Fluorizarea dintilor. Avantaje și riscuri


fluorizarea dintilorFluorizarea dintilor reduce riscul apariţiei cariilor dentare şi poate opri progresia cariilor deja existente dacă este făcută sub supraveghere medicală.

Conform statisticilor realizate de Academia Americană a Medicilor Dentişti Pedodonti (APDA), progresia cariilor la dinţii sigilaţi şi fluorizaţi  este de 2,6 % spre deosebire de 12,6% în cazul dinţilor care nu au fost protejaţi.

Fluorul, însă, poate fi atât benefic, cât şi dăunător pentru organism. De aceea, este foarte important ca fluorizarea dintilor la copii să respecte dozajul indicat de medicul stomatolog.

Ce este fluorul?

Fluorul este un mineral natural, la fel ca şi calciul, sau fierul, întâlnit uneori în apă sau anumite alimente. Dar, spre deosebire de celelalte minerale, administrarea lui poate avea atât beneficii, cât şi riscuri ce pot dăuna organismului. Folosit în doza recomandată de medicul stomatolog, fluorul ne poate ajuta să avem dinţii sănătoşi, puternici şi frumoşi, însă folosit în exces poate deveni toxic pentru organism.

Fluorizarea dintilor prezintă urmatoarele avantaje

 • Reduce indicele carios cu 50 până la 80%

 • Diminuează sensibilitatea dentară

 • Contribuie la remineralizarea zonelor dentare afectate de cariile incipiente

 • Efectul remineralizant al fluorului asupra smaltului dintelui acţionează ca un strat protector împotriva atacului acizilor

 • Protejează dintii împotriva cariilor dentare, atât în cazul copiilor cât şi în cazul adulţilor

 • Fluorizarea dintilor până la vârsta de 12-14 ani contribuie la formarea unei dentiţii permanente sănătoase

 • Fluorizarea dentară profesională (realizată în cabinet) presupune o adminstrare concentrată de fluor pe fiecare dinte, efectul fiind nu numai de protecţie, dar şi de întărire a structurii dintelui

 • Încetineşte procesul carios, chiar şi în cazul cariei dentare deja formate

Atenţie, însă!

Este extrem de important ca fluorizarea dintilor sau administrarea suplimentelor cu fluor să fie realizate numai după un consult stomatologic! Doar medicul stomatolog poate să ştie dacă este sau nu nevoie de tratamente cu fluor, deoarece administrarea incorectă presupune anumite riscuri!

Riscuri ale excesului de fluor asupra sănătății:

 • Excesul de fluor determina aparitia infertilitatii. Exista o relatie de cauzalitate intre excesul de fluor din organism si aparitia infertilitatii la maturitare, in special la femei. Tocmai de aceea, este important ca acesta sa fie administrat dupa un tratament clar si stabilit doar de medic, pentru a se evita supradozarea organismului cu fluor

 • Excesul de fluor este factor de risc pentru fracturi si chiar cancer osos.

 • Fluoroza este o afectiune dentara caracterizata prin aparitia unor pete pe dinti din cauza excesului de fluor din organism.

 • Fluorul este toxic, in cantitati mari, acesta poate provoca intoxicatii acute sau cronice, care pot pune sanatatea, si chiar viata, copilului in pericol.

Numai medicul stomatolog poate recomanda fluorizarea dintilor si dozele adecvate din acesta, în funcție de vârsta și necesitățile fiecărui copil în parte. Fluorul este un mineral care este extrem de necesar în alimentația copiilor, dar care, dacă nu este administrat cum trebuie, se poate dovedi extrem de periculos.

Fluorizarea în cabinetele somatologice se poate realiza de 2-3 ori pe an şi este o procedură simplă.

Fluorul este un element chimic ce a demonstrat de-a lungul timpului beneficii semnificative în ceea ce privește sănătatea dentară. Fluorizarea reprezintă un procedeu prin care se aplică fluor pe suprafața dinților, în scopul prevenirii cariilor și întăririi smalțului dentar.

Cu toate acestea, precum orice procedură medicală, fluorizarea nu este lipsită de controverse și posibile riscuri. În acest articol, vom explora atât avantajele, cât și riscurile fluorizării dentare pentru a oferi o perspectivă completă asupra acestui subiect.

1. Prevenirea cariilor dentare:

Unul dintre cele mai importante avantaje ale fluorizării este prevenirea cariilor dentare. Fluorul întărește smalțul dinților, făcându-i mai rezistenți la acizii și bacteriile care cauzează cariile.

2. Remineralizarea smalțului dentar:

Fluorul poate contribui la remineralizarea zonelor slabe ale smalțului dentar, ajutând la restaurarea structurii și funcției normale a dinților.

