Primii dinți ai copilului


Încă de la naștere dinții copilului sunt prezenți, însă aceștia încep să erupă în jurul lunilor 6-12. Dentiția copilului este alcătuită din 20 de dinți: 8 incisivi, 4 canini și 8 molari. De obicei, primul dinte care erupe este incisivul central inferior, iar ultimul este molarul 2 superior. Dentiția temporară a copilul este completă în jurul vârstei de 3 ani.

Sosirea primului dinte al bebelușului nu este distractivă nici pentru acesta, nici pentru părinți. Durerile copilului se pot menține în jur de 1-2 luni, până când dintele reușește să erupă și să apară în cavitatea bucală. Pentru a-i ușura suferința, oferiți copilului jucării speciale din care poate mușca sau masați ușor gingiile cu un deget curat pentru a ajuta la calmarea durerilor.

Gingiile copilului tău se pot inflama o dată cu apariția dinților, ceea ce îi poate face obrazul să pară roșu și umflat. Însă acest incovenient se va reduce în timp, după erupția dintelui.

Cu toate acestea, există bebeluși care nu se confruntă cu dureri în timpul apariției primilor dinți și vă poate surprinde când veți sesiza în zambetul acestuia un dințișor, fără a avea simptomele obișnuite erupției dentare.

Dinții copilului sunt foarte importanți pentru sănătatea și dezvoltarea acestuia. Ei îl ajută să mestece, să vorbească și să zâmbescă. De asemenea, mențin spațiu la nivelul cavității bucale pentru dinții permanenți care urmează să apară.

Când un dinte temporar se pierde prea devreme, dinții permanenți au tendința să umple spațiul gol rezultat și pot îngreuna astfel apariția celorlați dinți definitivi. Acest lucru poate face ca dinții să fie strâmbi sau să se aglomereze.

De aceea, începerea unei bune îngrijiri orale de la câteva luni poate ajuta la protejarea dinților pentru următoarele decenii.

Igiena orală a copilui dumneavostră poate începe și imediat după naștere când este recomandat să curățăm gingiile acestuia cu un tifon curat și umed.

De îndată ce apar primii dinți, puteți începe perierea acestora cu o periuță de dinți de dimensiuni mici, astfel încât să fie confortabilă pentru copil, și cu perii moi. Alegeți o pastă de dinți cu aproximativ 900- 1000 ppm (părți pe milion) de fluor atunci când copilul dvs. are sub trei ani.

Florul va ajuta la prevenirea cariilor dentare, iar la această concentrație riscul apariției fluorezei dentare este destul de redus. Cantitatea de pastă de dinți la un periaj ar trebui să se rezume la jumătate de bob de mazăre până la vârsta de 3 ani.

Mișcările periuței de dinți ar trebui să fie mici și circulare. Asigurați-vă că îndepărtați toate resturile alimentare și că curățați ușor atât suprafața dinților, cât și gingia.

După vârsta de 3 ani, copii își pot începe realiza singuri periajul dentar, însă sub supravegherea și controlul părinților, până în jurul vârstei de 7-8 ani.

Un control stomatologic se poate efectua oricând după apariția primilor dinți, iar dacă medicul stomatolog consideră că copilul are nevoie de o protecție suplimentară împotriva cariilor dentare, se pot începe aplicările lacurilor cu fluor, care au o eficiență sporită în primii doi ani post-eruptivi.