Decapuşonarea


Decapuşonarea

In ultima perioadă tendinţa medicilor stomatologi specialişti este de a se axa doar pe aria de activitate unde au investit mai mult timp.

Astfel, acoperind o gamă restrânsă de tratamente stomatologice, medicii pot să progreseze şi să presteze tratamente complexe, cu riscuri scăzute şi rezultate deosebite.

Odată cu evoluţia tehnicilor şi aparaturilor stomatologice, medicina dentară a devenit o profesie în care aproape fiecare medic se concentrează pe un anumit număr limitat de proceduri.

Chirurgia orală vine în ajutorul pacienţilor atunci când tratamentele de conservare a dinţilor nu se mai pot aplica. Chirurgia orală nu semnifică doar extracţiile dentare. Din fericire pentru pacienţi, există o serie de tratamente ce se pot efectua asupra dintelui menite să îi prelungească durata de viaţă la nivelul arcadelor, înainte de a fi necesară extracţia.

Condiții

Decapuşonarea este o manoperă chirurgicală minim invazivă menită să ajute erupţia completă a molarului de minte. Această procedură este una care presupune păstrarea molarului de minte la nivelul arcadelor dentare şi se poate realiza doar dacă sunt respectate două condiţii:

  • Molarul de minte în cauză trebuie să fie acoperit doar de gingie. Molarii de minte pot să fie incluşi total, atunci când sunt acoperiţi în întregime de os sau parţial, când prezintă la suprafaţă un capuşon de gingie ce le impiedică erupţia. Doar în al doilea caz, când molarul este acoperit de gingie se poate practica decapuşonarea.
  • Molarul de minte trebuie să aibă o poziţie favorabilă erupţiei. O poziţie favorabilă pentru un molar de minte este aceea care îi permite erupţia fiziologică, una verticală, fără a întâmpina blocaje ce pot fi reprezentate de molarul situat anterior sau de os, posterior. O poziţie oblică sau orizontală este, de cele mai multe ori, un semn că molarul nu va avea traiectoria potrivită pentru a erupe armonios.
Simptome

Intervenţia numită decapuşonare, ce presupune îndepărtarea chirurgicală a ţesutului gingival ce împiedică erupţia armonioasă a molarului de minte se aplică dacă pacientul prezintă următoarea simptomatologie:

Miros urât – între gingie di molarul de minte se aduna alimente ce vor fermenta şi vor imprima gustul şi mirosul fetid al cavităţii orale

Dureri în timpul masticaţiei

Imposibilitatea deschiderii complete a gurii – limitarea deschiderii gurii e un semn al inflamaţiei de cauză locală. Prin îndepărtarea gingiei ce acoperă molarul de minte şi completarea cu tratament ce constă din antiinflamatoare şi lavaje locale zilnice, inflamaţia va remite iar pacientul va reuşi să deschidă gura ca înainte.

După efectuarea decapuşonării, pacientul trebuie să continue administrarea medicamentelor indicate de către medic, prezentarea zilnică sau de câte ori este chemat pentru control şi lavaje şi regulile de igienă orală.

Problemele care pot apărea în urma acestei intervenţii sunt caracterizate de o durere cu caracter mult mai puternic decât cele resimţite înaintea instituirii terapiei.

Decapuşonarea se recomandă pentru a scădea cantitatea de placă bacteriană şi acumularea alimentelor în spaţiul dintre gingie şi dinte. Vindecarea este una bună în cazul respectării indicaţiilor iar rezultatul este erupţia armonioasă a molarului de minte la nivelul arcadelor dentare.