Fluorizarea dintilor. Avantaje și riscuri


Fluorizarea dintilor reduce riscul apariţiei cariilor dentare şi poate opri progresia cariilor deja existente dacă este făcută sub supraveghere medicală.

fluorizarea dintilor

Conform statisticilor realizate de Academia Americană a Medicilor Dentişti Pedodonti (APDA), progresia cariilor la dinţii sigilaţi şi fluorizaţi  este de 2,6 % spre deosebire de 12,6% în cazul dinţilor care nu au fost protejaţi.

Fluorul, însă, poate fi atât benefic, cât şi dăunător pentru organism. De aceea, este foarte important ca fluorizarea dintilor la copii să respecte dozajul indicat de medicul stomatolog.

Ce este fluorul? 

Fluorul este un mineral natural, la fel ca şi calciul, sau fierul, întâlnit uneori în apă sau anumite alimente. Dar, spre deosebire de celelalte minerale, administrarea lui poate avea atât beneficii, cât şi riscuri ce pot dăuna organismului. Folosit în doza recomandată de medicul stomatolog, fluorul ne poate ajuta să avem dinţii sănătoşi, puternici şi frumoşi, însă folosit în exces poate deveni toxic pentru organism.

Fluorizarea dintilor prezintă urmatoarele avantaje

 • Reduce indicele carios cu 50 până la 80%

 • Diminuează sensibilitatea dentară

 • Contribuie la remineralizarea zonelor dentare afectate de cariile incipiente

 • Efectul remineralizant al fluorului asupra smaltului dintelui acţionează ca un strat protector împotriva atacului acizilor

 • Protejează dintii împotriva cariilor dentare , atât în cazul copiilor cât şi în cazul adulţilor

 • Fluorizarea dintilor până la vârsta de 12-14 ani contribuie la formarea unei dentiţii permanente sănătoase

 • Fluorizarea dentară profesională (realizată în cabinet) presupune o adminstrare concentrată de fluor pe fiecare dinte, efectul fiind nu numai de protecţie, dar şi de întărire a structurii dintelui

 • Încetineşte procesul carios , chiar şi în cazul cariei dentare deja formate

Atenţie, însă!  

Este extrem de important ca fluorizarea dintilor sau administrarea suplimentelor cu fluor să fie realizate numai după un consult stomatologic! Doar medicul stomatolog poate să ştie dacă este sau nu nevoie de tratamente cu fluor, deoarece administrarea incorectă presupune anumite riscuri!

Riscuri ale excesului de fluor asupra sănătății: 
 • Excesul de fluor determina aparitia infertilitatii. Exista o relatie de cauzalitate intre excesul de fluor din organism si aparitia infertilitatii la maturitare, in special la femei. Tocmai de aceea, este important ca acesta sa fie administrat dupa un tratament clar si stabilit doar de medic, pentru a se evita supradozarea organismului cu fluor
 • Excesul de fluor este factor de risc pentru fracturi si chiar cancer osos.

 • Fluoroza este o afectiune dentara caracterizata prin aparitia unor pete pe dinti din cauza excesului de fluor din organism.

 •  Fluorul este toxic, in cantitati mari, acesta poate provoca intoxicatii acute sau cronice, care pot pune sanatatea, si chiar viata, copilului in pericol.

Numai medicul stomatolog poate recomanda fluorizarea dintilor si dozele adecvate din acesta, în funcție de vârsta și necesitățile fiecărui copil în parte. Fluorul este un mineral care este extrem de necesar în alimentația copiilor, dar care, dacă nu este administrat cum trebuie, se poate dovedi extrem de periculos.

 Fluorizarea în cabinetele somatologice se poate realiza de 2-3 ori pe an şi este o procedură simplă.
phone22
Programari la telefoanele:
0722463368
0735498977
0314313113