Alungirea coronară


Alungirea coronară

Dinţii, de-a lungul vieţii, trec prin procese fiziologice sau patologice ce ajung să le modifice structura, forma sau raportul cu structurile vecine.
Pentru a ajunge la rezultate estetice şi funcţionale satisfăcătoare, medicul recurge adesea la mici intervenţii menite să confere dinţilor fie un aspect îmbunătăţit sau posibilitatea de a fi restaurat şi menţinut pe arcadă, fără a fi nevoie de a fi scos.

Alungirea coronară este unul din artificiile la care medicul stomatolog recurge uneori, aceasta fiind o procedura de micro-chirurgie iar principalul scop este cel estetic.

De asemenea, unele lucrări protetice sau obturaţiile nu pot fi aplicate întodeauna fără practicarea acestei proceduri în prealabil.

Prin alungire coronară scopul este de a se armoniza conturul gingivale şi de a creşte suprafaţa coronară, vizibilă a dintelui. Aceasta ajută la îndepărtarea excesului de gingie şi va duce automat la un zâmbet mai frumos.

Procedura în sine este una care nu necesită foarte mult timp şi care poate fi realizată într-o singură şedinţă.

Medicul este cel care va decide dacă se va îndepărta doar ţesut gingival sau dacă este nevoie şi de remodelare osoasă.

Ideal, această procedură se realizează cu ajutorul laserului dentar.

Avatajele utilizării laserului sunt multiple şi le menţionăm pe cele mai importante:

Durerea este diminuată sau chiar redusă la zero în comparaţie cu procedurile standard de tăiere a gingiei

Sângerarea nu mai există. In terapia convenţională, prin tăierea excesului gingival cu lama de bisturiu, chiar dacă ţesutul moale este bine anesteziat, există o cantitate considerabilă de sânge care îngreunează întregul proces. Acest inconventient, care poate să ducă la scăderea vizibilităţii asupra câmpului operator dar şi la timp crescuţi de lucru, este înlăturat prin folosirea laserului.

Pentru că se reduce considerabil sângerarea, sau chiar dispare, atunci nu mai sunt necesare cantităţi crescute de anetsezic. O cantitate mică pentru a anestezia uşor ţesuturile moi din vecinătate ajunge pentru ca procedura să fie realizată în cele mai bune condiţii atât pentru pacient cât şi pentru medic.

La finalul procedurii de alungire coronară prin metode convenţionale gingia se suturează pentru a dirija vindecarea în scopul obţinerii estetice dorite. prin utilizarea laserului, nu mai este necesară aplicarea de fire de sutură la finalul procedurii.

Timpii de vindecare sunt considerabil reduşi, aspectul dorit obţinându-se mult mai repede în cazul utilizării laserului.

Orice persoană care prezintă o igienă foarte bună poate să beneficieze de acseastă procedură care este indicată în următoarele situaţii :

Carii profunde care se extind subgingival, când, pentru obturarea lor, este nevoie să îndepărtăm ţesut gingival.

Dacă dinţii au coroanele prea scurte, procedura se poate efectua în scop protetic sau pur în scop estetic.

In cazul acoperirii ulterioare de proteze unitare, dinţii mai lungi au o retenţie mai bună. In cazul în care procedura se efectuează doar în scop estetic, excesul gingival îndepărtat va conferi zâmbetului un aspect mai bun, mai sănătos.

Fie că este vorba de o necesitate pentru a putea continua tratamentul dentar sau de o dorinţa pentru a îmbunătăţi aspectul, alungirea coronară este o procedură simplă, cu indicaţii vaste şi cu rezultate deosebite.