Rușinea față de medicul stomatolog


Majoritatea persoanelor își fac nenumărate griji înainte de a ajunge în cabinetul de medicină dentară, printre acestea aflându-se și sentimentul de rușine cu privire la părerea pe care și-o va face medicului dentist la inspecția dinților dumneavostră.

Cercetările au confirmat ceea ce știam de-a lungul timpului: că jena intensă din cauza stării dentare proaste sau a neglijării persistente, adesea cu frica evaluării sociale negative este extrem de frecventă în rândul persoanelor care suferă de fobie dentară.

Acesta este cercul vicios al fobiei dentare: orice ar fi cauzat fobia inițial (fie că este vorba de experiențe dureroase sau traumatice, observații dureroase sau altceva) duce la evitare, ceea ce la rândul său conduce spre accesul limitat sau stopat la îngrijiri stomatologice profesionale, ducând de obicei la o îngrijire orală precară, iar cu trecerea timpului, rezultatele acestei „neglijări” sunt percepute a fi atât de jenante încât este cu totul imposibil pacientului să se prezinte la un medic dentist, chiar și atunci când suferă.

Această dezvoltare reflectă tendințele observate în întreaga societate. Modelul de parenting autoritar, care a fost atât de popular, a decăzut în favoarea timpului de calitate petrecut în familie cu momente de tandrețe și comunicare deschisă. În mod similar, stomatologii din zilele noastre își dau seama că admonestarea oamenilor este un mod sigur de a-i ține departe de cabinet.

Mulți stomatologi încearcă acum ca programările dentare să fie o experiență pozitivă, nu numai pentru cei ai căror dinți sunt în formă excelentă. Ca întotdeauna, pot exista în continuare unii stomatologi care profesează de mult timp și care văd „prelegerile” și observațiile negative ca o bună modalitate de a speria oamenii. Dar acest lucru a devenit din ce în ce mai rar.

Alți factori care duc la un sentiment de rușine și jenă atât de frecvent atunci când vine vorba de frica dentară și fobia includ un accent pe dinții perfecti, ca semn de frumusețe în societatea occidentală modernă.

Poate ajuta să știți că, din perspectiva stomatologului dumneavoastră, situația arată foarte diferit. Medicii dentiști au fost instruiți pentru a ajuta persoanele care întâmpină probleme cu dinții și gingiile – este de datoria lor să rezolve aceste probleme. Și o mulțime de medici stomatologi își văd meseria ca pe o profesie de îngrijire, fiind conștienți de ce pot întâlni zilnic în cabinet, iar cu trecerea anilor nimic nu mai poate surprinde un medic stomatolog.

Un pas semnificativ pentru a vă depăși acest sentiment de stânjenire poate fi să vă verbalizați gândurile cu voce tare; anunțați dentistul despre ce vă este jenă. Acest lucru poate ușura mult tensiunea, iar medicul dvs. dentist va știi cum să gestioneze situația astfel încât să plecați din cabinet cu încredere în dumneavoastră.

Amintiți-vă că oamenii au tendința de a supraestima modul în care oamenii ne vor vedea în mod negativ, fiind astfel prinși în interiorul propriei minți și pierzând perspectiva. Așadar, când aveți un gând negativ, încercați a îl înlocui cu altceva, cum ar fi ultima vacanță, locuri în care ați fost și v-au plăcut, etc.