3. Protecție pentru dinții permanenti în dezvoltare:

Fluorul este deosebit de benefic pentru dinții copiilor, în dezvoltare. Consumul adecvat de fluor în timpul formării dinților permanenti poate duce la dinți mai puternici și mai sănătoși în viitor.

4. Costuri reduse:

Fluorizarea este o metodă relativ simplă și economică de prevenire a cariilor dentare, comparativ cu tratamentele complexe necesare pentru a repara dinții afectați de carii.

5. Disponibilitate largă:

Fluorul este larg disponibil în diverse surse, inclusiv apă potabilă, paste de dinți, gume de mestecat, suplimente și tratamente profesionale la cabinetul dentist.

Riscuri ale fluorizării dentare

1. Supradozaj de fluor:

Excesul de fluor poate duce la fluoroză dentară, o afecțiune în care smalțul dentar devine pătat și fragile. Aceasta poate apărea mai ales la copiii mici care înghit cantități excesive de pastă de dinți cu fluor.

2. Sensibilitate dentară:

Unii oameni pot dezvolta sensibilitate dentară în urma procedurilor de fluorizare, în special în cazul în care au deja probleme de sensibilitate la nivelul dinților.

3. Reacții alergice:

Există cazuri rare în care persoanele pot dezvolta reacții alergice la fluor sau la substanțele adăugate în produsele de fluorizare.

4. Probleme gastrointestinale:

Ingestia excesivă de fluor poate provoca probleme gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale, greață și vărsături.

5. Controverse privind siguranța:

Există opinii divergente cu privire la cantitatea optimă de fluor necesară pentru prevenirea cariilor, iar acest aspect poate crea controverse cu privire la siguranța fluorului în general.

Întrebări frecvente despre fluorizarea dinților

 1. Ce este fluorizarea dentară? Fluorizarea dentară este un proces în care fluorul, un mineral natural, este aplicat pe suprafața dinților pentru a întări smalțul și pentru a preveni cariile dentare.

 2. Cum funcționează fluorul în prevenirea cariilor dentare? Fluorul acționează prin remineralizarea smalțului dentar și prin creșterea rezistenței acestuia la acizi și bacterii, reducând astfel riscul de carii dentare.

 3. De ce este importantă fluorizarea dentară? Fluorizarea dentară este importantă deoarece ajută la prevenirea cariilor dentare, întărește smalțul dentar și reduce necesitatea unor intervenții costisitoare pentru tratarea cariilor.

 4. Cine poate beneficia de fluorizarea dentară? Fluorizarea este benefică pentru toate vârstele, dar este deosebit de importantă pentru copii și adolescenți în perioada de dezvoltare a dinților, precum și pentru persoanele cu risc crescut de carii dentare.

 5. Cum se realizează fluorizarea dentară? Fluorizarea poate fi realizată prin aplicarea de geluri, spălături, vopsele sau lacuri cu conținut de fluor la nivelul dinților. De asemenea, fluorul este prezent în pastele de dinți și în apa de băut.

 6. Există contraindicații pentru fluorizare? Da, există contraindicații pentru fluorizare, cum ar fi alergii la fluor sau alte substanțe din produsele de fluorizare. De asemenea, persoanele cu anumite afecțiuni medicale ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a efectua fluorizarea.

 7. Pot exista efecte secundare ale fluorizării dentare? Da, pot exista efecte secundare, cum ar fi sensibilitatea dentară sau, în cazuri rare, fluoroză dentară, care poate afecta aspectul și rezistența smalțului dentar.

 8. Este fluorul disponibil în alte surse în afara produselor de fluorizare dentară? Da, fluorul este prezent în multe surse naturale, cum ar fi apa potabilă, unele alimente și băuturi, și poate fi adăugat în pastele de dinți, gumele de mestecat și suplimentele alimentare.

 9. Este necesară fluorizarea profesională la dentist? Fluorizarea profesională la dentist este recomandată în anumite situații, mai ales pentru persoanele cu un risc crescut de carii dentare sau pentru cei care nu primesc suficient fluor din alte surse.

 10. Care este doza optimă de fluor pentru beneficiile maxime? Doza optimă de fluor poate varia în funcție de vârstă, stare de sănătate și alte factori. Este recomandat să discutați cu medicul dentist pentru a determina doza potrivită de fluor pentru dumneavoastră sau pentru copilul dumneavoastră.

Concluzie

Fluorizarea dentară are avantaje considerabile în prevenirea cariilor dentare și menținerea sănătății generale a dinților.

Cu toate acestea, este important să fie administrată în doze adecvate pentru a evita riscurile asociate, în special fluoroza dentară.

Este recomandat să discutați cu medicul dentist pentru a evalua beneficiile și riscurile fluorizării și a lua decizii informate pentru îngrijirea dentară optimă.