele antipsihotice și medicamentele pentru tensiunea arterială, precum si chimioterapia și radiațiile la nivelul capului și gâtului pot duce la apariția petelor pe suprafața dinților.

Cea mai bună metodă pentru a prevenii îngalbenirea dinților este acordarea atenției la ceea ce mâncați și beți, pe lângă evitarea fumatului.

În plus, este necesar sa aveți o bună igienă dentară, efectuând un periaj corect, de 2 ori pe zi.

De asemenea, este util să vă clatiți gura după consumarea alimentelor ce ar putea păta, dacă periajul nu este posibil.

Dacă culoarea dinților dumneavostră nu este cea dorită, există numeroase tratamente care se pot efectua în cabinetul dentar, oferindu-vă un zâmbet alb și strălucitor.