Decolorarea dinților temporari
Primii dinți ai copilului erup în jurul vârstei de 6 luni, iar din acel moment, aceștia pot fi susceptibili la orice fel de decolarea sau afecțiune carioasă. Dinții temporari sunt mai albi decât cei permanenți, iar schimbarea culorii unuia dintre dinți poate fi evidentă și ar trebui să-i pună semne de întrebare părintelui, care trebuie să se adreseze medicului stomatolog pediatru.
Cauze
Motivele din spatele decolorării dinților poate varia de la un copil la altul, iar printre cele mai frecvente se numără:
Apariția cariilor precoce
Obiceiurile necorespunzătoare de igienă dentară pot duce la formarea plăcii dentare și îngălbenirea dinților. Părinții ar trebui să șteargă gingiile bebelușului cu o cârpă moale și să spele pe dinții copilului imediat ce aceștia au erupt pentru a asigura dezvoltarea unor dinți sănătoși. Urmați o rutină bună de îngrijire orală pentru copilul mic și învățați-l să se perieze și să folosească ața dentară de la o vârstă fragedă pentru a evita apariția timpurie a cariilor dentare.
Consumul excesiv de băuturi carbogazoase și suc de fructe
Dinții de lapte colorați sunt adesea rezultatul a prea multor băuturi îndulcite sau din acidul aflat în băuturile carbogazoase despre care se știe că provoacă deteriorarea dinților. Coloranții din cola, sucurile de afine și struguri pot duce la apariția unor pete la nivelul suprafeței smalțului. Părinții ar trebui să evite să le ofere copiilor sucuri îndulcite și nu ar trebui să pună niciodată bebelușii în pat cu sticle pline cu băuturi, care pot acționa la nivelul incisivilor și duce la apariția cariilor.
Medicamentele
Este posibil ca copilul dumneavoastră să aibă pete pe dinți din cauza utilizării prelungite a antibioticelor și antihistaminicelor. Antibioticele determină calcificarea dinților, ducând la îngălbenirea lor. Anumite suplimente precum fierul lichid sau chiar fierul din multivitamine pot provoca, de asemenea, pete maronii pe dinții copilului. Există unele medicamente care pot preveni producția normală de salivă, ceea ce poate duce la acumularea plăcii dentare. Din fericire, astfel de pete de suprafață pot fi îndepărtate de către un medic dentist. Un copil a cărui mamă a trebuit să ia anumite antibiotice, cum ar fi tetraciclina, în timpul sarcinii, poate avea o afectarea majoră a dinților.
Boli sau infecții
Uneori, o schimbare a culorii dinților poate fi adesea rezultatul unor boli mai grave, cum ar fi infecții recurente, icter sau boli de inimă. Chiar și bolile de sânge sau ficat pot păta dinții pe o perioadă lungă de timp.
Traumatisme
Leziunile traumatice ale dintelui pot duce la afectarea nervilor și vaselor de sânge responsabile de vitalitatea acestuia, astfel, în timp, nuanța lui poate deveni gri.
Consumul excesiv de fluor
Fluorul excesiv din apa de la robinet sau pasta de dinți cauzează adesea pete maronii sau dungi albe pe suprafața dinților.
Tratamentul acestor decolorații este simptomatic, în funcție de cauza apariței lor. Medicul stomatolog vă va recomanda un plan de tratament specific, care poate duce la eliminarea petelor sau scăderea intensității lor. Dar, cel mai important este să mențineți dvs. o igienă orală eficientă copilului, astfel încât aceste decolarații să nu mai apară.