Importanța radiografiilor dentare


Radiografiile dentare sunt imagini ale dinților pe care dentistul le folosește pentru a vă evalua sănătatea orală. Acestea pot servi atât pentru diagnosticarea unei afecțiuni orale, cât și pentru a prevenii apariția sau dezvoltarea acestora.

Radiografiile sunt utilizate pentru a verifica dacă există cavități și pentru a evalua întinderea acestora. Și pentru că radiografiile pot arăta rădăcina dintelui, prezența oricăror chisturi, abcese și alte mase poate fi diagnosticată. Dinții congenital absenți sau cei care realizează presiune asupra țesuturilor și a celorlalți dinți, cum ar fi măselele de minte sunt adesea identificați în acest fel. În plus, prezența și amploarea pierderii osoase din cauza bolii parodontale se observă cu ușurință și prin radiografiile dentare.

Există mai multe tipuri de radiografii care sunt indicate în funcție de problemele constate de medicul dentist:

Bitewing/ Cu film mușcat. Această tehnică presupune mușcarea pe o bucată specială de hârtie, putând oferi o imagine atât a dinților maxilari, cât și mandibulari. Această radiografie este utilizată în mod obișnuit pentru a verifica existența cariilor interdentare.

Ocluzale. Această radiografie este realizată atunci când aveți gura închisă pentru a vedea cum se aliniază dinții dvs. superiori și inferiori. De asemenea, poate detecta anomalii anatomice la nivelul podelii cavității orale sau a palatului.

Panoramice. Pentru acest tip de radiografie, aparatul care o realizează va efectua o mișcare de rotație în jurul capului. Dentistul dvs. poate folosi această tehnică pentru a vă verifica molarii de minte, pentru a planifica poziția unor implanturi sau pentru a investiga problemele maxilare.

Periapicale (retroalveolare). Acest tip de radiografie se concentrează pe doi dinți compleți de la rădăcină până la coroană.

Sănătatea orală a tuturor variază și, în consecință, medicul dentist vă va evalua nevoile și vă va recomanda o serie de radiografii în consecință. Îndeosebi atunci când sunteți un pacient nou, stomatologul vă poate indica să efectuați o radiografie panoramică pentru a evalua starea dvs. actuală de sănătate orală și pe care poate să o utilizeze ca referință pentru tratamentul ulterior. Pe măsură ce vă continuați vizitele periodice de control, eventualele radiografii pot fi realizate pentru a-i oferi medicului dentist siguranța ca a efectuat tratamentul într-un mod corect.

Cu toate că efectuarea unei radiografii dentare presupune expunerea la radiații, nivelurile acestora sunt atât de scăzute încât sunt considerate sigure pentru copii și adulți. Înainte de realizarea procedurii, vi se va cere să îmbrăcați o „salopetă” de plumb care va acoperi zona pieptului, a abdomenului și regiunea pelvină pentru a preveni orice expunere inutilă la radiații a organele dumneavoastră. În cazul afecțiunilor tiroidiene se poate utiliza un guler tiroidian. Nu exista nicio contraindicație pentru copii, atâta timp cât aceștia sunt protejați prin salopeta de plumb.

Sarcina este o excepție de la regulă. Femeile care sunt însărcinate sau cred că pot fi gravide ar trebui să evite toate tipurile de radiografii. Comunicați medicului stomatolog dacă credeți că sunteți gravidă, deoarece radiațiile nu sunt considerate sigure pentru dezvoltarea fetusului. Însă, dacă o radiografie este important de realizat atunci aceasta se poate efectua atâta timp cât gravida este protejată corespunzător.