Cum îți poate afecta sănătatea orală sarcina?
Sarcina poate cauza probleme dentare în anumite cazuri, inclusiv gingivită și creșterea riscului la carie dentară.
De asemenea, în timpul sarcinii, hormonii crescuți pot afecta răspunsul corpului la placa dentară. Cu o igiena adecvată acasă și cu ajutorul medicului dentist, dinții femeii gravide ar trebui să rămână neafectați pe întreaga durata sarcinii.
Un mit răspândit este acela că fătul asimilează calciul mamei, iar dinții pot cădea din această cauză. Calciul de care bebelușul are nevoie este asimilat din alimente, nu din dinți.
Dacă totuși, calciul din dietă este insuficient, corpul dumneavoastră va furniza acest mineral din calciul stocat în oase.
O dată formați, dinții nu se mai pot schimba, spre deosebire de os, care constat suferă procese de “remodelare”.
Gingivita de sarcina
Pe durata sarcinii, hormonii normali ai femeii sunt în creștere, iar unul dintre aceștia, progesteronul, stimulează producția de prostglandine, care cauzează inflamația vaselor sanguine de la nivelul gingiei.
În acest caz, gingia se va umfla, înroși, va sângera și va fi sensibilă.
Gingivita de sarcina este mai frecventă în a doua parte a sarcinii.
După naștere, majoritatea problemelor gingivale vor dispărea, însă un mic număr de femei pot dezvolta un nivel mai ridicat de probleme la nivelul gingiilor. De aceea, este necesar un consult stomatologic după perioada sarcinii pentru a elimina orice complicație.
Senzația de voma în timpul periajului dentar
În timpul periajului, mai ales în dreptul molarilor, unele femei însărcinate pot avea un reflex de voma. În consecință, vor încerca pe cât posibil să evite acea zonă, iar acest lucru poate conduce la carii.
Pentru a reduce acest reflex puteți să:
- folosiți o periuța de dinti cu un cap mic, ca cele concepute pentru copii
- încetiniți mișcările de periere
- dacă gustul pastei de dinți vă deranjează, găsiți una care să fie pe placul dumneavoastră
Vărsăturile repetate pot distruge dinții
Acidul din stomac ajuns la nivelul cavității orale în timpul vărsăturilor poate afecta smalțul dinților, provocând eroziuni.
O greșeală ce se poate întampla este să vă spălați dinții imediat după, cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a vă proteja smalțul este să clătiți cu bicarbonat de sodiu și apă. Acest amestec vă ajută la neutralizarea acidului din stomac, împiedicând astfel leziunile la nivelul smalțului.
“Poftele” femeii însărcinate
Unele femei experimentează pofte neobișnuite (și repulsie față de unele alimente) în timp ce sunt însărcinate. O dorință obișnuită pentru gustări dulci poate crește riscul de carie dentară. Încercați să consumați alimentele cu conținut scăzut de zahăr.
Dacă nu vă satisfaceți deloc dorința, încercați să alegeți opțiuni mai sănătoase, cum ar fi fructele proaspete. Clătiți-vă gura cu apă simplă/apă de gură fără alcool sau periați dinții după ce ați luat gustări dulci.
Dacă intenționați să rămâneți gravidă sau suspectați că sunteți însărcinată, este necesar să vedeți imediat un medic dentist. În caz contrar, ar trebui să programați o verificare în primul trimestru pentru o igienizare.
Medicul dentist vă va evalua starea orală și va stabili un plan dentar pentru restul sarcinii.
O vizită la medicul dentist este, de asemenea, recomandată în al doilea trimestru pentru o curățare, pentru a monitoriza schimbările și pentru a măsura eficacitatea igienei orale.